Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ψυχολογική Νόσος, Θεραπεία και Ίασις

Μορντώ Αλέξης

11 Μαΐου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 123:39 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1817
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας ασθενής με κατάθλιψη ξαπλώνει στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή του και ξεκινά μία ψυχαναλυτική συνεδρία. Στην Αϊτί, ένας ασθενής με κατάθλιψη περιλούζεται με το αίμα ενός πετεινού τον οποίο μόλις έχει σφάξει ο σαμανιστής στον οποίο έχει προσέλθει για βοήθεια. Και στις δύο περιπτώσεις, η κατάθλιψη του ασθενούς υποχωρεί.

Από την αρχή της ιστορίας, οι άνθρωποι έχουν υποφέρει από ψυχολογικές διαταραχές. Κάθε κουλτούρα έχει δώσει διαφορετικών ειδών εξηγήσεις (θρησκευτικές, κοινωνιολογικές, υπαρξιακές, διαπροσωπικές, βιολογικές) σχετικά με την αιτιολογία των ψυχολογικών προβλημάτων και των διαταραχών συμπεριφοράς. 

 Σε κάθε κοινωνία, έχουν υπάρξει άτομα με την ιδιότητα του θεραπευτή τα οποία έχουν αναπτύξει ένα πολύ ευρύ φάσμα θεραπευτικών διαδικασιών για την ίαση των ψυχολογικών διαταραχών. Σε πρώτη εξέταση, οι διαδικασίες αυτές δεν μοιάζουν να έχουν τίποτα το κοινό μεταξύ τους. Μία πιο βαθιά ανάλυση, όμως, αποκαλύπτει ορισμένα κοινά στοιχεία τα οποία είναι αναγκαία για την επιτυχία κάθε θεραπευτικής παρέμβασης, ανεξάρτητου μορφής. Σε αυτήν την παρουσίαση, θα εξετάσουμε, χρησιμοποιώντας ζωντανά παραδείγματα, τα κοινά αυτά στοιχεία που ευθύνονται για την ίαση του ασθενούς και σχετίζονται με το θεραπευτικό περιβάλλον, την θεραπευτική σχέση και τους ρόλους του θεραπευόμενου και του θεραπευτή. 


Η διάλεξη έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης "ΙΑΣΙΣ"

Μορντώ Αλέξης κλινικός ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Ο Αλέξης Μορντώ είναι κλινικός ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, διδάκτορας κλινικής ψυχολογίας του University of Denver, κάτοχος μεταδιδακτορικού διπλώματος κλινικής ψυχολογίας του McLean Hospital / Harvard Medical School και πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος της International Association for Relational Psychoanalysis and Psychotherapy. Ασχολείται με την ψυχοθεραπεία εφήβων, ενήλικων, ζευγών και οικογενειών και διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα κλινικής ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχετικές ομιλίες