Γερασόπουλος Ευάγγελος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
16/05/2018
Διάρκεια
24:48
Εκδήλωση
Διεθνής Ημέρα Φωτός
Χώρος
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Διοργάνωση
ΠΜΣ Σχεδιασμός Φωτισμού - Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών - Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Κατηγορία
Φυσική
Ετικέτες
Διεθνής Ημέρα Φωτός, φως, φωτισμός, έκλειψη ηλίου, Γη, Ήλιος
Η Διεθνής Ημέρα του Φωτός είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που παρέχει ετήσια ένα σημείο αναφοράς για την εκτίμηση του φωτός και του ρόλου που διαδραματίζει στην επιστήμη, στον πολιτισμό και στην τέχνη, στην εκπαίδευση και στην αειφόρο ανάπτυξη και σε τομείς τόσο διαφορετικούς όπως η ιατρική, η ενέργεια και η τέχνη. Η ευρεία θεματολογία για το φως επιτρέπει σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας σε όλο τον κόσμο να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που καταδεικνύουν πώς η επιστήμη, η τεχνολογία, η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της UNESCO - εκπαίδευση, ισότητα και ειρήνη.
Η Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου είναι η μοναδική Σχολή στην Ελλάδα που προσφέρει εξειδικευμένες σπουδές στο σχεδιασμό φωτισμού μέσω του ομώνυμου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος αποσκοπεί στην καλλιέργεια και προαγωγή των επιστημών που αφορούν στη Μετεωρολογία, στη Γεωπονία και γενικότερα στο Περιβάλλον, καθώς επίσης στη μελέτη των αλληλεπιδράσεων του ανθρώπου – περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου μαζί με το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Φωτός 2018 υλοποίησαν δράσεις που είχαν ως στόχο τη διάδοση της σημασίας του φωτός και του φωτισμού στο ευρύ κοινό σε πανελλαδικό επίπεδο.
Η μετάδοση της γνώσης πραγματοποιήθηκε μέσω διαλέξεων, οι οποίες προσεγγίζουν το φως μέσω της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, της φυσικής, του περιβάλλοντος, της ψυχολογίας και της φυσιολογίας του ανθρώπου.
Ο Δρ. Ευάγγελος Γερασόπουλος είναι Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (EEA). Σπούδασε Φυσική στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών Φυσικής Περιβάλλοντος από το ίδιο Τμήμα. Εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή στο πεδίο της Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Δυναμικής. Παράλληλα, διεξήγαγε έρευνα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Φυσικής και της Ομάδας Περιβαλλοντικής Ραδιενέργειας του Τμήματος Φυσικής (ΑΠΘ). Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Max Planck στη Γερμανία (Τμήμα Βιογεωχημείας, Mainz) στον τομέα της Επιστήμης Αερολυμάτων και στη συνέχεια μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικών και Χημικών Διεργασιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου ασχολήθηκε με τη μελέτη της μεταβλητότητας των αερολυμάτων και των αερίων ιχνοστοιχείων, σε απομακρυσμένα θαλάσσια περιβάλλοντα.
Εξελέγη Κύριος Ερευνητής στο ΕΑΑ το 2006 και από το 2011 κατέχει τη θέση του Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Eρευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΑΑ.