Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ευρώπη του Νότου;

Κατρούγκαλος Γιώργος, Βενιζέλος Ευάγγελος, Reding Viviane, Croissandeau Matthieu, Κωνσταντάρας Νίκος

8 Φεβρουαρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 75:46 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 455
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το περιοδικό Le Nouvel Observateur (όμιλος Le Monde) μαζί με την Καθημερινή και το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργάνωσαν το φόρουμ Ελλάδα: οι δρόμοι της ελπίδας σε συνεργασία με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Για δύο ημέρες, 30 περίπου σημαντικοί ομιλητές, Έλληνες και Ευρωπαίοι πολιτικοί και επιχειρηματίες, συζήτησαν καίρια θέματα για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 

Είναι η χρονιά νέων θυσιών για τους Έλληνες, οι οποίοι υπόκεινται σε σκληρές δοκιμασίες εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι όμως και η χρονιά εξόδου από το πρόγραμμα βοήθειας που τέθηκε σε εφαρμογή στην αρχή της κρίσης του χρέους, σημάδι ότι οι εν λόγω προσπάθειες δεν ήταν εντελώς μάταιες. Τόσοι λόγοι για να ενδιαφερθούμε για την Ελλάδα το 2018, γιατί η χώρα αυτή, η οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρξε το λίκνο της δημοκρατίας, κρατά επίσης ένα μέρος της ευρωπαϊκής ψυχής που πρέπει να διασώσουμε σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς. Στην Αθήνα επέλεξε το περασμένο φθινόπωρο ο Emmanuel Macron να βγάλει έναν από τους μεγάλους «ευρωπαϊκούς» λόγους στην αρχή της πενταετούς θητείας του, να σηκώσει το πέπλο των μεταρρυθμιστικών προτάσεών του για την Ε.Ε. που ανέλυσε στην συνέχεια στην Σορβόννη. Στην Αθήνα πάλι πρέπει να πάμε για να καταλάβουμε ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν παίζεται μόνον στο Παρίσι και το Βερολίνο, αλλά και στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης όπου φτάνουν οι μετανάστες του κόσμου που υποφέρει, όπου διακυβεύεται η ασφάλεια της ηπείρου. Εκεί επίσης, όπου συνάπτονται οι αυριανοί δεσμοί Κίνας-Ευρώπης, και οι σχέσεις με χώρες που, χωρίς να ανήκουν στην Ε.Ε., διαδραματίζουν ρόλο για το μέλλον της. Τόσοι λόγοι για τον « L’Obs » να επιστρέψει στην Αθήνα για ένα νέο Φόρουμ, στις 8 και 9 Φεβρουαρίου, για έναν διάλογο μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας, μεταξύ της Ευρώπης και του μέλλοντός της.

Pierre Haski, L’Obs

Κατρούγκαλος Γιώργος Καθηγητής, ΔΠΘ - τ. Υπουργός Εξωτερικών - Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, είναι συνταγματολόγος, καθηγητής δημοσίου δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις (2016-2019), Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έως τον Νοέμβριο του 2016. Έχει διατελέσει επίσης Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ευρωβουλευτής από τον Μάιο του 2014 έως και τον Ιανουάριο του 2015.

Σπούδασε στη Νομική Αθήνας και τη Σορβόννη.

Διετέλεσε εκπρόσωπος της χώρας (advisor) στην Τρίτη Επιτροπή (Δικαιωμάτων) της Γ.Σ. του ΟΗΕ (2000-2003) και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών για την κατάρτιση του Σχεδίου Συνάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στο αλβανικό κοινοβούλιο κατά τη διαδικασία κατάρτισης του αλβανικού Συντάγματος (1998-1999), καθώς και ως εμπειρογνώμονας σε μελέτες στο Ουζμπεκιστάν, Αρμενία, Συρία και τα Βαλκάνια.

Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής ή προσκεκλημένος ομιλητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Columbia University, στο New York University, στο Humboldt University, στο London School of Economics, στο Roskilde University, στη Νομική Σχολή του Ν. Δελχί, στο Πανεπιστήμιο της Ορλεάνης και σε μεταπτυχιακά προγράμματα πολλών Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Είναι μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, της UNICEF, της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το δημόσιο χρέος.

Έχει συγγράψει, πολλές μονογραφίες καθώς και άρθρα συνταγματικού, διοικητικού, συγκριτικού δικαίου και δικαίου κοινωνικής ασφάλειας σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Προσωπικός ιστότοπος του Γιώργου Κατρούγκαλου

Βενιζέλος Ευάγγελος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης & Υπουργός Εξωτερικών

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957. Είναι παντρεμένος από το 1980 με τη δικηγόρο Βασιλική Μπακατσέλου, με την οποία έχει μία κόρη, την Ελβίνα.

