Θωμοπούλου Χριστίνα
Φαραζής Γιώργος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
03/07/2019
Διάρκεια
00:16:55
Εκδήλωση
54ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος
Κατηγορία
Πληροφορική, Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2019, ψηφιακός πολιτισμός, τέχνες, Ανάκτορο της Κνωσού, Κνωσσός, Αριάδνη
Ο αρχαιότερος θεσμός Θερινού Σχολείου στην Ελλάδα έγινε φέτος 54 χρονών. Μεταπτυχιακή εκπαίδευση στις θετικές επιστήμες, στρατηγικές και κατευθύνσεις στην αγορά εργασίας, δεξιότητες στην υψηλή τεχνολογία, ηθική και δεοντολογία στην έρευνα ήταν από τα θέματα που το φετινό σχολείο ανέδειξε απευθυνόμενο σε τελειόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Για 54η συνεχή χρονιά ο Δημόκριτος, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, διοργάνωσε, από 1 έως 11 Ιουλίου 2019, το ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς και μια μεγάλη προσφορά του κέντρου στους προπτυχιακούς φοιτητές και πτυχιούχους θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης.
Την πρώτη εβδομάδα (1-5/7/2019 ) πραγματοποιήθηκαν ομιλίες γενικού θεματικού ενδιαφέροντος από διακεκριμένους επιστήμονες, καθώς και “Στρογγυλά Τραπέζια” που πραγματεύονταν σημαντικά επίκαιρα θέματα: Κλιματική αλλαγή και Περιβάλλον, Τεχνητή Νοημοσύνη και Ηθική, Καρκίνος και Γήρανση, CERN και Κοσμολογία, και τέλος Νανοτεχνολογία.
Επιπλέον, δόθηκαν εξειδικευμένες ομιλίες σε πέντε διαφορετικές επιστημονικές περιοχές:
• Επιστήμες Υγείας
• Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες και Εφαρμογές
• Ενέργεια –Περιβάλλον – Ασφάλεια
• Νανοτεχνολογία και Σύγχρονα Υλικά
• Υψηλές Ενέργειες, Πυρηνική Φυσική, Πυρηνική Τεχνολογία και Εφαρμογές στο Περιβάλλον, στην Υγεία, στα Υλικά και στην Πολιτιστική Κληρονομιά.
Η ομιλία "Ψηφιακός Πολιτισμός και Τέχνες: Από την Κνωσσό στην Αριάδνη" εντάσσεται στις ομιλίες γενικού θεματικού ενδιαφέροντος.
Η Χριστίνα Θωμοπούλου αποφοίτησε από το New York University (NYU) στη Νέα Υόρκη με BFA από το τμήμα Καλών Τεχνών και Αφρικανικών Σπουδών. Στο Εργαστήριο Ολοκληρωμένων Συστημάτων στο ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" εργάζεται σε βίντεο παραγωγές και design, καλύπτοντας concept design, γραφή σεναρίων, φωτογραφία και μοντάζ για ταινίες μικρού μήκους. Έχει εργαστεί σε ταινίες του ISL για τα εξής projects: TASS, Optitrans Journey Planner App (Athens, London), και DITSEF. Στην έρευνά της την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα θέματα του δημόσιου χώρου, ανθρώπινης ανταλλαγής και της δημιουργικότητας, σε σχέση με θέματα κρίσης. Επίσης, διδάσκει.
Ο Γιώργος Φαραζής αποφοίτησε από την Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου το 2010, ενώ από το 2017 είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Από τον Οκτώβρη του 2017 ξεκίνησε την παρακολούθηση του διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος “Προστασία Μνημείων” στο ΕΜΠ. Έχει διαρκή συνεργασία από το 2010 με το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών στην αποτύπωση και γεωμετρική τεκμηρίωση αρχαιολογικού χώρου ανασκαφής υποθαλάσσιων ερευνών, από τη μέθοδο της φωτογραμμετρίας στην ψηφιακή απεικόνιση. Συνεργάζεται σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς όπως με την ομάδα αρχιτεκτόνων για το μουσείο εναλίων Αρχαιοτήτων στα SILO του Πειραιά το 2012, η οποία διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο. Συμμετείχε ως τώρα, στο έργο του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ερευνητικού Κέντρου “Δημόκριτος” με θέμα την ψηφιακή ανασύσταση και εικονική περιήγηση αρχαιολογικών χώρων, στην ανάπτυξη του εικονικού περιβάλλοντος. Στις Ψηφιακές Τέχνες ασχολείται κυρίως με 3d modelling & rendering, 3d environment, 3d animation, παραμετρικό σχεδιασμό ψηφιακών υλικών και υφών. Άλλες δεξιότητες και ενασχολήσεις του είναι το σκίτσο για κόμικ το κινούμενο σχέδιο, η συμμετοχή και οργάνωση σε ομαδικές εκδηλώσεις και οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις με άξονα τα ψηφιακά μέσα και τον χώρο.