Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ψυχική Υγεία & Πανδημία: Εμπειρίες από Covid-19 (Ψυχολογική θεματική ενότητα)

Wessely Simon, Μπούρας Νίκανδρος, Βατάκη Αργυρώ, Δικαίος Δημήτριος, Φωτοπούλου Κατερίνα, Λαζαράτου Ελένη, Πλουμπίδης Δημήτριος

30 Ιανουαρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 02:09:42 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 419

Η «Πρωτοβουλία 1821-2021» διοργάνωσε διεθνές διεπιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Επιδημίες: Μια διαχρονική απειλή, μία πρόκληση για το μέλλον», στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν με εισηγήσεις και παρεμβάσεις κορυφαίοι επιδημιολόγοι, νομικοί, ιστορικοί, ψυχίατροι και ψυχολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 27 – 30 Ιανουαρίου 2021 και οργανώθηκε με την συνεργασία του Ινστιτούτου Παστέρ, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών – Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, του Κύκλου Ιδεών και τη συμβολή του King’s College London.

Η εντατική προετοιμασία ολοκληρώθηκε τους τελευταίους μήνες και είναι ένα δείγμα της κυρίαρχης αντίληψης της Πρωτοβουλίας, σύμφωνα με την οποία η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης οφείλει να αποτελέσει μία αφορμή για μελέτη της Ιστορίας, αξιολόγηση της συγκυρίας και δημιουργία προοπτικής για το μέλλον. Υπό αυτό το πρίσμα, στόχος του συμποσίου είναι η ενημέρωση ενός όσο το δυνατόν ευρύτερου κοινού και ειδικότερα των νέων και η κατανόηση πολλών πτυχών της πανδημίας.

H πανδημία του Covid-19 συνέπεσε με την φάση ολοκλήρωσης του σχεδιασμού και υλοποίησης των επετειακών δράσεων της Πρωτοβουλίας και σε αυτές τις συνθήκες κρίθηκε αναγκαίο να ενταχθεί στον προβληματισμό και στις θεματικές των συζητήσεων, που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την διακοσιετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης.

Το σκεπτικό της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», με βάση το αξίωμα «Η Ιστορία έμπνευση για το μέλλον», εξ αρχής προϋπέθετε τη συνομιλία του παρελθόντος με τα προβλήματα του παρόντος και τις προοπτικές του μέλλοντος. Ο covid-19 αποτελεί μια ακόμη εκδήλωση των επιδημιών, με τις οποίες έχουν διασταυρωθεί οι κοινωνίες στην ιστορική τους διαδρομή. Είναι ένα ζήτημα που άγγιξε και αγγίζει θεμελιώδη θέματα σε διαφορετικές χρονικότητες: την ιδιωτική και τη δημόσια στάση απέναντι στην ασθένεια και τον θάνατο, την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό, τον ρόλο και τα όρια της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του πολίτη, ενώ ταυτόχρονα θέτει επιτακτική την ανάγκη σχεδιασμού και πολιτικών αντιμετώπισης των πανδημιών στο παρόν και στο μέλλον. Η διοργάνωση ενός διεθνούς συμποσίου, με θέμα την διεπιστημονική εξέταση των επιδημιών και το διάλογο μεταξύ επιστημόνων που εργάζονται από ποικίλες ειδικότητες και με διαφορετικά εργαλεία προσέγγισης, αλλά με κοινό στόχο την κατανόηση και την αντιμετώπιση των πανδημιών εντάσσεται στο πνεύμα ενότητας, σύμπνοιας και προοπτικής που είχε θέσει από την ίδρυσή της η Πρωτοβουλία 1821-2021.

Wessely Simon Regius Professor of Psychological Medicine, King’s College London

O Simon Wessely είναι Καθηγητής του King's College London, Πρόεδρος του Royal College of Psychiatrists και σύμβουλος ψυχίατρος στο King's College Hospital και στο Maudsley Hospital, όπου ασκεί τη διασυνδετική ψυχιατρική.

Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η φύση και η θεραπεία ιατρικά ανεξήγητων συμπτωμάτων και συνδρόμων, η κλινική επιδημιολογία και η υγεία των στρατευμάτων.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 650 επιστημονικά άρθρα πάνω σε αυτούς τους τομείς και έχει λάβει πάνω από 20 εκατομμύρια λίρες για χρηματοδότηση ερευνών.

Ήταν επικεφαλής του Department of Psychological Medicine στο King's College London (έως το 2014) και έχει ιδρύσει ή συνιδρύσει ερευνητικές μονάδες που εστιάζουν στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, στις ασθένειες του πολέμου του κόλπου, σε μεθόδους κλινικών δοκιμών και στην υγεία των στρατευμάτων.

Έχει διοριστεί Foundation Senior Investigator στο National Institute for Health Research της Αγγλίας, συμμετέχει σε πολλές κυβερνητικές επιτροπές του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργικού Συμβουλίου και του Υπουργείου Άμυνας και είναι μέλος της ομάδας εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για διαταραχές που σχετίζονται με το στρες.

Μπούρας Νίκανδρος Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής, King’s College, London

Ο Νίκανδρος Μπούρας είναι ομότιμος καθηγητής της Ψυχιατρικής στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών του King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύθηκε στη Νευρολογία και Ψυχιατρική στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Από το 1974 ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Διετέλεσε επί σειρά ετών Διευθυντής και τακτικός Καθηγητής της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Νοσοκομείου Guy’s του Λονδίνου. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στη Βρετανία και των προγραμμάτων αποασυλοποίησης και ανάπτυξης κοινωνικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη κοινότητα. Το κλινικό, ερευνητικό, διδακτικό και ακαδημαϊκό του έργο, κυρίως στον τομέα της κοινωνικής ψυχιατρικής και στην τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας μοντέλων παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, είναι ευρύτατο. Έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα και βιβλία, αρκετά από τα οποία μεταφράστηκαν σε διάφορες γλώσσες. Πολλοί, από τους εκπαιδευθέντες από τον Καθηγητή Νίκανδρο Μπούρα συνεργάτες του, βρίσκονται σήμερα σε διάφορες ηγετικές κλινικές και ακαδημαϊκές θέσεις στη Βρετανία και άλλα μέρη του κόσμου. Είναι επίσης εταίρος του Royal College of Psychiatrists του Royal Society of Medicine και επίτιμο μέλος του World Psychiatric Association.

Τα τελευταία χρόνια είναι διευθυντής του Maudsley International, βασικοί σκοποί του οποίου είναι η προαγωγή της παγκόσμιας ψυχικής υγείας, μέσω της ανάπτυξης εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων με δραστηριότητες σε διαφορετικές κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες. Επίσης, είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Daedalus Trust, το οποίο ερευνά την προσωπικότητα και την συμπεριφορά ατόμων σε ηγετικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, διοικητών μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών, κ.ά. Συμμετέχοντας όλα αυτά τα χρόνια σε διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις, ανέπτυξε παράλληλα έντονη κοινωνική και πολιτισμική δράση στον Ελληνισμό της Διασποράς και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Παγκόσμιας Ελληνικής Βιοϊατρικής Ένωσης.

Βατάκη Αργυρώ Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Αργυρώ Βατάκη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Ανήκει στον Τομέα Εκπαιδευτικής και Γνωστικής Ψυχολογίας και είναι μέλος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας. Είναι Συντονιστής της Ειδίκευσης "Εφαρμοσμένη Γνωστική & Αναπτυξιακή Ψυχολογία", του ΠΜΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας του California State University, Long Beach (CSULB), ΗΠΑ. Έκανε Μεταπτυχιακές σπουδές στο CSULB, στο Τμήμα Ερευνητικής Ψυχολογίας. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με τίτλο διατριβής "Assessing the factors modulating synchrony perception for complex audiovisual stimuli". Είναι συντάκτρια του επιστημονικού περιοδικού Timing & Time Perception και ιδρύτρια της Timing Research Forum, μια ανοιχτής ακαδημαϊκής κοινότητας για την προώθηση της διεπιστημονικής έρευνας πάνω στον χρονισμό και την χρονική αντίληψη.

