Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ψίθυροι από το σύμπαν

Σιμόπουλος Διονύσης

20 Φεβρουαρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 45:28 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2114
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Σιμόπουλος Διονύσης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
20/02/2018

Διάρκεια
45:28

Εκδήλωση
Μικρό Πανεπιστήμιο

Χώρος
Πολυχώρος "Μεταίχμιο"

Διοργάνωση
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Κατηγορία
Αστρονομία

Ετικέτες
Σύμπαν, ύλη, ενέργεια, άστρα, γαλαξίες, μαύρες τρύπες, στοιχειώδη σωματίδια, βαρυτικά κύματα

Η νέα ενότητα διαλέξεων με τίτλο Μικρό Πανεπιστήμιοξεκίνησε στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ φιλοδοξώντας να αποτελέσει θεσμό και να προσφέρει στο κοινό βραδιές προβληματισμού, πνευματικής καλλιέργειας και παραγωγικού διαλόγου. Κορυφαίοι επιστήμονες και διανοούμενοι μιλούν για θέματα που μας απασχολούν σήμερα προσφέροντας το έναυσμα για ενδιαφέρουσες συζητήσεις.
 
Η διάλεξη με τίτλο “Ψίθυροι από το σύμπαν” του αστροφυσικού και επίτιμου Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύση Π. Σιμόπουλου, έχει αφορμή το βιβλίο του “Είμαστε αστρόσκονη, Σύμπαν μια ιστορία χωρίς τέλος”. Από τη γέννηση των άστρων ως τις μαύρες τρύπες, από τα στοιχειώδη σωματίδια ως τα βαρυτικά κύματα, από τους πιο μακρινούς γαλαξίες ως το ανθρώπινο είδος, ο Διονύσης Σιμόπουλος μιλά για το αέναο ταξίδι της υλοενέργειας που απαρτίζει το Σύμπαν.

Σιμόπουλος Διονύσης Αστροφυσικός - Επίτιμος Διευθυντής Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου

Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος (1943-2022) γεννήθηκε το 1943 στα Γιάννενα και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Ήταν επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.

Είχε βραβευθεί για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση και την σημαντική συγγραφική του δραστηριότητα στον Τύπο και την τηλεόραση. Η καριέρα του άρχισε το Φθινόπωρο του 1967 και διετέλεσε διευθυντής Πλανηταρίου στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουϊζιάνα (ΗΠΑ) για μία τετραετία και στην Ελλάδα επί 41 χρόνια στο Ευγενίδειο Πλανητάριο. Είχε δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες του σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες, είχε συγγράψει 31 εκλαϊκευμένα βιβλία αστρονομίας, περισσότερα από 500 σενάρια επιστημονικής επιμόρφωσης για την τηλεόραση, 200 σενάρια πολυθεαμάτων του Πλανηταρίου, και είχε δώσει πάνω από 600 διαλέξεις σ' ολόκληρη τη χώρα. Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (1994-2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978-2008), Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976-2008), Εταίρος (Fellow) της Royal Astronomical Society και της International Planetarium Society και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων. Το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (IPS Service Award) για τη συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση, ενώ το 2006 τιμήθηκε με τον «Ακαδημαϊκό Φοίνικα» (Palmes Academiques) της Γαλλικής Δημοκρατίας. Το 2012 η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τον τίμησε σε ειδική εκδήλωση ως «θεμελιωτή της εκλαΐκευσης του επιστημονικού λόγου στην Ελλάδα», ενώ το 2015 έλαβε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και τη διάδοση της Αστρονομίας». Το 2018 έλαβε το παράσημο του Αργυρού Φοίνικα, την ανώτατη τιμητική διάκριση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, για «εξέχουσες και διακεκριμένες υπηρεσίες».

Σχετικές ομιλίες