Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ρητορική μίσους και Ισλαμοφοβία

Muhammadi Yonous, Σακελλαρίου Αλέξανδρος, Ανδριανόπουλος Ανδρέας, Στάμου Άννα, Παπαγεωργίου Δημήτρης

21 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 50:52 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 5613
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το  Ίδρυμα Μποδοσάκη, διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος των EEA Grants «Είμαστε όλοι Πολίτες», σε συνεργασία με το Δίκτυο Νέων Ελλάδας - Youthnet Hellas, ως υποστηρικτές και εταίροι της καμπάνιας No Hate Speech Movement του Συμβουλίου της Ευρώπης, διοργάνωσαν από κοινού με το ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, συζήτηση με θέμα  «Ρητορική μίσους και Ισλαμοφοβία». Η εκδήλωση εντάσσεται στη δράση «Κύκλος συζητήσεων ενάντια στη ρητορική μίσους».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης στις 21 Σεπτεμβρίου, στρέφουμε την προσοχή μας στην αναζωπύρωση της Ισλαμοφοβίας και σε μια από τις κύριες εκφάνσεις της, τη ρητορική μίσους εναντίον των Μουσουλμάνων. Η συχνά αυθαίρετη σύνδεση μεταξύ του προσφυγικού ζητήματος και των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία και το Βέλγιο έχουν επιφέρει αύξηση του ισλαμοφοβικού λόγου στην πολιτική, στα ΜΜΕ και σε άλλους τομείς της δημόσιας σφαίρας σε όλη την Ευρώπη, με πιο πρόσφατη εκδήλωση την απαγόρευση του μπουργκίνι στη Γαλλία. Στην Ελλάδα, φαίνεται ότι η Ισλαμοφοβία εμφανίζει ισχυρά ερείσματα στα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,τα οποία εξάλλου αποτελούν πρόσφορους χώρους για την διάχυση της ρητορική μίσους, με τη μορφή ρατσιστικών σχολίων και λεκτικών επιθέσεων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2015, από όλες τις θρησκευτικές ομάδες, οι Μουσουλμάνοι έχουν το χαμηλότερο επίπεδο κοινωνικής αποδοχής. Μόλις το 61% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα αποδέχονταν πλήρως έναν Μουσουλμάνο συνάδελφο στον χώρο εργασίας, και μόνο το 43% ότι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα αν τα ενήλικα παιδιά τους είχαν δεσμό με άτομο μουσουλμανικής θρησκείας.

Στη συζήτηση τίθενται ερωτήματα, όπως: 
-        Πώς αισθανόμαστε όταν βλέπουμε μια γυναίκα να φοράει μαντίλα στον δρόμο;
-        Συμφωνούμε με την ανέγερση ενός επίσημα αναγνωρισμένου τζαμιού στην Αθήνα;
-        Πόσο συχνά γίνονται στόχοι ρητορικής μίσους οι Μουσουλμάνοι εντός και εκτός διαδικτύου λόγω του θρησκεύματός τους;    
-        Ποιες είναι οι προκλήσεις που τίθενται από την αύξηση των προσφυγικών ροών στη χώρα μας; 

Στη συζήτηση συμμετέχουν ως ομιλητές οι:

-        Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Πρ. Υπουργός. Δ/ντής Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων (Deree College)
-        Yonous Muhammadi, Πρόεδρος Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων
-        Αλέξανδρος Σακελλαρίου, Δρ. Κοινωνιολογίας της Θρησκείας, Ερευνητής Παντείου Πανεπιστημίου
-        Άννα Στάμου, Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Muhammadi Yonous Πρόεδρος Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων

Μεγάλωσε στην επαρχία Γκάζνι στο ανατολικό Αφγανιστάν. Σπούδασε ιατρική και συνεργάστηκε από το 1994 με τον αφγανικό Ερυθρό Σταυρό, ενώ αγωνίστηκε και για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν. Το 2001 - 2002 συνεργάστηκε με τους Γιατρούς του Κόσμου και από το 2002 έως το 2006 με το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 2007 στην αφγανική κοινότητα και αντιπροσωπεύει από το 2010 το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

Σακελλαρίου Αλέξανδρος Δρ. Κοινωνιολογίας της Θρησκείας, Ερευνητής Παντείου Πανεπιστημίου

Ο Αλέξανδρος Σακελλαρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και είναι μετα-διδακτορικός ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην Κοινωνιολογία σε μεταπτυχιακό επίπεδοστο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου και αναγορεύθηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας το 2008. Από το 2011 εργάζεται ως κύριος ερευνητής σε ερευνητικά προγράμματα (FP7 &HORIZON 2020). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν θέματα όπως: πολιτική και θρησκεία, κοινωνιολογία της θρησκείας και της αθεΐας, θρησκευτική ελευθερία, θρησκευτικές κοινότητες στην Ελλάδα, Ισλαμοφοβία, κοινωνιολογία της νεολαίας, ακροδεξιά, και ριζοσπαστικοποίηση. Από το 2015 είναι συν-συγγραφέας της ετήσιας έκθεσης για το Ισλάμ στην Ελλάδα (Yearbook of Muslimsin Europe) και συγγραφέας της ετήσιας έκθεσης για την Ισλαμοφοβία (European Islamophobia Reportproject).

