Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

#Retreat2019 | «Περί αλήθειας και αντικειμενικότητας στη δημοσιογραφία και την επικοινωνία»

Κουσούλης Λευτέρης, Παπαγιαννίδης Αντώνης, Πυργιώτη Μαριάννα, Σεβαστάκης Δημήτρης, Παντελάκης Γιάννης, Μουρδουκούτας Βασίλης, Βατικιώτης Λεωνίδας, Ιορδανίδου Σοφία

13 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:27:10 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 608

Στο πλαίσιο του Retreat2019 του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, διοργανώθηκε στον ΙΑΝΟ συζήτηση με θέμα «Περί αλήθειας και αντικειμενικότητας στη δημοσιογραφία και την επικοινωνία».

Παρεμβαίνουν:

Λευτέρης Κουσούλης, πολιτικός επιστήμονας

Αντώνης Παπαγιαννίδης, δημοσιογράφος, δικηγόρος

Μαριάνα Πυργιώτη, δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας

Δημήτρης Σεβαστάκης, ζωγράφος, Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π., τ. βουλευτής

Γιάννης Παντελάκης, δημοσιογράφος

Βασίλης Μουρδουκούτας σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας

Λεωνίδας Βατικιώτης, δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης του περιοδικού "Δημοσιογραφία".

Συντονίζει η Σοφία Ιορδανίδου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η συζήτηση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης γνωριμίας των φοιτητών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Επικοινωνία και Δημοσιογραφία» με τους διδάσκοντες και προσωπικότητες του χώρου.

Άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η συζήτηση:

- Η επικοινωνία και η δημοσιογραφία στις σύγχρονες, ραγδαία μεταβαλλόμενες συνθήκες: παγκοσμιοποίηση, ενημέρωση, μετα-αλήθεια -πολιτική και εταιρική επικοινωνία, διαφήμιση·

- Η συγκέντρωση των ΜΜΕ (εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση, ραδιόφωνο κ.λπ.) σε ελάχιστες επιχειρήσεις, παγκοσμίως και οι συνέπειες της στη δημοσιογραφία·

- Οι Μεγάλοι του Διαδικτύου: Ψηφιακό Μονοπώλιο/ Ολιγοπώλιο: Πώς Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft ελέγχουν την ψηφιακή ζωή·

- Παραπληροφόρηση και fake news - Εγγραμματισμός στα Μέσα·

- Έλεγχος και χειραγώγηση της πληροφορίας στο διαδίκτυο·

- Αλλαγές στους όρους απασχόλησης και στις συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος του δημοσιογράφου και του ειδικού της επικοινωνίας·

- Η ελευθερία του δημοσιογράφου στην επιλογή των θεμάτων, στην έρευνα και στη δημοσίευση στην ψηφιακή εποχή των "κλικς". Έννοια και όρια της ελευθερίας με αναφορά στην υποκειμενικότητα και την αντικειμενικότητα.

Κουσούλης Λευτέρης Πολιτικός Επιστήμονας

Ο Λευτέρης Κουσούλης γεννήθηκε στο χωριό Ελίκα του νομού Λακωνίας στις 2 Ιουνίου του 1952. Σπούδασε την πολιτική, τα φαινόμενα εξουσίας στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Τα 20 τελευταία χρόνια εργάζεται επαγγελματικά περί την πολιτική και την επικοινωνία. Το 1995 ίδρυσε την εταιρεία "Λέγειν & Πράττειν", την οποία και διευθύνει.

Βιβλιογραφία:

Η πολιτική επικοινωνία στην πράξη ΙΙ
Κείμενα για την πολιτική και την επικοινωνία
Ποιος έχει τα πρωτεία του λόγου: Οι πολιτικοί ή οι δημοσιογράφοι;

Παπαγιαννίδης Αντώνης Δημοσιογράφος - Γενικός Διευθυντής ομίλου Economia

Σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στην Aθήνα, στο Στρασβούργο και το Καίμπριτζ – με ειδίκευση στα Ευρωπαϊκά θέματα και στα θέματα τύπου.

