Ασδεράκη Φωτεινή
Δογάνη Μυρσίνη
Σαμαράς Αθανάσιος
Gomes Rui
Γλώσσα
Ελληνική, Αγγλική
Ημερομηνία
19/03/2016
Διάρκεια
63:25
Εκδήλωση
Έτος Αριστοτέλη: Λόγος περί παθών – Από την ρητορική του μίσους στην ρητορική της αποδοχής (Διεθνές Συμπόσιο)
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος")
Διοργάνωση
British Council
Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών – Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών - Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας
Κατηγορία
Κοινωνικά θέματα, Πολιτική
Ετικέτες
Αριστοτέλης, ρητορική, ρητορική μίσους, ρητορική αποδοχής, εκπαίδευση, ψυχολογία, δημόσιος λόγος
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το British Council και το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC), και με την υποστήριξη του Megaron Plus, συνδιοργάνωσαν το διεθνές συμπόσιο «Έτος Αριστοτέλη: Λόγος περί παθών – Από την ρητορική του μίσους στην ρητορική της αποδοχής».
Το διήμερο συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, με στόχο, εξ αφορμής της Ρητορικής του Αριστοτέλη, να διερευνηθεί το φαινόμενο της Ρητορικής του Μίσους στο πλαίσιο του δημοσίου λόγου, της εκπαίδευσης και της ψυχολογίας.
Εξετάστηκαν οι διάφορες μορφές που παίρνει η Ρητορική του Μίσους, οι ομάδες που πλήττονται συνήθως, τα αίτια εκδήλωσης του φαινομένου και οι συνέπειες αυτού, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε εμπειρίες και πρακτικές άλλων χωρών.
Η Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει Πτυχίο στην Πολιτική Επιστήμη και τη Δημόσια Διοίκηση, Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές και Διδακτορικό Δίπλωμα με Άριστα από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διδακτορική της διατριβή τιμήθηκε με το βραβείο στη μνήμη του Θ. Καρατζά από την Ελληνική Πανεπιστημιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Σπουδών το 2008. Επιπλέον, έχει τέσσερα χρόνια σπουδών στις παιδαγωγικές επιστήμες κι έχει εργαστεί στο Υπουργείο Παιδείας, στη Γενική Γραμματεία για την Ανώτατη Εκπαίδευση (2002-2009). Συμμετείχε σε πολλές ευρωπαϊκές ομάδες. Διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, την Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική πολιτική, την Έρευνα και την Ανάπτυξη καθώς και τους Διεθνείς Οργανισμούς και την Εκπαίδευση. Έχει διατελέσει ακαδημαϊκή υπεύθυνη σε ευρωπαϊκά προγράμματα Jean Monnet (EuropeStARTs, BEST, YouthActiv) και επιμορφώτρια στο πρόγραμμα Teachers4Europe. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.