Ανδριανόπουλος Ανδρέας Πρώην Υπουργός - Διευθυντής Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων (Deree College)

Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος γεννήθηκε το 1946 στον Πειραιά. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και Συγκριτική Πολιτειολογία, Ανάπτυξη και Διεθνείς Σχέσεις στα Πανεπιστήμια Κέντ και Κέιμπριτζ της Αγγλίας και Όσλο της Νορβηγίας. Είναι διπλωματούχος του ειδικού τμήματος Ηγεσίας και Διοίκησης της Σχολής Κέννεντυ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ενώ είναι και κάτοχος δύο επίτιμων διδακτορικών διπλωμάτων. Εξελέγη επτά συνολικά φορές βουλευτής Πειραιά και Νήσων και μετείχε σαν Υπουργός και Υφυπουργός σε έξη κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας ενώ το 1986 εξελέγη και Δήμαρχος του Πειραιά. Μεταξύ άλλων διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Πολιτισμού κι Επιστημών και Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας και Εμπορίου.

Στις 17 Νοεμβρίου του 1994 παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα, αποχωρώντας παράλληλα κι από την ενεργό πολιτική. Στις εθνικές εκλογές του Μαρτίου 2004 εξελέγη για 8η φορά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (Επικρατείας), συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ. Κείμενά του δημοσιεύονται σε ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά, αναλύσεις του έχουν παρουσιασθεί σε διεθνούς κύρους έντυπα όπως η Wall Street Journal, οι Financial Times, το Transition, το Links κα. ενώ έχει γράψει βιβλία που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Τον Νοέμβριο του 2003 ονομάσθηκε Καθηγητής της έδρας Δημόσιας Πολιτικής «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο Αμερικανικό Κολέγιο της Ελλάδος.

Τελευταία εργάσθηκε σαν επικεφαλής ομάδας διεθνών ειδικών συμβουλεύοντας την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε θέματα Ανταγωνισμού και Απελευθέρωσης των Αγορών. Επίσης ονομάσθηκε για δεύτερη φορά εταίρος του Woodrow Wislon Center της Washington με αντικείμενο την Ενεργειακή Διπλωματία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Είναι τώρα Δ/ντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας (Deree College) που εδρεύει την Πλάκα και είναι συντονιστής του μεταπτυχιακού προγράμματος Ηγεσίας του ιδίου Κολλεγίου. Παράλληλα διδάσκει Effective Communication Campaigns και Ανάλυση Ρίσκου στο Πανεπιστήμιο του Καλίνιγκραντ (πρώην Koningsberg) της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στάμου Άννα Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος

Γεννήθηκε στην Αθήνα  το Δεκέμβριο του 1973. Σήμερα ζει στο πατρικό της στην Ηλιούπολη και έχει δύο παιδιά, την Ιμάν 8 ετών και τον Ισμαήλ 6,5.

Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων σε ιδιωτικό κολλέγιο, ασχολήθηκε παράλληλα με τη Γιόγκα και στη συνέχεια απέκτησε την επάρκεια διδασκαλίας της.

Μετέφρασε βιβλία από την αγγλική γλώσσα με θεματολογίες τη Γιόγκα και το Ισλάμ.

Απέκτησε επάρκεια Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και κατόπιν έγινε επίσημη διερμηνέας της το 2005.

Από το 2004 είναι υπεύθυνη Μάρκετινγκ και Δημοσίων Σχέσεων στη Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας με αντικείμενο τον συντονισμό με όλα τα ΜΜΕ για θέματα που αφορούν τους Μουσουλμάνους της Ελλάδας, τη διοργάνωση όλων των οργανωμένων δράσεων της ΜΕΕ, συνέδρια, ομιλίες, επίσημες και μαζικές διοργανώσεις, επικοινωνία με τους επίσημους φορείς της Πολιτείας.

Συμμετέχει σε συνέδρια και εκπαιδεύσεις που αφορούν τους Μουσουλμάνους της Ευρώπης, συμμετέχει ενεργά στις Δράσεις αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη με κορυφαίο το «Ένα Καράβι για τη Γάζα», συμμετέχει στο Παγκόσμιο Κίνημα των Αιγυπτίων της Διασποράς για Ελευθερία και Δικαιοσύνη, σε πρωτοβουλίες για τη Συρία, και σε διοργανώσεις της Αθλητικής Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας.

Παπαγεωργίου Δημήτρης Δημοσιογράφος

Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα. Εχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ, Πολιτική Επικοινωνία στο City University of London και ελεύθερη δημοσιογραφία στο British College of Journalism. Ασχολείται με την δημοσιογραφία από το 2010 και έχει εργαστεί μεταξύ άλλων στους Νέους Φακέλους, το iefimerida.gr και το theTOC.gr. Εχει ασχοληθεί εκτενώς με το προσφυγικό ζήτημα, με αποκορύφωμα οδοιπορικό ρεπορτάζ του στη Ζούγκλα στο Καλαί της Γαλλίας.

Σχετικές ομιλίες