Coccetti Fabio
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
27/06/2011
Διάρκεια
11:45
Εκδήλωση
12th International Symposium on RF MEMS and RF Microsystems
Χώρος
Πανεπιστήμιο Αθηνών - Αμφιθέατρο Ι. Δρακόπουλος
Διοργάνωση
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
European Microwave Association
Κατηγορία
Τεχνολογία
Ετικέτες
νανοτεχνολογία, νανοηλεκτρονική, RF-MEMS
Εξαιτίας των νέων ποιοτικών και ποσοτικών βελτιώσεων που επιτρέπει η νανοτεχνολογία, η νανοηλεκτρονική έχει τη δυνατότητα να εισαγάγει μια παραδειγματική μεταβολή στο σχεδιασμό ηλεκτρονικών συστημάτων, παρόμοια με αυτή της μετάβασης από σωλήνες κενού στην τεχνολογία των ημιαγωγών. Παίρνουμε ως δεδομένο ότι πολλές συσκευές και υλικά νανο-κλίμακας εμφανίζουν τις πιο ενδιαφέρουσες ιδιότητές τους σε ραδιοσυχνότητες (RF), η νανοηλεκτρονική, μία τεράστια και σε μεγάλο βαθμό ακόμα ανεξερεύνητη ευκαιρία για την κοινότητα της μηχανικής μικροκυμάτων, η οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει το καθιερωμένο σώμα μοντελοποίησης, σχεδιασμού και τεχνικών μέτρησης με στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της νανοεπιστήμης και μίας νέας γενιάς εξαιρετικά ολοκληρωμένων συσκευών, κυκλωμάτων και συστημάτων, για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και συχνοτήτων που καλύπτουν το φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων (RF), μέσω της περιοχής των μικροκυμάτων, και μέχρι την οπτική περιοχή. Σε αυτή τη συνεισφορά, παρουσιάζονται παραδείγματα πρόσφατων επιτευγμάτων σε συσκευές και συστήματα ραδιοσυχνοτήτων βασισμένων στη νανοτεχνολογία. Αυτό γίνεται, κυρίως, με την επικέντρωση στους τομείς με βάση τον άνθρακα και στους τομείς της νανοηλεκτρονικής, καθώς και στον πρόσφατο συντονισμό και διαδικασία διάδοσης που διεξήγαγε η τεχνική Επιτροπή Νανοτεχνολογίας RF του ΜΤΤ.
O Dr Fabio Coccetti γεννήθηκε στο Foligno της Ιταλίας στις 19 Οκτωβρίου 1972. Έλαβε το πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (MS) από το Πανεπιστήμιο της Perugia στην Ιταλία και το διδακτορικό του στην Μηχανική Υψηλής Συχνότητας στο Lehrstuhl für Hochfrequenztechnik στο Technische Universität München (TUM), το 1999 και το 2004 αντίστοιχα. Για επτά μήνες υπήρξε επιστημονικός επισκέπτης στο Εργαστήριο Ακτινοβολίας στο Πανεπιστήμιο του Michigan, ΗΠΑ. Από το Σεπτέμβριο του 2004 εργάζεται ως ερευνητής στο Laboratoire d’Analyse et d’Architectures des Systèmes στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας [Centre National de la Recherche Scientifique (LAAS-CNRS)] στην Toulouse, στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχει εργαστεί σε πολλά ερευνητικά προγράμματα περνώντας από τη θεωρητική στην πειραματική έρευνα του μετασχηματισμού ρεύματος σε RF-MEMS, για το σχεδιασμό μοντέλων και την πειραματική επιβεβαίωση των RF Μικρό και Νανοσυστημάτων. Το 2004 έως το 2007 ήταν συντονιστής ευρωπαϊκών έργων και σήμερα είναι κριτής παρόμοιων έργων του FP7. Από το 2008 έχει ενταχθεί στην εταιρεία Novamems ως ειδικός σε RF-MEMS και διαχειριστής έργου συστημάτων R&D.
Ο Dr Coccetti έχει υπάρξει επισκέπτης συντάκτης σε επιστημονικά περιοδικά αλλά και επιθεωρητής σε πολλά περιοδικά ενώ είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών σε πολλά διεθνή γεγονότα (IMS, EuMW, ESREF, Memswave). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν αριθμητικές τεχνικές βελτιστοποίησης, multiphysics (θερμοδυναμική κ.α.), σχεδιασμό και μοντελοποίηση αναδιαμορφωμένων κυκλωμάτων για εφαρμογές μικροκυμάτων και χιλιοστών, ενώ πρόσφατα είναι κύριος ερευνητής σε μια σειρά εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων με επίκεντρο την αξιολόγηση της αξιοπιστίας των συστατικών RF-MEMS. Ο Dr. Coccetti είναι μέλος της IEEE, από τον Ιανουάριο του 2009 αντιπρόεδρος του MTT-S TC-25 σε RF Νανοτεχνολογία και συνιδρυτής του Topical Group σε RF-MEMS μέσα στην European Microwave Association (EUMA).