Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ρητορική μίσους και Ξενοφοβία

Moawia Ahmed, Βαγγή Δώρα, Δημητράς Παναγιώτης, Κόλλιας Φάνης, Κουλοχέρης Σπύρος, Δαμιανίδη Άννα, Κουτζούκου Φαίη

21 Ιουνίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 75:48 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2099
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το  Ίδρυμα Μποδοσάκη, διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος των EEA Grants «Είμαστε όλοι Πολίτες», σε συνεργασία με το Δίκτυο Νέων Ελλάδας - Youthnet Hellas, ως υποστηρικτές και εταίροι της καμπάνιας No Hate Speech Movement του Συμβουλίου της Ευρώπης, διοργάνωσαν από κοινού με το ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone, την Τρίτη 21 Ιουνίου, συζήτηση με θέμα  «Ρητορική μίσους και Ξενοφοβία».
 
Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στη δράση «Κύκλος συζητήσεων ενάντια στη ρητορική μίσους» και χρηματοδοτείται από τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και την Ισλανδία στο πλαίσιο των EEA Grants.

Η 20η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σε αναγνώριση των δοκιμασιών που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους για ένα καλύτερο μέλλον. Η προσφυγική κρίση αναζωπύρωσε την αρνητική φρασεολογία και τη ρητορική μίσους για τους πληθυσμούς που φτάνουν στην Ευρώπη, με τα ακροδεξιά κινήματα με τη λαϊκιστική ρητορική να εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Ανησυχητικές λεκτικές και σωματικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο με στόχο τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες, έχουν αναφερθεί σε αρκετές χώρες.

Παράλληλα, το προσφυγικό ζήτημα έχει επηρεάσει και συνεχίζει να επηρεάζει την ελληνική πραγματικότητα θέτοντας σοβαρές προκλήσεις σε σχέση με την έκφραση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των προκαταλήψεων. Αποτελεί καθημερινό φαινόμενο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/-ριες να γίνονται στόχοι λεκτικών επιθέσεων με έντονα στερεοτυπικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να περιθωριοποιούνται περαιτέρω. Για το 2015, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε μέσω συνεντεύξεων 273 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 300 θύματα. Στα 75 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες-ριες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης, θρησκείας ή χρώματος τόσο μέσω σωματικών επιθέσεων όσο και λεκτικών επιθέσεων με έντονη έκφραση περιφρόνησης και απόρριψης προς το θύμα.

Η κριτική ματιά στον τρόπο με τον οποίο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καλύπτουν το προσφυγικό ζήτημα, η διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο, η επιδίωξη μεγαλύτερης αντιπροσώπευσης των μεταναστών στον δημόσιο χώρο και λόγο αποτελούν μεταξύ άλλων σημαντικούς παράγοντες για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους τόσο εντός όσο και εκτός Διαδικτύου.

Η συζήτηση της 21ης Ιουνίου

Στη ζωντανή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone στις 21/6, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της μεταναστευτικής κοινότητας, ειδικών καθώς και του κοινού, τέθηκαν ερωτήματα όπως:

-Πόσο συχνά απαντάται η ρητορική μίσους ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες και ποιες μορφές παίρνει;
-Ποιες είναι οι προκλήσεις που τίθενται από την αύξηση των ροών των προσφύγων στη χώρα μας;
-Ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των θυμάτων ρατσιστικών λεκτικών επιθέσεων; 
- Με ποιους τρόπους μπορούν οι ίδιοι οι μετανάστες-τριες και πρόσφυγες να γίνουν συμμέτοχοι στην καταπολέμηση του ρατσιστικού λόγου και της ξενοφοβίας; 

Στη συζήτηση αυτή συμμετείχαν ως ομιλητές οι:

-Ahmed Moawia, Πρόεδρος Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών  
-Δώρα Βαγγή, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity
-Παναγιώτης Δημητράς, Εκπρόσωπος Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι & Συντονιστής του Racist Crimes Watch - Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων
-Φάνης Κόλλιας, Ιδρυτής της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Solomon
-Σπύρος Κουλοχέρης, Δικηγόρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Άννα Δαμιανίδη.


Moawia Ahmed Πρόεδρος Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών

Γεννημένος στο Σουδάν, ζει στην Ελλάδα πάνω από 30 χρόνια. Προσωπικότητα με διεθνή δράση στα θέματα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων & καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Μετά την εισαγωγή του στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Φιλοσοφική Σχολή, εξειδικεύτηκε στην εκπαίδευση και την υποστήριξη των μεταναστών σε ζητήματα εργασιακών σχέσεων. Ως Πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών εκπροσωπεί τον φορέα σε εθνικό &  ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως: Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Ρατσισμού (ENAR), Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για τα Δικαιώματα των Μεταναστών (EPMWR), ΕGAM., ECRE κ.α. Υπήρξε γ΄μέλος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων, εντεταλμένος Σύμβουλος της Επιτροπής για ζητήματα μετανάστευσης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας  & μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) «Ανδρέας Παπανδρέου».

