Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ρωσία – Τουρκία: μία συγκρουσιακή φιλία;

Bechev Dimitar, Ozdal Habibe, Saari Sinikukka, Secrieru Stanislav, Γρηγοριάδης Γιάννης

14 Οκτωβρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:15:40 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 141

Το Πρόγραμμα Τουρκίας του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Ασφάλειας (EUISS) διοργάνωσαν διαδικτυακή δημόσια στρογγυλή τράπεζα με θέμα: "Ρωσία – Τουρκία: μία συγκρουσιακή φιλία;".

Η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο δυνάμεις στην ανατολική και νότια πλευρά της, τη Ρωσία και την Τουρκία. Παρά τα υψηλά επίπεδα οικονομικής αλληλεξάρτησης και ορισμένα κοινά συμφέροντα, οι σχέσεις της ΕΕ και με τις δύο χώρες ήταν αρκετά τεταμένες την τελευταία δεκαετία, γεγονός το οποίο αποτέλεσε μια συνεχή πηγή απογοήτευσης και εκνευρισμού. Αντίθετα, οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, παρά τα επεισόδια περιφερειακού ανταγωνισμού και οικονομικού πολέμου, ανθίζουν πρόσφατα. Γιατί, παρά το ότι «χτυπούν» συστηματικά η μία την άλλη, καταφέρνουν παρολ' αυτά να απολαμβάνουν παραγωγικές, διαρκείς και συνεργατικές σχέσεις; Σε αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο διερευνώνται οι παράγοντες που εδραιώνουν τους ρωσοτουρκικούς δεσμούς παρά τα συγκρουόμενα συμφέροντα και τις ολοένα και πιο αμφιλεγόμενες περιφερειακές ατζέντες. Η εκδήλωση στοχεύει να αποκαλύψει τις βασικές πτυχές πίσω από την οικονομική αλληλεξάρτηση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, καθώς και να εμβαθύνει στον τρόπο με τον οποίο και τα δύο κράτη διαχειρίζονται τα σημεία τριβής στις αλληλεπικαλυπτόμενες περιφέρειές τους.

Ομιλητές:
Δρ. Dimitar Bechev, Non-resident Senior Fellow, Atlantic Council
Δρ. Habibe Ozdal, Assistant Professor, Istanbul Okan University
Δρ Sinikukka Saari, Senior Research Fellow, Finnish Institute of International Affairs (FIIA)
Δρ. Stanislav Secrieru, Senior Analyst, EU Institute for Security Studies (EUISS)
Τη συζήτηση συντονίζει ο Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης, Κύριος Ερευνητής, Επικεφαλής Προγράμματος Τουρκίας, Αρχισυντάκτης της Επιθεώρησης μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μαύρης Θάλασσας, ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 και προβλήθηκε στο site του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Bechev Dimitar Non-resident Senior Fellow, Atlantic Council

O Dimitar Bechev είναι non-resident Senior Fellow του Atlantic Council.

Ozdal Habibe Assistant Professor, Istanbul Okan University

Η Habibe Ozdal είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Istanbul Okan University.

Saari Sinikukka Senior Research Fellow, Finnish Institute of International Affairs (FIIA)

Η Sinikukka Saari είναι Senior Research Fellow στο Finnish Institute of International Affairs (FIIA).

Secrieru Stanislav Senior Analyst, EU Institute for Security Studies (EUISS)

Ο Stanislav Secrieru είναι Senior Analyst στο EU Institute for Security Studies (EUISS).

Γρηγοριάδης Γιάννης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ - Κύριος Ερευνητής, Επικεφαλής Προγράμματος Τουρκίας, ΕΛΙΑΜΕΠ

Ο Δρ. Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου διεθνών σχέσεων (Master of International Affairs) και πιστοποιητικού εξειδικεύσεως στις μεσανατολικές σπουδές (Advanced Certificate of Middle East Studies) από το School of International & Public Affairs (SIPA), Columbia University. Το 2005 ολοκλήρωσε με επιτυχία την διδακτορική του διατριβή στις πολιτικές επιστήμες στο School of Oriental and African Studies (SOAS), University of London. Έχει εργασθεί ως επιστημονικός συνεργάτης στα πανεπιστήμια Columbia και Οξφόρδης. Μεταξύ 2004 και 2009 δίδαξε στα πανεπιστήμια Sabanci, Isik και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 υπήρξε ερευνητής IPC-Stiftung Mercator στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας (Stiftung Wissenschaft und Politik-SWP) στο Βερολίνο και ερευνητής Stanley J. Seeger στο Princeton University.

Έχει δημοσιεύσει στα Αγγλικά τα εξής βιβλία: Democratic Transition and the Rise of Populist Majoritarianism: Constitutional Reform in Greece and Turkey (London & New York: Palgrave Springer, 2017), Instilling Religion in Greek and Turkish Nationalism: A “Sacred Synthesis”, (London & New York: Palgrave Macmillan, 2012), Trials of Europeanization: Turkish Political Culture and the European Union, (London & New York: Palgrave Macmillan, 2009). Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: πολιτική και ιστορία της Τουρκίας και της Ευρώπης. Ομιλεί άπταιστα Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά και Τουρκικά, πολύ καλά Ρωσικά και Γαλλικά και καλά Αραβικά και Ιταλικά. Μπορείτε να βρείτε τα άρθρα του στον ελληνικό και διεθνή τύπο στο προσωπικό του blog, και την έρευνά του στις σελίδες του στο Google Scholar, ResearchGate και Academia.edu.

Ιστολόγιο του Ιωάννη Ν. Γρηγοριάδη

Σχετικές ομιλίες