Σουμάκη Τζένη
Κανελλοπούλου Λίσσυ
Γιωτσίδη Βασιλική
Γκουγκουλής Νίκος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
06/11/2022
Διάρκεια
01:11:48
Εκδήλωση
4o Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος - Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας: Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση - Επιστροφή στο μέλλον. Το Ψυχαναλυτικό Πρίσμα
Χώρος
Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Διοργάνωση
Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος
Τμήμα Ψυχολογίας - Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Κατηγορία
Ψυχολογία / Ψυχική Υγεία
Ετικέτες
Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, κοινωνική ψυχιατρική, ψυχική υγεία, ψυχιατρική μεταρρύθμιση, υπηρεσίες ψυχικής υγείας, Ψυχαναλιτικό Πρίσμα, ψυχανάλυση
H Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, σε συνεργασία με το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, συνδιοργάνωσαν το 4ο Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος - Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων και το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Σάκη Καράγιωργα II του Παντείου Πανεπιστήμιου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
To Forum αποτελεί έναν ετήσιο θεσμό, που έχει ως στόχο τη συνάντηση της επιστημονικής κοινότητας για την ανάπτυξη ενός ανοιχτού διαλόγου, πάνω στα θέματα ψυχικής υγείας της χώρας. Είναι ένα επιστημονικό μνημόσυνο αφιερωμένο στη μνήμη του καθηγητή Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου και βασίζεται στην επιθυμία παλιών και νεότερων επαγγελματιών ψυχικής υγείας να τιμήσουν το έργο του, ένα έργο στραμμένο πάντα στο αύριο.
Ο τίτλος του φετινού Forum ήταν «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Επιστροφή στο Μέλλον» και στόχος ήταν η ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με την εξέλιξη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, 40 χρόνια μετά την συγκρότηση της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος.
Βασική θέση των διοργανωτών του Forum είναι ότι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαία η επανανοηματοδότηση της ημιτελούς ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Η επιστροφή στο μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, ο φετινός τίτλος της διοργάνωσης, διαμηνύει την επιτακτική ανάγκη της επανασύνδεσης με το αρχικό της όραμα. Για ένα μέλλον, παραφράζοντας τον Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο, που οι παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας ενδέχεται να μη μπορούν να αλλάξουν την διάγνωση, αλλά θα αλλάξουν τη μοίρα των ανθρώπων που προστρέχουν.
Η επιστροφή στο μέλλον διαμορφώνεται στην διάρκεια των εργασιών του Forum, μέσα από το λόγο και την προσέγγιση τόσο των νέων επαγγελματιών που έχουν ενταχθεί στο σύστημα ψυχικής υγείας μετά το 2000, όσο και των πρωτεργατών της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης της δεκαετίας του 1980 - 1990 που έθεσαν τις ιδεολογικές, πολιτικές, επιστημονικές και κοινωνικές βάσεις για το αίτημα του πλήρους κλεισίματος των ψυχιατρείων και της ανάπτυξης δικτύων υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα.
Παράλληλα και μέσα από τον απολογισμό της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, γιορτάστηκαν τα γενέθλια της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, με αφιερώματα και δράσεις, με αναμνήσεις κι όνειρα, με χιούμορ και συγκίνηση: 40 χρόνια γεμάτα προσφορά στον άνθρωπο, στον τόπο και στην κοινότητα.
Στο κλείσιμο του Forum, σαν νοητή συνέχεια του Ψυχαναλυτικού Σεμιναρίου μέσα στο χρόνο που μεσολάβησε, έγινε λόγος για το πάντα επίκαιρο Ψυχαναλυτικό Πρίσμα. Το Σεμινάριο που επί δεκαετίες γαλούχησε γενιές ειδικών με τις βασικές αρχές της Ψυχαναλυτικής θεωρίας και Κλινικής, προσκάλεσε παλιούς και νέοι συνομιλητές, έγκριτους αντιπροσώπους του ψυχαναλυτικού πολιτισμού σε όλες του τις εκφάνσεις που έχουν υπηρετήσει τον δημόσιο φορέα, είτε κλινικά είτε εκπαιδευτικά για να ανταλλάξουν σκέψεις και προβληματισμούς σχετικά με τις προοπτικές της ψυχαναλυτικής σκέψης στην κοινότητα, στην δημόσια περίθαλψη και στην εκπαίδευση.
Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Η Τζένη Σουμάκη είναι Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλύτρια και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΕΕΨΨ.
Η Λίσσυ Κανελλοπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ψυχαναλύτρια.
Η Βασιλική Γιωτσίδη είναι κλινικός ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Κλινικής Ψυχολογίας & Ψυχοπαθολογίας, Κοινοτικής Ψυχιατρικής και Αναπτυξιακής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας (ΕΕΘΕΨΥ). Διατελεί ως συντονίστρια του Κλάδου Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ) και συμμετέχει ως μέλος σε διεθνείς και ελληνικές επιστημονικές εταιρείες. Διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στην Α' Ψυχιατρική Κλινική και παρέχει κλινική εποπτεία σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ. Είναι συγγραφέας και επιμελήτρια βιβλίων για την ψυχοθεραπεία, την ψυχική αλλαγή και την προαγωγή της ψυχικής υγείας («Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία: Θεωρία, έρευνα και κλινικό έργο», «Κατακτώντας της ευημερία: Θετικές παρεμβάσεις, τεχνικές και βιωματικές ασκήσεις», «Η αφηγηματική προσέγγιση στην πράξη: Τεχνικές ενδυνάμωσης και εργαλεία αξιολόγησης της αφήγησης») και έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους και άρθρων σε διεθνή και σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.
Ο Νίκος Γκουγκουλής είναι Ψυχίατρος. Έχει διατελέσει Διευθυντής του Τμήματος Ελεύθερεης Νοσηλείας του 13ου διαμερίσματος Παρισιού. Είναι Ψυχαναλυτής, Ιστορικός της ψυχανάλυσης, Μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Παρισιού και Αντεπιστέλλον Μέλος της ΕΨΕ. Υπήρξε Διευθυντής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχείων της ΨΕΠ.