Καλλία Ελένη
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
22/03/2014
Διάρκεια
27:53
Εκδήλωση
Η αξία της Ρητορικής Τέχνης σήμερα
Χώρος
Ξενοδοχείο Apollon Divani Pallace
Διοργάνωση
Ying Yang Company
Κατηγορία
Επικοινωνία
Ετικέτες
ρητορική, θέατρο
Η τέχνη του δημόσιου λόγου, της επιχειρηματολογίας και του διαλόγου που καλλιεργήθηκε στην Αρχαία Αθήνα έχει πλέον παγκόσμια διάδοση και ενδιαφέρον. Καθημερινά χρησιμοποιούμε τρόπους έκφρασης και σχήματα λόγου, συχνά χωρίς να το συνειδητοποιούμε, που γεννήθηκαν στις σχολές ρητορικής της Αρχαίας Αθήνας και πρωτοεμφανίστηκαν στις ομιλίες των αρχαίων ρητόρων.
Σήμερα, η μελέτη της ρητορικής ως ιστορία, ως επιχειρηματολογία, ως τέχνη και τεχνικές του δημόσιου λόγου και διαλόγου αλλά και η ενασχόληση με αυτήν ως εκπαίδευση και ως ψυχαγωγία γνωρίζει νέα άνθηση, ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Είναι ευτύχημα που τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να ασχοληθούν με την αρχαία αυτή τέχνη που συνεχίζει να καλλιεργεί την αποτελεσματική και αισθητικά άρτια χρήση της γλώσσας και να εμπνέει στην αξία του διαλόγου, μια τέχνη που η γνώση της είναι αναγκαία για κάθε Δημοκρατικό πολίτη.
“Η αξία της Ρητορικής Τέχνης σήμερα” ήταν το θέμα της ημερίδας που έγινε στις 22 Μαρτίου στην Αθήνα, με σκοπό αφενός να φέρει κοντά τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη Ρητορική ως δράση και ως μελέτη και αφετέρου να τη γνωρίσει στο ευρύτερο κοινό.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο David Zarefsky, Ομότιμος Καθηγητής Επικοινωνίας και Επιχειρηματολογίας του Πανεπιστημίου Northwestern των ΗΠΑ. Μίλησαν, ακόμη, ο συγγραφέας και μελετητής Απόστολος Δοξιάδης, ο Καθηγητής Επικοινωνίας, Λογοτεχνίας και Ρητορικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης Christian Kock, η Λέκτορας Ρητορικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης Lisa Villadsen, η ηθοποιός, εκπαιδεύτρια υποκριτικής και ρητορικής και συγγραφέας Ελένη Καλλία και ο Γιάννης Ανδριανάτος, Εκπαιδευτής Ρητορικής-Διαλεκτικής.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» των ομιλητών με θέμα «Τρόποι διάδοσης της Ρητορικής Τέχνης» με συντονιστή τον Απόστολο Δοξιάδη.
Tο Blod βιντεοσκόπησε κι αναρτά όλες τις ομιλίες της ημερίδας, καθώς και τη συζήτηση μεταξύ των ομιλητών.
Η Ελένη Καλλία γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Πέλου Κατσέλη. Μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο και στην τηλεόραση από το 1972 και διδάσκει τη Θεατρική και Ρητορική Τέχνη από το 1997. Eχει εκδόσει τα βιβλία "Θέλω να μάθω περισσότερα για σας" (Εκδόσεις Παπαζήση), “Η ζωή ενός θεάτρου είναι σαν παραμύθι" (Εκδ. ΑΜΜΟΣ), "Τα φωτισμένα παράθυρα διηγούνται ιστορίες" (Εκδ. Καστανιώτη), "Οι Δέκα Λέξεις που θεμελίωσαν τον Δυτικό Πολιτισμό" (Εκδ. Παπαζήση), "Η Ρητορική Τέχνη στην καθημερινή ζωή ή οι αγαπημένοι της Πολύμνιας" (Εκδ. Παπαζήση).