Ιστότοπος της Α. Βατάκη

Δικαίος Δημήτριος Καθηγητής Ψυχιατρικής, Α΄ Ψυχιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Ο Δημήτρης Γ. Δικαίος είναι Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΠΑ και πήρε ειδικότητα ψυχιατρικής το 1992. Εξελέγη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1999.

Η ερευνητική του δραστηριότητα εκτείνεται στα πεδία της Ψυχιατρικής Γενετικής, της Φυσιολογίας και των Διαταραχών του Ύπνου, της Ψυχοφαρμακολογίας και της Επιδημιολογίας.

Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας του Ύπνου και αντιπρόεδρος της Εταιρείας για την Προαγωγή της Ψυχιατρικής και των Συναφών Επιστημών, ενώ διετέλεσε πρόεδρος της International Neuropsychiatric Association (2013-2015). Συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και στη Συντακτική Επιτροπή των Αρχείων Ελληνικής Ιατρικής.

Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιριών, ενώ έχει υπάρξει μέλος πολλών οργανωτικών και επιστημονικών επιτροπών Ελληνικών και Διεθνών Συνεδρίων.

Έχει πολλές ελληνικές και ξένες δημοσιεύσεις σε περιοδικά με μεγάλο δείκτη απήχησης όπως το Nature Genetics, Science, Molecular Psychiatry, International Clinical Psychopharmacology και σε βιβλία. Περισσότερες από είκοσι δημοσιεύσεις του αναφέρονται στο σύστημα Medline.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά Συνέδρια ως προσκεκλημένος ομιλητής, σε προεδρεία συνεδριών και ως παρουσιαστής επιστημονικών εργασιών.

Φωτοπούλου Κατερίνα Καθηγήτρια στην Ψυχοδυναμική Νευροεπιστήμη, University College London

Η Κατερίνα Φωτόπουλου είναι Καθηγήτρια στην Ψυχοδυναμική Νευροεπιστήμη στη Μονάδα Ψυχανάλυσης, Ψυχολογίας και Γλωσσολογικών Επιστημών του University College London.

Σπούδασε ψυχολογία στην Αθήνα και στη συνέχεια απέκτησε MSc στη νοητική νευροψυχολογία και τη θεωρητική ψυχανάλυση στο UCL του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι διδάκτωρ γνωστικής νευροεπιστήμης του University of Durham του Ηνωμένου Βασιλείου. Πιο πρόσφατα, πραγματοποίησε Clinical Doctorate in Existential Counselling and Psychotherapeutic Psychology στο NSPC του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι εγγεγραμμένη στη British Psychological Society και στο Health Professions Council του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 2016, της απονεμήθηκε το Early Career Award της International Neuropsychology Society. Έχει τιμηθεί το Distinguished Young Scientist Award (2014) του World Economic Forum, το βραβείο Σταδιοδρομίας Elizabeth Warrington (2011) και το Early Career Award της British Neuropsychological Society, το Βραβείο Clifford Yorke (2006) και το Early Career Award της International Neuropsychoanalysis Society, καθώς και το Βραβείο Παπανικολάου και το Early Career Award της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας της Βρετανίας. Το 2015, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Ινστιτούτου Νευρολογίας του UCL της απένειμαν το Tony Pullen Lecturer of the Year Prize.

Λαζαράτου Ελένη Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, Α΄ Ψυχιατρική Κλινική, ΕΚΠΑ

Η Ελένη Λαζαράτου είναι Παιδοψυχίατρος, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής, υπεύθυνη της Υπηρεσίας Παιδιών και Εφήβων στο Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα – Καισαριανής, που ανήκει στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Α΄ Ψυχιατρική Κλινική, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μετεκπαίδευση και η άσκηση της ειδικότητας της έγινε στη Γαλλία όπου παρέμεινε επί οκταετία και όπου έλαβε θέση βοηθού καθηγητού στο Πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie, Paris VI.

