Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ψηφιακοί φίλοι, ένδειξη κοινωνικότητας ή κοινωνικής φοβίας;

Χρηστίδη Στέλλα

8 Δεκεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 27:53 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 780
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Ελληνική Ψυχιατροδικαστική Εταιρεία στην ημερίδα της με θέμα "Ψυχιατροδικαστική, Ψυχοπαθολογία, Ψηφιακή εποχή" πραγματεύθηκε θέματα Ψυχιατροδικαστικής που δημιουργούνται στην σύγχρονη εποχή με την χρήση του διαδικτύου που επιτείνει και αναδεικνύει νεωτερικές μορφές διαταραχών συμπεριφοράς και παραβατικότητας.
 

Στην πρώτη στρογγυλή τράπεζα, μετά από παρουσιάσεις της Ειδικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της ανάδειξης των ψυχιατρικών συνιστωσών της χρήσης του διαδικτύου, η προβληματική εστιάστηκε στην ανάγκη προφύλαξης των νέων που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και της ανάγκης επικοινωνίας ανάμεσα σε όλα τα μέλη της οικογένειας για να προληφθεί η παθολογική χρήση του διαδικτύου και η εξάρτηση.
 

Η Ψυχιατροδικαστική έχει ως σταθερό κεντρικό άξονα του ενδιαφέροντος της την σχέση της μείζονας ψυχικής διαταραχής με της βίας και σε αυτό  εστιάστηκε η κεντρική διάλεξη της ημερίδας παρουσιάζοντας τα τελευταία  ερευνητικά δεδομένα αλλά και στοιχεία από την χώρα μας.
 

Η στρογγυλή τράπεζα με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδας επανήλθε στον χώρο του διαδικτύου με εστιασμένες παρουσιάσεις ειδικές για τα προβλήματα που αναδεικνύονται από την παραβατική χρήση του. Αναλύθηκε από κοινωνιολογικής πλευράς η σχέση της εξάρτησης και του διαδικτύου και οι κίνδυνοι που συνεπάγεται και στην συνέχεια πως ψυχικές διαταραχές όπως η κοινωνική φοβία μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές που ενώ φαίνεται πως καλύπτουν το πρόβλημα στην πραγματικότητα το   επιτείνουν. Τέλος, η σχέση του διαδικτύου  με την παιδική πορνογραφία και την παιδοφιλία αναλύθηκε από ψυχιατροδικαστική σκοπιά με βάση τα δεδομένα καθώς σημαντικό ζητούμενο είναι αν η διαδικτυακή ενασχόληση με την παιδική πορνογραφία που είναι έγκλημα από μόνη της σχετίζεται ή οδηγεί στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση.

Χρηστίδη Στέλλα Ψυχίατρος, Επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ , Επιστημονικά Υπεύθυνη Τμήματος Προβληματικής χρήσης του Διαδικτύου 18 ΑΝΩ, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Η Στέλλα Χρηστίδη είναι ψυχίατρος ενηλίκων ενώ κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας στις "Παθολογίες και Προβλήματα που Σχετίζονται με το Αλκοόλ". Έχει εκπαιδευτεί στη Συστημική Ψυχοθεραπεία και στην Κοινωνική Οικολογική Προσέγγιση των Προβλημάτων που Σχετίζονται με το Αλκοόλ (Μέθοδος Hudolin). Δραστηριοποιείται στο χώρο των εξαρτήσεων δουλεύοντας και εθελοντικά με οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα από το αλκοόλ, είναι Ιδρυτικό μέλος της ΜΚΟ ΕΣΚΟΠΑ (Ελληνικός Σύλλογος Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ) του οποίου έχει διατελέσει πρόεδρος την τετραετία 2011-2014.

Έχει εργαστεί ως ψυχίατρος στο Γ.Ν.Νίκαιας για ένα έτος και από το Φεβρουάριο του 2011 εργάζεται στη Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω του Ψ.Ν.Α. Από τον Ιανουάριο του 2013 ανέλαβε Επιστημονική Υπεύθυνη στο Τμήμα Προβληματικής Χρήσης του Διαδικτύου του 18 Άνω, ενώ από τον Αύγουστο 2014 ανέλαβε ως Επιστημονική Υπεύθυνη και το Ειδικό Πρόγραμμα Απεξάρτησης Γυναικών του 18 Άνω.

Συμμετέχει ως ομιλήτρια σε ιατρικά συνέδρια, σε συναντήσεις ενημέρωσης της κοινότητας και σε εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνει η Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω, που απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας και διαπραγματεύονται τον εθισμό στις ουσίες. Επίσης διοργανώνει και διευθύνει εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα, Το Διαδίκτυο σήμερα: Εθισμός, Κίνδυνοι αλλά και Προοπτικές. Σε συνεργασία με τα μέλη της θεραπευτικής ομάδας του Τμήματος Προβληματικής Χρήσης του Διαδικτύου και του Ειδικού Προγράμματος Απεξάρτησης Γυναικών του 18 Άνω, δραστηριοποιείται και στον τομέα της πρόληψης οργανώνοντας παρεμβάσεις σε σχολεία, σε ομάδες γονέων και σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες.

Σχετικές ομιλίες