Αμέσως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το Σεπτέμβριο του 1974, εισάγεται στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Φοιτητικής Ένωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1977) και της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (1975).

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1978 και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού ΙΙ. Το 1980 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου το 1984 εξελέγη υφηγητής και στη συνέχεια καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Παράλληλα άσκησε το λειτούργημα του δικηγόρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Άρειο Πάγο. Σήμερα διατηρεί την ιδιότητα του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του δικηγόρου στα ανώτατα δικαστήρια.

Στην ακαδημαϊκή του πορεία, δημοσίευσε μεγάλο αριθμό μελετών, μονογραφιών, σχολίων σε δικαστικές αποφάσεις και διδακτικών συγγραμμάτων. Έχουν επίσης κυκλοφορήσει άρθρα, δοκίμια και βιβλία του για διάφορα πολιτικά ζητήματα: το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στις μοντέρνες δημοκρατίες, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την πολιτιστική πολιτική, τις πολιτικές ανάπτυξης κ.ά..

Κατάλογος δημοσιευμάτων (μελετών, βιβλίων κ.ο.κ.) του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι διαθέσιμος στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και μέλος της Επιτροπής Τοπικής Ραδιοφωνίας (ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την εποπτεία των ραδιοφωνικών σταθμών).

Τον Οκτώβριο του 1993 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, θέση που διατήρησε σε επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (1996, 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012 /Μάιος, 2012/ Ιούνιος, 2015).

Ως  βουλευτής, ήταν ο γενικός εισηγητής της Αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος του 2001 (1995 – 2001).

Από το 1993 έχει υπηρετήσει σε διάφορες υπουργικές θέσεις:
Υπουργός  Τύπου και Μ.Μ.Ε. – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (1993-1995), Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1995-1996), Υπουργός Δικαιοσύνης (1996), Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (1996-1999), Υπουργός Ανάπτυξης ( Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου, Τουρισμού και Τεχνολογίας 1999-2000), για δεύτερη φορά Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος και για το συντονισμό της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 (2000-2004), Υπουργός Εθνικής Άμυνας (2009-2011), Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών (2011-2012).

Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Στις 18 Μαρτίου 2012 εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την άμεση ψηφοφορία της κοινωνικής βάσης.

Στις 25 Ιουνίου του 2013, ανέλαβε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση συνεργασίας που σχηματίστηκε τον Ιούνιο του 2012 και ολοκλήρωσε τη θητεία της με τις εκλογές της 25.1.2015.

Η θητεία του ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως ο ίδιος ζήτησε μετά τις εκλογές της 25.1.2015, έληξε στις 14 Ιουνίου 2015 με τη διεξαγωγή του 10ου συνεδρίου και την εκλογή του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Είναι Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής ομάδας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των 48 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ έχει διατελέσει εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ.

Ιστότοπος του Ευάγγελου Βενιζέλου

Reding Viviane Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η Viviane Reding είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το διάστημα 2010-2014 διετέλεσε Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών δικαιωμάτων και Ιθαγένειας.

Κατάρτιση

1977 : Διδάκτωρ ανθρωπιστικών επιστημών, Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne

Επαγγελματική σταδιοδρομία

1978-1999 : Δημοσιογράφος στην εφημερίδα Luxemburger Wort

Πολιτική σταδιοδρομία

Καθήκοντα σε πολιτικό κόμμα ή εθνικό συνδικάτο

1989-1999 : Αντιπρόεδρος του Λαϊκού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CSV)

1986-1998 : Πρόεδρος της Λουξεμβουργιανής Ένωσης Δημοσιογράφων

1988-1993 : Πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Γυναικών (CSF)

Καθήκοντα σε όργανα τοπικής (αυτο)διοίκησης

1981-1999 : Δημοτική σύμβουλος στο Esch-sur-Alzette

Καθήκοντα σε περιφερειακό κοινοβούλιο

1979-1989 : Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Benelux

Καθήκοντα σε εθνικό κοινοβούλιο

1979-1989 : Βουλευτής του Λουξεμβουργιανού Κοινοβουλίου

Καθήκοντα σε θεσμικά όργανα της ΕΕ

2010-2014 : Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τη δικαιοσύνη, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ιθαγένεια

2004-2010 : Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για την κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα ενημέρωσης

1999-2004 : Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία, τα μέσα ενημέρωσης και τον αθλητισμό

1989-1999 : Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Καθήκοντα σε άλλους διεθνείς οργανισμούς

1979-1989 : Μέλος της Βορειοατλαντικής Συνέλευσης (επικεφαλής της χριστιανοδημοκρατικής / συντηρητικής ομάδας)

