Paqué Karl - Heinz
Γουσόπουλος Επαμεινώνδας
Zoehrer Konstantina
Μητσόπουλος Μιχάλης
Μητσοτάκης Κυριάκος
Γλώσσα
Ελληνική, Αγγλική
Ημερομηνία
12/04/2013
Διάρκεια
109:37
Εκδήλωση
Σχέσεις Βορρά-Νότου στην ΕΕ: Συγκρούσεις εθνικών στερεοτύπων σε περίοδο οικονομικής κρίσης
Χώρος
Ξενοδοχείο Royal Olympic
Διοργάνωση
Forum για την Ελλάδα
Friedrich Naumann Stiftung
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις, Οικονομία
Ετικέτες
Ευρωπαϊκή Ένωση, Γερμανία, Ελλάδα, ελληνογερμανικές σχέσεις, οικονομική κρίση, Βορράς, Νότος, ευρωπαϊκός Βορράς, ευρωπαϊκός Νότος
Μία από τις πιο καταστροφικές επιπτώσεις της κρίσης ήταν η διάλυση των εύθραυστων γραμμών της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κρίση αποκάλυψε ή ενίσχυσε την ύπαρξη των εθνικών στερεοτύπων. Πιο χαρακτηριστική από όλες ήταν, πιθανώς, η εμφάνιση μίας «διαχωριστικής γραμμής» μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων. Ακόμα κι αν αυτή η επανεμφάνιση είχε κυρίως ένα συναισθηματικό χαρακτήρα και ήρθε ως απάντηση στην αντιμετώπιση των νέων επιβαρύνσεων που επωμίστηκαν οι δύο χώρες λόγω της κρίσης, έχει οδηγήσει σε πολιτικές που διατυπώνονται σύμφωνα με την έννοια του «άλλου» που επικρατεί στην κάθε χώρα.
Tο “Φόρουμ για την Ελλάδα” και το “Ίδρυμα Friedrich Naumann για την Ελευθερία” (FNF), με τη βοήθεια της “European Expression Youth”, φιλοξένησαν μια διεξοδική συζήτηση για το θέμα αυτό που επηρεάζει την ενότητα της ΕΕ, τις ελληνογερμανικές σχέσεις και τις πολιτικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό, ελληνικό και γερμανικό επίπεδο.
Το δεύτερο μέρος της ημερίδας που φιλοξένησε τη συζήτηση αυτή, ήταν αφιερωμένο στη χαρτογράφηση των οικονομικών διαφορών Βορρά και Νότου και εντοπισμό μεθόδων για την οικονομική τους σύγκλιση. Τη συζήτηση αυτή, συντόνισε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Κωνσταντίνα Zoehrer είναι κοινωνική επιχειρηματίας και ερευνήτρια. Σε συνεργασία με μια διεπιστημονική ομάδα δημιούργησαν τις 180º (180 μοίρες), ένα κοινωνικό εγχείρημα που σχεδιάζει εργαλεία και λύσεις για κοινωνικά προβλήματα, βασισμένο στην ενεργή έρευνα και σχεδιαστική διαδικασία. Είναι μέλος του WEF Global Shapers από το 2012, όπου και επιλέχθηκε να συμμετέχει στο Συμβούλιο για την Κοινωνική Αρχιτεκτονική. Ως ερευνήτρια, είναι μέλος του “The ICSEM Project” (International Comparative Social Enterprise Models Project). Διατελεί επιστημονική σύμβουλος στο Κοινωνικό Δίκτυο Επιχειρηματικότητας (Social Entrepreneurship Supporting Network), μέσα στα πλαίσια της Οικονομικής Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας. Το 2014 κέρδισε την υποτροφία νεανικής καινοτομίας A.T. Kearney – Falling Walls Lab.
Ο Μιχάλης Μητσόπουλος, διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Βοστόνης, είναι Συντονιστής Έρευνας και Ανάλυσης στον ΣΕΒ. Έχει εργαστεί στο παρελθόν ως υπουργικός σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων. Έχει διδάξει ως λέκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Harvard από όπου αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude» ενώ τιμήθηκε με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων.
Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital. Η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών χρηματοδότησε πολλές γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με ίδια κεφάλαια, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης. Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως “Global Leader for Tomorrow”.
Στις εκλογές του 2004 και του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β΄ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη για μία ακόμη φορά πρώτος στη Β' Αθηνών, ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Ιουνίου 2012.
Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας ενώ διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος.
Έως τις εκλογές του 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Έχει επισκεφθεί πολλές περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια για το περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ αυτών στις διεθνείς διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Μπαλί, το Πόζναν, το Κανκούν και την Κοπεγχάγη.
Διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015.
Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πέμπτη φορά βουλευτής της ΝΔ στη Β' Αθηνών τετραπλασιάζοντας τους σταυρούς που έλαβε σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012.
Στις 10 Ιανουαρίου 2016 εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Στις 7 Ιουλίου 2019 εξελέγη Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής».
Έχει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη.