Πασχαλίδης Γρηγόρης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
14/10/2017
Διάρκεια
25:36
Εκδήλωση
Περιπέτειες του ιδιωτικού στη Μεταπολιτευτική Ελλάδα
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη)
Κατηγορία
Επικοινωνία, Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
δημόσιο, ιδιωτικό, μεταπολιτευτική Ελλάδα, selfie, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ψηφιακή εποχή, αυτοπροσωπογραφία
Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίας Το κινούμενο όριο δημόσιου-ιδιωτικού του Επιστημονικού Συμποσίου με τίτλο «Περιπέτειες του ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική Ελλάδα», το οποίο διοργάνωσε η Εταιρεία Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη) στις 13 & 14 Οκτωβρίου 2017.
Στόχος του συμποσίου ήταν να αναπτυχθούν προβληματισμοί γύρω από τη σχέση δημόσιου κα ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική κοινωνία και στις αναπαραστατικές της τέχνες μέσα από την οπτική της κοινωνιολογίας, της νομικής, της ψυχανάλυσης, της ανθρωπολογίας, των πολιτισμικών σπουδών, της μελέτης της επικοινωνίας κ.ά.
Selfies: Αυτο(ανα)παράσταση στην ψηφιακή εποχή
Αποτελώντας μια από τις πιο δημοφιλείς πρακτικές της σύγχρονης ψηφιακής κουλτούρας, οι selfies έχουν ευρέως επικριθεί ως σύμπτωμα ενός διογκούμενου ναρκισσισμού. Αντίθετα από αυτή τη συνοπτική καταδίκη τους, η παρούσα εισήγηση προσεγγίζει τις selfies ως ποικιλία σύγχρονων επιτελέσεων του εαυτού και επιχειρεί τη συστηματική ανάλυση του εκφραστικού και συμβολικού ρεπερτορίου τους ως μέρους της μακράς παράδοσης της εικαστικής και φωτογραφικής αυτο-προσωπογραφίας, και ταυτόχρονα, ως συνάρτησης του ιδιόμορφου επικοινωνιακού και πολιτισμικού οικοσυστήματος των κοινωνικών μέσων, στο πλαίσιο των οποίων αυτές παράγονται και διακινούνται.
Ο Γρηγόρης Πασχαλίδης είναι Καθηγητής Πολιτισμικών Σπουδών στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ. Είναι συγγραφέας των: H ποιητική της αυτοβιογραφίας (1993), Εισαγωγή στη μελέτη του πολιτισμού (2002) και Τα νοήματα της φωτογραφίας (2012), καθώς και μελετημάτων για τη θεωρία και ιστορία της λογοτεχνίας και των μέσων επικοινωνίας, τη σημειωτική και τη σύγχρονη δημοφιλή και οπτική κουλτούρα, την πολιτισμική θεωρία και την πολιτισμική πολιτική. Επιμελητής των συλλογικών τόμων: Τηλεόραση και Επικοινωνία (1988), Η Ζωή των Σημείων (1996), Σημειωτική του Πολιτισμού (2001), Διαπολιτισμικότητα, Παγκοσμιοποίηση και Ταυτότητες (2008), Ψηφιακά Μέσα. Ο πολιτισμός του ήχου και του θεάματος (2010), Σύνορα, Περιφέρειες, Διασπορές (2011).