Στον εκπαιδευτικό-διδακτικό τομέα η δραστηριότητα της εκτείνεται σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο των φοιτητών της Ιατρικής και των ειδικευομένων στην Παιδοψυχιατρική και την Ψυχιατρική, καθώς και των σπουδαστών άλλων επαγγελμάτων υγείας. Σε ερευνητικό επίπεδο έχει συμμετάσχει σε πολυκεντρικά διεθνή ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την παιδοψυχιατρική. Οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν 57 ξενόγλωσσα άρθρα, 65 ελληνικά και 72 κεφάλαια σε βιβλία. Είναι επίσης συγγραφέας δύο βιβλίων στη Γαλλική γλώσσα και τεσσάρων στην Ελληνική.

Πλουμπίδης Δημήτριος Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ

Ο Δημήτρης Πλουμπίδης είναι ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ. Γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα σε συνθήκες παρανομίας των γονιών του, Νίκου Πλουμπίδη και Ιουλίας Παπαχρήστου.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ το 1972 κι έλαβε τον τίτλο ειδικότητας το 1980 στην Ψυχιατρική, Νευρολογία και Οικονομία της Υγείας στη Γαλλία όπου και εργάστηκε από το 1973 ως το 1986. Επίσης, το 1980 έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορος του ΕΚΠΑ.

Εκλέχτηκε λέκτορας της Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ τον Ιούλιο 1988 και αφυπηρέτησε ως καθηγητής Ψυχιατρικής τον Αύγουστο 2015.

Τόσο η κλινική του δραστηριότητα, όσο και το επιστημονικό του έργο επικεντρώθηκαν στην εξωνοσοκομειακή άσκηση της ψυχιατρικής στην κοινότητα και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών. Δημοσίευσε, επίσης, μελέτες για την ιστορία της Ψυχιατρικής στην Ελλάδα.

Εργάστηκε από το 1988 ως την αφυπηρέτηση του ως υπεύθυνος του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινή Βύρωνα- Καισαριανής, της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ. Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής, με σημαντική συμβολή στην πιλοτική εφαρμογή της κοινοτικής ψυχιατρικής και την συνεργασία με τις γύρω κοινότητες.

Από τον Ιούνιο 2015 έως σήμερα είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας για θέματα ψυχικής υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Από τον Μάιο 2014 είναι πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, επιστημονικής και επαγγελματικής ένωσης των Ελλήνων ψυχιάτρων.

Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Ιστολόγιο του Δημήτρη Πλουμπίδη

Σχετικές ομιλίες

Επιδημίες και κοινωνίες του παρελθόντος (Ιστορική θεματική ενότητα) 03:12:39

Ιαν 27, 2021

Επιδημίες και κοινωνίες του παρελθόντος (Ιστορική θεματική ενότητα)

Μάνος Ιωάννης McNeill John R. Χατζηιωάννου Μαρία - Χριστίνα Γαρδίκα Κατερίνα Barona Vilar Josep Lluis Μπαρλαγιάννης Θανάσης Στογιαννίδης Γιάννης Τσιάμης Κωνσταντίνος Μάνδυλα-Κουσουνή Μαρία Πουλάκου - Ρεμπελάκου Έφη

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία

Πανδημία, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατία - Η πρόκληση του εμβολιασμού (Νομική θεματική ενότητα) 02:15:46

Ιαν 28, 2021

Πανδημία, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατία - Η πρόκληση του εμβολιασμού (Νομική θεματική ενότητα)

Βενιζέλος Ευάγγελος Γεραπετρίτης Γιώργος Σισιλιάνος Λίνος-Αλέξανδρος Πικραμένος Μιχάλης Μήτρου Λίλιαν Ακριβοπούλου Χριστίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία

COVID-19 στην Ελλάδα: εξέλιξη της πανδημίας και απόκριση, διδάγματα για την επόμενη φάση (Ιατρική θεματική ενότητα) 02:07:37

Ιαν 29, 2021

COVID-19 στην Ελλάδα: εξέλιξη της πανδημίας και απόκριση, διδάγματα για την επόμενη φάση (Ιατρική θεματική ενότητα)

Παναγιωτόπουλος Τάκης Τσιόδρας Σωτήρης Γώγος Χαράλαμπος Πεφάνης Άγγελος Μεντής Ανδρέας Λύτρας Θεόδωρος Ακινόσογλου Καρολίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία