Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Roundtable discussion on Education in Greece | Decisive factor for the future of the country

Γραβάνης Αχιλλέας, Κιντή Βάσω, Οικονόμου Δημήτρης, Χολέβα Ευαγγελία, Δουκάκης Σπυρίδων, Δουκίδης Γεώργιος, Γρυσπολάκης Ιωακείμ

11 Απριλίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 02:28:46 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 112

Η ένατη ετήσια συνάντηση του Delphi Economic Forum πραγματοποιήθηκε στις 10-13 Απριλίου 2024, στην ιστορική πόλη των Δελφών.

Δυναμικές και επιδραστικές συζητήσεις γύρω από την κατάσταση και το μέλλον της κοινωνίας πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Forum, με τη συμμετοχή σπουδαίων προσωπικοτήτων της Πολιτικής, του Επιχειρείν, της Διπλωματίας και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Η συζήτηση για την Εκπαίδευση στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2024 και συμμετείχαν οι:

Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Βάσω Κιντή, Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δημήτρης Οικονόμου, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ευαγγελία Χολέβα, Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Σπυρίδων Δουκάκης, Πρόεδρος, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Γιώργος Δουκίδης, Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συντονισμός: Ιωακείμ Γρυσπολάκης, Ομότιμος Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης – Πρόεδρος, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Γραβάνης Αχιλλέας Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης - Ερευνητής, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας, ΙΤΕ - Συνεργαζόμενος Καθηγητής Έρευνας, Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων, Πανεπιστήμιο Northeastern

Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι Καθηγητής Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Παν/μιου Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ. Διετέλεσε, μέλος της Επιτροπής Προγράμματος Βιοϊατρικής Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος του Συμβουλίου της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ) και Πρόεδρος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Βιοεπιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ). Επίσης, διετέλεσε εκλεγμένο Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Συνεργαζόμενος Καθηγητής Έρευνας στο Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων του Πανεπιστήμιου Northeastern της Βοστώνης. Συνιδρυτής της spinoff εταιρίας βιοτεχνολογίας Bionature και Συνεργαζόμενος Κύριος Ερευνητής της εταιρίας βιοτεχνολογίας Emulate του Παν/μιου Harvard. Έχει δημοσιεύσει 146 ερευνητικές εργασίες στο Pubmed (h-index: 48). Η ερευνητική του ομάδα αναπτύσσει συνθετικές ενώσεις, αγωνιστές των υποδοχέων των Νευροτροφινων, με νευροπροστατευτικές και νευροαναγεννητικες ιδιότητες και πιθανές εφαρμογές στην θεραπευτική αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Επιπρόσθετα, η ομάδα του επικεντρώνεται σε τεχνολογίες τρισδιάστατων ικριωματων που φιλοξενούν νευρικά βλαστικά κύτταρα (brain one-a-chip) για την ανάπτυξη νευροεμφυτευματων για την θεραπευτική βλαβών του νωτιαίου μυελού και νευροοαισθητήρων για την ανάπτυξη φαρμάκων κατά της νευροεκφυλισης και του εγκεφαλικού τραύματος.

Κιντή Βάσω Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ

Η Βάσω Κιντή είναι Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πτυχίο Χημείας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διδακτορικό Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Επιστήμης από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχει δημοσιεύσει βιβλία καθώς και εργασίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά για θέματα φιλοσοφίας επιστήμης, φιλοσοφίας ιστορίας, το έργο των Kuhn, Wittgenstein, Collingwood και την εννοιολογική αλλαγή. Είναι η Editor-in-Chief του περιοδικού International Studies in Philosophy of Science, μέλος της Συντακτικής ομάδας του φιλοσοφικού περιοδικού Δευκαλίων και ήταν υπεύθυνη σύνταξης του ελληνικού περιοδικού φιλοσοφίας Cogito (2004-2010). Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Συμμετείχε στο Συμβούλιο Ιδρύματος του ΕΚΠΑ (2012-2015) και ήταν Διευθύντρια του Τομέα Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Επιστήμης και Τεχνολογίας του τμήματος ΙΦΕ (2017-2019). Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της από το 2011.

Οικονόμου Δημήτρης Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - πρώην Υφυπουργός

Ο Δημήτρης Οικονόμου είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει σπουδές στο γνωστικό αντικείμενο της πολεοδομίας-χωροταξίας και γεωγραφίας, από το ΕΜΠ (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών) και το Κέντρο Αστικών Ερευνών των Παρισίων, με Διδακτορικό Δίπλωμα στη Χωροταξία από το 1ο Πανεπιστήμιο των Παρισίων (Σορβόννη).