Έχει εργασθεί ως δημοσιογράφος στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το Βήμα και την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ενώ διετέλεσε διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου.

Πυργιώτη Μαριάννα Δημοσιογράφος - Σύμβουλος επικοινωνίας

Η Μαριάννα Πυργιώτη είναι δημοσιογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας.

Σεβαστάκης Δημήτρης Ζωγράφος - Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ - τ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Ο Δημήτρης Α. Σεβαστάκης, γεννήθηκε το 1960.

Διετέλεσε βουλευτής νομού Σάμου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, υπήρξε Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ, ενώ μετείχε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Μετείχε ως επικεφαλής στην ελληνική κοινοβουλευτική-επιστημονική ομάδα για θέματα παιδείας-έρευνας-επιχειρηματικότητας στα πλαίσια της τριμερούς επιτροπής για τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Επίσης, ήταν μέλος των επιτροπών της Βουλής: Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, Επιτροπή της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και Ζωγράφος, απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ).

Δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά από τη δεκαετία του 1980 με πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Μουσείο Μπενάκη, Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας, Αθηναϊκές γκαλερί, Πεκίνο, Μιλάνο κλπ).

Αρθρογραφεί στον ημερήσιο, περιοδικό Τύπο και ειδικές εκδόσεις, με θεματολογία την πολιτική, την παιδεία και τον πολιτισμό.

Παντελάκης Γιάννης Δημοσιογράφος

Ο Γιάννης Παντελάκης σπούδασε δημοσιογραφία. Από το 1984 υπήρξε κοινοβουλευτικός συντάκτης στην εφημερίδα Πρώτη· πολιτικός και κοινοβουλευτικός συντάκτης, αρθρογράφος και αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία· ρεπόρτερ, αρχισυντάκτης και παρουσιαστής ενημερωτικών εκπομπών στο δημόσιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ· αρθρογράφος και διευθυντής σύνταξης στην Εφημερίδα των Συντακτών· πρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9.84», και αρθρογράφος σε αρκετά περιοδικά και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, στις οποίες γράφει μέχρι σήμερα.

Μουρδουκούτας Βασίλης Σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας

Ο Βασίλης Μουρδουκούτας είναι σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας.

Διαθέτοντας πολύπλευρη εμπειρία ετών στο branding, τη διαφήμιση και τη στρατηγική επικοινωνίας, ο Βασίλης Μουρδουκούτας έχει εργαστεί στο χώρο της online και offline επικοινωνίας στη Leon & Partners Advertising SA ως Strategic Planning Director & Deputy General Manager, την Interweave Digital Branding Agency ως Creative Planning Director, αλλά και στον τομέα της έρευνας στην TNS ICAP ως Research Director και τη THE WORKSHOP ltd.

Παράλληλα με την επαγγελματική του δράση, διδάσκει επικοινωνία, branding και ανθρωπιστικές επιστήμες στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Επικοινωνίας και νέας Δημοσιογραφίας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ κατέχει PhD στην Πολιτική Θεωρία από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και MA στη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του York.

Βατικιώτης Λεωνίδας Δημοσιογράφος, Αρχισυντάκτης του περιοδικού "Δημοσιογραφία"

Ο Λεωνίδας Βατικιώτης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1968. Σπούδασε στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά. Ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με θέμα: «Κρίση και ανασυγκρότηση στην παγκόσμια οικονομία από το 1970 ως σήμερα. H διαμάχη γύρω από τις θέσεις του Brenner και ο χαρακτήρας της κρίσης του 1973» και με βαθμολογία «άριστα».

Επί σειρά ετών δίδαξε Οικονομικά στο Varna Free University of Cyprus. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ημερίδες με εισηγήσεις και διαλέξεις σε Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Χαϊδελβέργη, Λονδίνο, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Βρυξέλλες, Ρώμη, Μιλάνο, Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας, Ισημερινό, Παναμά, Περού, Κούβα, κ.α.

