Sternberg N. Cora
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
11/03/2011
Διάρκεια
24:08
Εκδήλωση
5ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Ουρολογικού Καρκίνου
Χώρος
Ξενοδοχείο The Athens Hilton
Διοργάνωση
Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα (HECOG)
Θεραπευτική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών-Γενικό Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα"
Β' Παθολογική Κλινική - Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ιπποκράτειο" – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Α' Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική-"Λαϊκό" Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Β' Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική - Γενικό Νοσοκομείο Αττικής Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Β' Ογκολογική Κλινική - Θεραπευτήριο "Metropolitan"
Κατηγορία
Ογκολογία
Ετικέτες
νεφροκυτταρικό καρκίνωμα, Pazopanib, Axitinib, Τivozanob, Dovitinib, FGF, ανθεκτικότητα, θεραπείες
Κατά τη διάρκεια της 5-ετίας από το 2005 ώς το 2010 βιώσαμε μια επανάσταση στην θεραπευτική του νεφροκυτταρικού καρκινώματος: 6 νέες στοχευμένες θεραπείες έλαβαν έγκριση και άλλες ολοκλήρωσαν την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών.
Μελέτη μας με το Pazopanib κατέδειξε μείωση της τάξεως του 54% των θανάτων καθώς και αναστολή της προόδου της νόσου. Εκτός από το Pazopanib (το οποίο έχει εγκριθεί και κυκλοφορεί σε περισσότερες από 40 χώρες), ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα Axitinib, Τivozanob, Dovitinib, όπως προκύπτει από τις κλινικές δοκιμές τους.
Η βελτίωση των γνώσεών μας σχετικά με τη βιολογία του νεφροκυτταρικού καρκινώματος έχεο οδηγήσει στον εντοπισμό νέων βιοχημικών μονοπατιών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους φαρμάκων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η οικογένεια των αυξητικών παραγόντων των ινοβλαστών (FGF) καθώς μεταλλαγές τόσο στα γονίδιά τους όσο και κείνα των υποδοχέων τους έχουν εντοπιστεί σε πολλούς τύπους καρκίνων.
Οι έρευνές μας τώρα θα πρέπει επίσης να εστιάσουν στην κατανόηση της ανθεκτικότητας που αναπτύσσουν οι καρκινικοί όγκοι στις νέες θεραπείες, πράγμα απαραίτητο για το σχεδιασμό στρατηγικών που θα την αναστέλλουν.
H καθηγήτρια Cora Sternberg διευθύνει το Τμήμα Ιατρικής Ογκολογίας στα Νοσοκομεία San Camillo και Forlarini της Ρώμης. Αρχισε την σταδιοδρομία της στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε σε θέση αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της εστιάζονται στους μοριακούς μηχανισμούς που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης και εξέλιξης του καρκίνου καθώς επίσης και στην ανάπτυξη θεραπευτικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση των συμπαγών όγκων. Εχει δημοσιεύσει περισσότερες από 230 επιστημονικές εργασίες και έχει τιμηθεί με τον τίτλο Grande Uffociale al Merito della Repubblica Italiana.