Δίδαξε και διδάσκει στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος ΜΧΠΠΑ θέματα πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού από το 1989 μέχρι και σήμερα.

Έχει διδάξει ή υπάρξει ερευνητής σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια και ερευνητική κέντρα, όπως το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Centre de Recherche d’Urbanisme και το ΕΚΚΕ.

Έχει επιμεληθεί ή συγγράψει μόνος ή με άλλους 7 βιβλία και έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Το ερευνητικό του έργο είναι ποικίλο και καλύπτει πολλά θέματα χωρικής ανάλυσης, ανάπτυξης και σχεδιασμού.

Έχει ενεργό παρουσία στα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά δρώμενα με μεγάλο αριθμό ανακοινώσεων σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης και ως επίσημος εκπρόσωπος της χώρας ή προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή fora και οργανισμούς και Πανεπιστήμια χωρών του εξωτερικού όπως το Group of Experts on Human Settlements Problems, και η Committee on Housing, Building and Planning, της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του ΟΗΕ.

Ιδιαίτερης σημασίας, ως προς την συμβολή του, είναι η σημαντική εμπειρία του κ. Οικονόμου σε υπεύθυνες διοικητικές θέσεις στο Δημόσιο και η ενασχόληση με πραγματικά προβλήματα και θέματα χάραξης και εφαρμογής της χωροταξικής, πολεοδομικής και περιβαλλοντικής πολιτικής, στηρίζοντας ενεργά την εθνική προσπάθεια βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου και της εφαρμογής της σχετικής πολιτικής προστασίας του περιβάλλοντος και οργάνωσης του τρόπου ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του ανθρώπου και υποδομών με μια σύγχρονη προοπτική. Ειδικότερα μεταξύ άλλων έχει διατελέσει:

-Μέλος της Ομάδας Εργασίας για την μεταρρύθμιση της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας (ΥΠΕΚΑ 2012),
-Μέλος της Ομάδας Εργασίας για την αγροτική γη (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 2010),
-Μέλος του ΔΣ της Επιστημονικής Εταιρείας Δικαίου Πολεοδομίας-Χωροταξίας (2009),
-Πρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2001-03),
-Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης (2001),
-Μέλος του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (2001),
-Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την ισοτιμία των Διπλωμάτων Μηχανικών ΑΕΙ και των πτυχίων Master των ισότιμων Αγγλοσαξονικών Πανεπιστημίων (2000),
-Μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΟΧ (1997-98, και 2017–), του ΔΣ του ΕΕΔΙΠΟΧ (2008–), και του ΔΣ του ΕΣΕΠΠΑ (2017– ).

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεισφορά του αναφορικά με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο Δημήτρης Οικονόμου συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του ΤΜΧΠΠΑ καθώς δημιούργησε και οργάνωσε το Εργαστήριο Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του οποίου διετέλεσε Διευθυντής επί πολλά χρόνια, μέχρι την αφυπηρέτησή του. Πιο συγκεκριμένα έχει διατελέσει:

-Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολεοδομία, Χωροταξία και Ανάπτυξη» του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2004-08),
-Πρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2001-03),
-Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2000-01),
-Πρόεδρος της Επιτροπής Γ’ ΚΠΣ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (1999),
-Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου “Γραφείο Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας” Β’ ΚΠΣ 1994-1999-ΕΠΕΑΕΚ (1996-2003), καθώς και
-Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (1996-99).

Διετέλεσε Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος.

(Πηγή: Ιστότοπος Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)

Χολέβα Ευαγγελία Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Δουκάκης Σπυρίδων Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Πρόεδρος, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Δουκίδης Γεώργιος Διευθυντής ELTRUN - Καθηγητής, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, ΟΠΑ

Είναι πτυχιούχος Μαθηματικός του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1980), με Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών (M.Sc.) στην Επιχειρησιακή Έρευνα από το London School of Economics (1981), και Διδακτορικό στην Προσομοίωση / Τεχνητή Νοημοσύνη από το London School of Economics - LSE (1985). Εργάστηκε στο LSE σαν βοηθός διδασκαλίας στην Επιχειρησιακή Έρευνα (1981-84), Λέκτορας στις υπολογιστικές τεχνικές (1984-90) και Επισκέπτης Καθηγητής στα Πληροφοριακά Συστήματα (1992-93). Το 1989 εκλέχτηκε και το 1990 διορίστηκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τ. ΑΣΟΕΕ) ως Αναπληρωτής Καθηγητής.