Βαγγή Δώρα Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity
Η Δώρα Βαγγή γεννήθηκε το 1991 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 είναι υπεύθυνη επικοινωνίας της οργάνωσης Generation 2.0 Rights, Equality&Diversity. Αποφοίτησε από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και έχει ζήσει στο εξωτερικό στο Παρίσι και στο Ρότερνταμ. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στα μέσα ενημέρωσης και τον πολιτισμό από το Πανεπιστήμιο Erasmus και ενδιαφέρεται σε ερευνητικό επίπεδο για το λόγο των μέσων ενημέρωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δημητράς Παναγιώτης Εκπρόσωπος Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι & Συντονιστής του Racist Crimes Watch - Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων
Ο Παναγιώτης Δημητράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Διδάκτορας Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του HarvardUniversity των ΗΠΑ (1979), λέκτορας στα αμερικανικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα AmericanCollegeinGreece, UniversityofMaryland και UniversityofLaverne, και μεταξύ 1989-1992 Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), από όπου υποχρεώθηκε σε παραίτηση λόγω της ενασχόλησής του με τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Ελλάδα. Μεταξύ 1998-2005 δίδαξε το μάθημα «Κράτος και Μειονότητες στα Βαλκάνια» ως Επισκέπτης Καθηγητής στο CentralEuropeanUniversity (Βουδαπέστη). Το 1979 ίδρυσε το γραφείο δημοσκοπήσεων «Ευρωδήμ» που διεύθυνε μέχρι το 1990. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων το 1992 και του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) το 1993, του οποίου είναι έκτοτε Εκπρόσωπος.
Κόλλιας Φάνης Ιδρυτής της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Solomon

Ο Φάνης Κόλλιας είναι τελειόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ κατέχει και το Δίπλωμα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στον κλάδο των ΜΜΕ, της Διαφήμισης, του Δημιουργικού Περιεχομένου και τα τελευταία χρόνια με το αντικείμενο της Επιχειρηματικότητας που έχει κοινωνικό αντίκτυπο. Έχει εργαστεί στα τμήματα επικοινωνίας Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων, έχει υπάρξει και συνεχίζει να είναι εθελοντής σε αρκετές τυπικές ή άτυπες πρωτοβουλίες και από τον Ιανουάριο του 2016 έχει ιδρύσει την Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Solomon, που στοχεύει στη συνεργασία μεταξύ ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών.

Κουλοχέρης Σπύρος Δικηγόρος - Επιστημονικός Υπεύθυνος, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Ο Σπύρος Κουλοχέρης είναι δικηγόρος με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ιστορία του Δικαίου, επιστημονικός υπεύθυνος της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΣΠ. Ως δικηγόρος εκπροσωπεί κυρίως και υποστηρίζει αιτούντες άσυλο στη διαδικασία ασύλου από το 2002 ενώπιον διοικητικών αρχών και δικαστηρίων.’Εχει συμμετάσχει ενεργά σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, που αφορούν κυρίως  το προσφυγικό δίκαιο,την διοικητική κράτηση, την εμπορία ανθρώπων, τα θύματα βασανιστηρίων, τα εγκλήματα μίσους. Έχει συμβάλει στην σύνταξη εκθέσεων, που απευθύνονται σε διεθνή όργανα. Έχει γράψει ανάλογα με το αντικείμενό του  επιστημονικά άρθρα και είναι εκπαιδευτής σε αντίστοιχα προγράμματα. Έχει λάβει μέρος αλλά και συντονίσει δημόσιες συζητήσεις για τα θέματα αυτά, έχει δε κάνει παρουσιάσεις σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.

Δαμιανίδη Άννα Δημοσιογράφος - Συγγραφέας

Η Άννα Διαμιανίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη, δημοσιογραφία στο Παρίσι. Εργάστηκε στα ΝΕΑ και μετά στην ΑΥΓΗ κάνοντας διάφορα ρεπορτάζ, πριν καταλήξει στο χρονογράφημα. Από το 1982 ασχολήθηκε με καθημερινές εκπομπές λόγου στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Σήμερα, γράφει στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Βιβλία της:

"Οι Ξυπόλητες", νουβέλλα (Διογένης 1981)

"Σκεύος Ηδονής", διηγήματα (1984)

"Μια γωνιά στο πρωινό σώμα", χρονογράφημα (Οδυσσέας 1990)

"Η τελευταία πριγκήπισσα", μυθιστόρημα (Άγρωστις 1990)

“Μια γωνιά στο πρωινό σώμα”, (Οδυσσέας 1990)

“Ατομικό καταφύγιο”, (Γαβριηλίδης 1994)

“Παραμύθια για τα παιδιά της Αθήνας”, (Εκδόσεις Πατάκη 2003)

“Το ωραιότερο πράγμα του κόσμου”, (Ποταμός 2012)

Κουτζούκου Φαίη Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, SolidarityNow, Active citizens fund στην Ελλάδα

Η Φαίη Κουτζούκου είναι Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του SolidarityNow.

Πρηγουμένως, ήταν Διαχειρίστρια Προγραμμάτων στο Ίδρυμα Μποδοσάκη. Από το 2013 συμμετείχε στη διαχείριση του Προγράμματος Επιχορήγησης ΜΚΟ στην Ελλάδα «Είμαστε όλοι Πολίτες» των EEA Grants.

Έχει εμπειρία στo στρατηγικό σχεδιασμό και τη διαχείριση δωρεών και κοινωφελών προγραμμάτων, στην έρευνα και αξιολόγηση μη-κερδοσκοπικών οργανισμών, στην ανεύρεση δωρητών και χρηματοδοτικών προγραμμάτων, στη διοργάνωση εκδηλώσεων και παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών (LL.M. & M.A.) από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) και το Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου.

Σχετικές ομιλίες