Παράσημα

2016 - Ταξιάρχης των Τεχνών και των Γραμμάτων, Γαλλική Δημοκρατία

2106 - Βραβείο ERI του ομόσπονδου κράτους της Κάτω Αυστρίας και του Donau-Universität Krems (βραβείο ευρωπαϊκής περιφερειακής ολοκλήρωσης)

2016 - Βραβείο για την προστασία των δεδομένων 2016 της GDD (εταιρία για την προστασία και την ασφάλεια των δεδομένων)

2016 - Τάγμα του Λαμπερού Αστέρα με μεγάλη ταινία, Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν)

2016 - Βραβείο 2015 του Ιδρύματος Dr. Alois Mock Europe

2016 - Βραβείο ΒΕΚ 2016, εμπόριο και εσωτερική αγορά

2016 - Βραβείο του διεθνούς υπερασπιστή της ελευθερίας, EPIC

2015 - Μετάλλιο Beaumarchais, Εταιρεία δραματικών συγγραφέων και συνθετών

2015 - Χρυσός Μεγαλόσταυρος του Αυστριακού Τάγματος της Αξίας

2015 - Ταξιάρχης μετά στεφάνου του Τάγματος της Πολιτικής και Στρατιωτικής Αξίας του Αδόλφου του Νασάου

2014 - Βραβείο «.eu Champion» (Web Awards 2014)

2014 - Βραβείο «Global Women's Leadership Award»

2014 - Βραβείο πολιτικού θάρρους Aenne Burda

2013 - Διεθνές βραβείο (Εβδομάδα της Γυναίκας στη Μαδρίτη)

2013 - Βραβείο «World of Difference 100», Ουάσινγκτον

2012 - Digital Power Index (Daily Beast)

2012 - Βραβείο «Chip Award 2012» (προσωπικότητα της χρονιάς στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορίας)

2012 - Επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης

2012 - Top 100 Global Thinkers

2011 - Βραβείο Concordia της Ομοσπονδίας Τσιγγανικών Οργανώσεων της Καταλονίας

2010 - Βραβείο BeNeLux-Europa

2009 - Επίτιμη διδάκτωρ του αμερικανικού πανεπιστημίου Sacred Heart (Λουξεμβούργο)

2009 - Επίτιμη δημότης, Αμφίκλεια (Ελλάδα)

2008 - Βραβείο ADAC Gelber Engel

2008 - Βραβείο πολιτικής πρωτοβουλίας 112

2008 - Βραβείο από την Optical Society of America (OSA)

2007 - Επίτροπος της χρονιάς, European Voice

2007 - Βραβείο προσωπικότητας με τη μεγαλύτερη επιρροή, World Communication Awards

2007 - Deutscher Mittelstandspreis (γερμανικό βραβείο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων)

2005 - Τιμητικό μετάλλιο Gloria Artis (Πολωνία)

2005 - Αξιωματικός του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής (Γαλλία)

2005 - Τιμητικό δίπλωμα για την προαγωγή της δημοσιογραφίας, Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

2005 - Τιμητική διάκριση δημοσιογραφίας από το Ίδρυμα Μπότση

2004 - Επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Fu Jen (Ταϊβάν)

2004 - Ευρωπαϊκή προσωπικότητα της χρονιάς, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν

2004 - Επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Γένοβας

2004 - Μετάλλιο Robert Schuman

2004 - Επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Τορίνο

2002 - Διεθνές Βραβείο του Ιδρύματος Marisa Bellisario

2002 - Μετάλλιο «Memorial» του Πανεπιστημίου της Μπρατισλάβα

2002 - Τιμητική διάκριση, Ένωση Αθλητικογράφων (Ελλάδα)

2001 - Χρυσό μετάλλιο της Ευρωπαϊκής Αξίας

1992 - Σταυρός του Αγίου Γεωργίου (Κυβέρνηση της Αυτόνομης Περιφέρειας της Καταλονίας)

Croissandeau Matthieu Διευθυντής, L'Obs

O Matthieu Croissandeau γεννήθηκε το 1971. Είναι δημοσιογράφος και, από το 2014, Διευθυντής του Le Nouvel Observateur (όμιλος Le Monde).

Κωνσταντάρας Νίκος Αρθρογράφος, Η Καθημερινή
Ο Νίκος Κωνσταντάρας είναι δημοσιογράφος, διευθυντής σύνταξης της Καθημερινής και διευθυντής της αγγλικής έκδοσης της εφημερίδας Καθημερινή. Έχει εργαστεί ως ανταποκριτής στο Associated Press. Έχει Master of Arts και BA Honors στα Αρχαία Ελληνικά από το University of the Witwatersrand, της Νότιας Αφρικής. Επίσης, είναι κάτοχος BA από το University of the Witwatersrand της Νότιας Αφρικής στην αγγλική φιλολογία.

Σχετικές ομιλίες