Είναι Καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, της σχολής Διοίκησης, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο 1996-2004 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων στο Brunel. Διδάσκει και ερευνά στις θεματικές περιοχές του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν, Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Ευφυών συστήματων υποστήριξης αποφάσεων.

Στο ΟΠΑ έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος, Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοικητική επιστήμη και Τεχνολογία, Επιστημονικός Υπεύθυνος την Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικόπτητας (ΜοΚΕ) και του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin).

Έχει πολυετή εμπειρία σε έρευνα και ανάπτυξη στα Πληροφοριακά Συστήματα και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν και είναι ιδρυτής και Διευθυντής του ELTRUN (ELectronic Trading Research UNit), μία από τις μεγαλύτερες ερευνητικές ομάδες στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν στα Ευρωπαϊκά Οικονομικά Πανεπιστήμια. Έχει συνεργαστεί με περισσότερες απο 100 ερευνητικές ομάδες από όλον τον κόσμο σε διεθνή ερευνητικά έργα, και έχει διοικήσει επιτυχώς πάνω από 35 διεθνή ερευνητικά έργα και έχει επιβλέψει με επιτυχία 18 Υποψήφιους Διδάκτορες (LSE, ΟΠΑ, Warwick, Brunel).

Έχει συγγράψει ή ήταν συντάκτης σε 16 βιβλία (9 με Διεθνείς Εκδοτικούς Οίκους) συμπεριλαμβανομένων των: Decision Making: Recent Developments and Worldwide Applications (with St. H. Zanakis C. Zopounidis Eds), Springer; (2000). Social and Economic Transformation in the Digital Era (with N. Mylonopoulos, N. Pouloudi Eds), IGI Global, (2003). Consumer Driven Electronic Transformation: Applying New Technologies to Enthuse Consumers and Transform the Supply Chain (with A.P. Vrechopoulos Eds), Springer; (2005). Interactive Digital Television: Technologies and Applications (with G. Lekakos, K. Chorianopoulos Eds), IGI Global, (2007).

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 140 επιστημονικά άρθρα σε Επιστημονικά Περιοδικά όπως: The Journal of Retailing, The European Journal of Information Systems, The Journal of Strategic Information Systems, The Journal of the Operational Research Society, The Journal of Decision Support Systems, The International Journal of Electronic Commerce, Industrial Management and Data Systems, Journal of Information Technology, Artificial Intelligence Review, Journal of Business Research, Supply Management International Journal, The European Journal of Operational Research, The Journal of Expert Systems with Applications, The Journal of Knowledge-Based Systems, The International Transactions in Operational Research, OMEGA, κ.α καθώς και σε Πρακτικά Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων.

Έχει διατελέσει μέλος της Συντακτικής Ομάδας των Διεθνών Επιστημονικών Περιοδικών: "Journal of Strategic Information Systems", "Journal of Decision Systems", "International Journal of Electronic Markets", "Business Process Management Journal", "Information Systems and eBusiness Management Journal", "International Journal of Mobile Communication" κλπ. Υπήρξε 7 φορές επισκέπτης εκδότης (guest editor) στα Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά: "Journal of the Operational Society", "European Journal of Information Systems", "International Journal of Electronic Commerce", "Journal of Information Technology", International Journal of Electronic Commerce, "Supply Chain Management: An International Journal".

Το 2009 τιμήθηκε με το πρώτο Ευρωπαϊκό βραβείο "European Case Award" από τον Οργανισμό ECCH στην κατηγορία "Knowledge, Information and Communication Systems Management". Το 2015 τιμήθηκε με το πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτομίας για Consumer Analytics στο Λιανεμπόριο, από τον οργανισμό ECR Europe.

Γρυσπολάκης Ιωακείμ Ομότιμος Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης - Πρόεδρος, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης είναι πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και μαθηματικός. Αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1970 και έλαβε Μ.Sc. το 1974 και Ph.D. το 1976 από το Wayne State University.

Τον Αύγουστο του 1999 κατέλαβε τη θέση του Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, και διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Αξιοποίησης της Περιουσίας και Διοίκησης του Τεχνολογικού Πάρκου του Πολυτεχνείου Κρήτης. Τον Αύγουστο του 2005 εξελέγη Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Σχετικές ομιλίες