Συνεισφορές του περιλαμβάνονται στα ακόλουθα βιβλία: Έξοδος – αδιέξοδος, η κληρονομιά των Μνημονίων και οι ανοιχτοί λογαριασμοί (2018, εκδ. Τόπος), Κερδίζοντας χρόνο, η καθυστερημένη κρίση του δημοκρατικού καπιταλισμού του Βόλφγκανγκ Στρεκ (επίμετρο, 2016, εκδ. Τόπος), Κυβέρνηση της Αριστεράς: Δρόμος για το μέλλον ή παρένθεση; (2013, εκδ. Τόπος), Ρήξη; Διέξοδος από την κρίση της ευρωζώνης (2012, εκδ. Α.Α. Λιβάνη), Ευρώ ή δραχμή, Σχέδιο Β’ (2013, Εκδ. Κοροντζή), Debtocracy – Χρεοκρατία, (2011, εκδ. A.A. Λιβάνη) και Ο χάρτης της κρίσης, το τέλος της αυταπάτης (2010, εκδ. Τόπος).

Συνεισφορές του επίσης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και στα ακόλουθα βιβλία που έχουν εκδοθεί στα αγγλικά: Crisis in the Eurozone (2012, Verso) και Immiseration capitalism and education: Austerity, resistance and revolt (2013, Institute for education policy studies).

Είχε την επιστημονική επιμέλεια των ντοκιμαντέρ Ίχνη (2018), (Advanced Media Institute, Άρης Χατζηστεφάνου), This is not a Coup (2016, Α’ βραβείο στο φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ Χαλκίδας ), Φασισμός ΑΕ (2013), Catastroika (2012), Debtocracy (2011) (παραγωγής Infowar και του σκηνοθέτη Ά. Χατζηστεφάνου), Χαραγμένες Ζωές (2013) και Ελεγεία Υπανάπτυξης (2017) (του σκηνοθέτη Σπ. Τέσκου).

Είναι επιστημονικό στέλεχος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και είναι Συνεργαζόμενο Επιστημονικό Προσωπικό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με ευθύνη την επίβλεψη διπλωματικών εργασιών μεταπτυχιακών φοιτητών.

Ασχολείται επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία από το 1991, με εξειδίκευση σε θέματα διεθνών και οικονομίας. Γράφει στην κυριακάτικη εφημερίδα Νέα Σελίδα στο μηνιαίο πολιτικό περιοδικό Επίκαιρα (Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη) και είναι αρχισυντάκτης της τριμηνιαίας επιθεώρησης Δημοσιογραφία (Advanced Media Institute & Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις). Στο παρελθόν έχει εργαστεί στα Μέσα Unfollow, Nexus, Διπλωματία, Ημερησία (εβδομαδιαίο ένθετο Τετράδια της Οικονομίας), Παρόν, Πριν. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής των περιοδικών Ουτοπία και Μαρξιστική Σκέψη. Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 25 χώρες στο πλαίσιο δημοσιογραφικών αποστολών.

Έχει μεταφράσει τα εξής βιβλία από τα Αγγλικά: Ian Gough, The political Economy of the Welfare state, Macmillan Publishers (στα ελληνικά εκδόθηκε ως: Η πολιτική οικονομία του κοινωνικού κράτους, Εκδ. Σαββάλας, Αθήνα 2008). John Martinussen, Society, State and Market, A Guide to Competing Theories of Development, Zed Books (στα ελληνικά εκδόθηκε ως: Κοινωνία, κράτος, αγορά – θεωρίες της ανάπτυξης, Εκδ. Σαββάλας, Αθήνα 2007) και The Routledge Dictionary of Twentieth Century Political Thinkers, ed. by Robert Benewick and Philip Green, Routledge (Λεξικό στοχαστών του 20ου αιώνα, εκδ. Σαββάλας, Αθήνα 2012).

Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά έργα των ινστιτούτων Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων ΓΣΕΒΕΕ (Ελλάδα), Advanced Media Institute (Κύπρος), Call for Financial Justice (Βέλγιο), Transnational Institute – TNI (Ολλανδία), FIAN (Γερμανία), Research on Money and Finance (Ηνωμένο Βασίλειο), κ.α.

Τον Δεκέμβριο του 2011 ολοκλήρωσε με επιτυχία κύκλο μαθημάτων στο πλαίσιο του ΟΗΕ (UNITAR) σχετικά με τον λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους και το 2015 συμμετείχε μαζί με άλλους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους που συγκροτήθηκε από την ελληνική Βουλή (4 Απριλίου 2015) για να διερευνήσει τις συνθήκες δημιουργίας και τη νομιμότητα του δημόσιου χρέους.

Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κι έχει εκλεγεί στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του πέντε φορές (2004, 2007, 2010, 2013, 2016).

Επιπλέον παρουσιάζει και γράφει επιστημονικές εργασίες στην Αγγλική και στην Ισπανική γλώσσα.

Ιστολόγιο του Λεωνίδα Βατικιώτη

Ιορδανίδου Σοφία Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η Σοφία Ιορδανίδου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρος του «Advanced Media Institute, Εφαρμοσμένη Έρευνα στην Επικοινωνία και τη Δημοσιογραφία». Από το 2011 υπό την ευθύνη της, οργανώθηκε και λειτουργεί στο ΑΠΚΥ το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία», ενώ από το 2013 εκδίδει το περιοδικό «δημοσιογραφία» και είναι υπεύθυνη της ιστοσελίδας dimosiografia.com. Εργάστηκε πολλά χρόνια στον χώρο της Δημοσιογραφίας και της Στρατηγικής Επικοινωνίας. Στη Ν. Υόρκη εργάστηκε στη Φωνή της Αμερικής, διαπιστευμένη στον Λευκό Οίκο ανταποκρίτρια εφημερίδων στην Ελλάδα, υπεύθυνη προεκλογικής καμπάνιας του Mondale. Στην Αθήνα, δημοσιογράφος στην ΕΡΤ και MEGA, σύμβουλος πολιτικής και εταιρικής επικοινωνίας, σύστησε και διηύθυνε τη Διεύθυνση Επικοινωνίας και Γραφείου Τύπου του MEGA CHANEL, το πρώτο τηλεοπτικό πρακτορείο στην Ελλάδα, NETNEWS Α.Ε., και την εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας ΝΕΤRESULT Ε.Π.Ε. Σπούδασε Ιταλική και Αγγλική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο CUNY, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στη Συγκριτική Λογοτεχνία στο CUNY και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ, ολοκληρώνοντας την εργασία «Ο Πιραντέλλο στην Ελλάδα» στο Α.Π.Θ. Η επιστημονική της έρευνα επικεντρώνεται α) στη δημοσιογραφία και τη λειτουργία των Μέσων, καθώς και τις προκλήσεις που θέτει η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και στην κοινωνία του δικτύου β) στη στρατηγική επικοινωνία και γ) στον Γραμματισμό στα Μέσα.

Ιστότοπος της Σοφίας Ιορδανίδου

Σχετικές ομιλίες

Κύκλος 5: Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση εξελίσσεται και στην Ελλάδα – τάσεις και προκλήσεις 117:13

Ιουν 12, 2018

Κύκλος 5: Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση εξελίσσεται και στην Ελλάδα – τάσεις και προκλήσεις

Μαυρίδης Νικόλαος Μαστρογεωργίου Γιάννης Κορίκης Κωνσταντίνος Κιντή Βάσω Φαρμάκης Γρηγόρης Νόττας Μάριος Τζέκας Βαλεντίνος Κρουστάλλη Δήμητρα

Γλώσσα: Ελληνική