Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ψυχοκινητική θεραπεία και κατάθλιψη;

Βεντούρα Έλλη - Άννα

13 Μαΐου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 12:09 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 761
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2017 είναι: «Κατάθλιψη. Ας μιλήσουμε».

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατάθλιψη είναι η κύρια αιτία της κακής υγείας και αναπηρίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα, με τα επίσημα στοιχεία μόνον για το 2016 από τους σχετικούς κωδικούς συνταγογράφησης ICD -10, 634.126 συμπολίτες μας πάσχουν από κατάθλιψη, οι δε παραχθείσες αντίστοιχες συνταγές ήταν 3.101.164.

Το Ν.Π.Δ.Δ «Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών», σύμφωνα με τον ιδρυτικό του Νόμο, συνέστησε το 2014 το Επιστημονικό τμήμα «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία», που με το συνεχές έργο & τις δραστηριότητες του, το 2016 έγινε ισότιμο μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία, αναγνωρισμένης υποομάδας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας από το 2011.

Οι Έλληνες φυσικοθεραπευτές εναρμονιζόμενοι με τα διεθνή πρότυπα και απαιτήσεις, το Σάββατο 13 Μαΐου 2017, στο Δώμα του Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός», μίλησαν για την «Εξειδικευμένη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση στην κατάθλιψη».

Η ημερίδα εντάσσεται στα πλαίσια των επιστημονικών εκδηλώσεων «ΟΤΑΝ Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ» & το πρόγραμμα της εκπονήθηκε σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία.

Οι έγκριτοι εισηγητές μεταξύ των άλλων αναφέρθηκαν: 

Στη συνταγογράφηση της άσκησης για την κατάθλιψη όπως προβλέπεται από τη σχετική δήλωση πολιτικής της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας, που τους αναγνωρίζει  ως ειδικούς στην κίνηση και την άσκηση.

Στις ενδείξεις & αντενδείξεις του Επαναληπτικού Διακρανιακού Μαγνητικού Ερεθισμού στην κατάθλιψη,

αλλά απάντησαν και στα ερωτήματα 

Biofeedback στην καταθλιπτική διαταραχή;

Μάλαξη στην κατάθλιψη;

Τεχνικές χαλάρωσης στην κατάθλιψη;

Ψυχοκινητική θεραπεία και κατάθλιψη;

Οι ίδιοι οι ασθενείς μέσα από «το βήμα το ασθενών» της ημερίδας μιλούν δημόσια για την εμπειρία τους με την κατάθλιψη.

Η συμπερίληψη των φυσικοθεραπευτών στους επαγγελματίες, που παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας (άρθρο 4 και 6 του Νόμου 4461 / ΦΕΚ.38, τ. Α / 28-3-2017), ανοίγει νέους επαγγελματικούς ορίζοντες στον κλάδο, αλλά δίνει και το δικαίωμα στους ψυχικά πάσχοντες συμπολίτες μας για πληρέστερη θεραπεία.

Το πρώτο βήμα έγινε αλλά η τροποποίηση της Υπουργικής απόφασης (Αριθ. Γ3γ/οικ. 28501 ΦΕΚ 1115, τεύχος δεύτερο, 19 Απριλίου 2016) που θα δίνει το δικαίωμα συνταγογράφησης συνεδρίων φυσικοθεραπείας και στους ψυχιάτρους καθίσταται αναγκαία, όχι μόνον για την τεκμηριωμένη πια αποτελεσματικότητα της φυσικοθεραπευτικής επιστήμης στις ψυχικές νόσους αλλά και για την συμβολή της στον εξορθολογισμό των οικονομικών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Πάσχεις από κατάθλιψη;

Μάθε μαζί με τον φυσικοθεραπευτή σου

πως να τονώνεις τη διάθεση σου, χωρίς παρενέργειες 

αυξάνοντας έτσι την λειτουργικότητα σου

Βεντούρα Έλλη - Άννα Φυσικοθεραπεύτρια, MSc Physiotherapy In Mental Health, Παν/μιο Catholic, Leuven, Βέλγιο
Η Βεντούρα Έλλη - Άννα είναι από το 2007 απόφοιτος φυσικοθεραπεύτρια του ΑTΕΙ Αθηνών. Εργάζεται σαν φυσικοθεραπεύτρια από το 2007 πάνω στην φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση ατόμων με μυοσκελετικά, νευρολογικά και αναπνευστικά προβλήματα. Εξειδικεύτηκε στο ρόλο της φυσικοθεραπείας στην αποκατάσταση ατόμων με ψυχική νόσο κατά τη διάρκεια διετούς μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών (2008-2010) στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven στο Βέλγιο, όπου και έκανε πρακτική άσκηση εξάμηνης διάρκειας στο παραπάνω θεραπευτικό αντικείμενο. Στα πλαίσια δημιουργίας εξειδικεύσεων του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών εκλέχτηκε από το 2014 συντονίστρια του Επιστημονικού Τμήματος «Φυσικοθεραπεία και ψυχική υγεία».Το Μάρτιο του 2016 εκπροσώπησε την ένταξη του Επιστημονικού τμήματος του Πανελλήνιου Συλλόγου στο Παγκόσμιο συνέδριο Φυσικοθεραπευτών για την ψυχική υγεία και την ψυχιατρική και ψήφισε εκ μέρους της Ελλάδας. Συμμετέχει κάθε χρόνο σε συνέδρια εκπροσωπώντας το Επιστημονικό Τμήμα Φυσικοθεραπεία και ψυχική υγεία κάνοντας παρουσιάσεις, προωθώντας και διεκδικώντας το ρόλο της φυσικοθεραπείας στην ομάδα αποκατάστασης ατόμων με ψυχική νόσο.

Σχετικές ομιλίες