Kittmer John
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
05/12/2016
Διάρκεια
50:59
Εκδήλωση
Upper House Seminars
Χώρος
Βρετανική Σχολή Αθηνών
Διοργάνωση
The British School at Athens
Κατηγορία
Λογοτεχνία
Ετικέτες
Γιάννης Ρίτσος, Νικηφόρος Βρεττάκος, ποίηση
Ο απερχόμενος πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας, John Kittmer, εν όψει της ολοκλήρωσης της θητείας του και της αναχώρησής του για το Λονδίνο, έδωσε διάλεξη με τίτλο «Ρίτσος και Βρεττάκος: Παράλληλες λογοτεχνικές ζωές» στο πλαίσιο του Upper House Seminar. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2016 στη Βρετανική Σχολή στην Αθήνα.
Στην ομιλία του ο John Kittmer αναφέρεται στην παράλληλη πορεία δυο πολύ σημαντικών ελλήνων ποιητών, του Γιάννη Ρίτσου και του Νικηφόρου Βρεττάκου, το έργο των οποίων ο ομιλητής - και άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας – έχει σε βάθος μελετήσει. Το έργο του Γιάννη Ρίτσου, μάλιστα, αποτελεί το και το θέμα της διδακτορικής διατριβής του, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.
Ο θαυμασμός και η αγάπη του πρέσβη Kittmer για την Ελλάδα εκδηλώθηκε με κάθε τρόπο κατά τη διάρκεια της θητείας στην Αθήνα και εκφράστηκε, γι’ ακόμα μία φορά στην αποχαιρετιστήρια επιστολή που δημοσίευσε στο προσωπικό του ιστολόγιο, στην οποία, μεταξύ πολλών άλλων, αναφέρει:
[…] Η πατρίδα σας με γοήτευε από όταν ήμουν παιδί, όταν ο πατέρας μου μας έφερε αναμνηστικά από τα επαγγελματικά του ταξίδια στην Ελλάδα. Και βάλθηκα να μάθω τα αρχαία ελληνικά μόλις στάθηκε δυνατό. Ήξερα ότι αυτό θα μου άνοιγε τον δρόμο για τη γλώσσα της Καινής Διαθήκης και την γνώση αυτής που θεωρώ πάντα ιερή γλώσσα.
Έτσι , ερωτεύτηκα γρήγορα την γλώσσα των προγόνων σας: τόσο περίπλοκη, τόσο ευέλικτη, τόσο λεπτομερής, τόσο όμορφη. Και πίσω της, υπάρχει μια θαυμάσια λογοτεχνία. Οι καθηγητές μου με έμπνευσαν και ο καλύτερος από αυτούς μας έφερε, τους συμφοιτητές μου κι εμένα, εδώ το 1984. Περάσαμε ένα μηνα περίπου εδώ και για μένα ήταν αποκάλυψη. Ήταν άνοιξη, ήταν Πάσχα και η Ελλάδα ξυπνούσε. Ερωτεύτηκα και πάλι: αυτή τη φορά επρόκειτο για την πατρίδα σας. Το τοπίο της (γη και θάλασσα), τα μνημεία της, η κουζίνα της, το υπέροχα τέλειο κλίμα της, οι ιδιοσυγκρασίες της (τόσο διαφορετικές από τις αγγλικές ιδιοσυγκρασίες) – όλα με μάγεψαν. Κι ερωτεύτηκα το ίδιο έντονα κι εσάς τους Έλληνες. […]
Ο John Kittmer ακολούθησε κλασικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και μετά από έρευνα στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εργάστηκε για την Αγγλική κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και άλλα Υπουργεία της Βρετανίας και εργάστηκε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων διεθνούς και εσωτερικής πολιτικής. Έχει υπηρετήσει τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Βρετανίας στην ΕΕ και έχει εργαστεί σε διάφορες θέσεις στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικής Πολιτικής. Από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2016, ο Δρ. Kittmer ήταν ο Βρετανός Πρέσβης στην Ελλάδα. Το 2017, εγκατέλειψε το Διπλωματικό Σώμα ούτως ώστε να ολοκληρώσει το διδακτορικό του για τον Γιάννη Ρίτσο στο King's College του Λονδίνου, όπου επίσης είχε αποκτήσει και Μάστερ στις Νεοελληνικές Σπουδές το 2007. Απέκτησε τον Διδακτορικό τίτλο το 2019 και τώρα ασχολείται με διάφορες δημοσιεύσεις σχετικές με τις διδακτορικές του έρευνες. Ο Δρ. Kittmer είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Okeanis Eco Tankers Corp. και προεδρεύει της Αγγλοελληνικής Ένωσης. Στα blogs και τα tweets του, χρησιμοποιεί τόσο τα Αγγλικά όσο και τα Ελληνικά.