Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Σελήνη: Η πρώτη στάση στο ταξίδι μας προς τ’ άστρα

Συκιώτη Όλγα

12 Δεκεμβρίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:46:07 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 210
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η έκθεση «LIFE IN SPACE» (Η Ζωή στο Διάστημα) παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις 19 Οκτωβρίου στο Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδή.

Πραγματοποιείται σε συνεργασία με το “MARSHALL SPACE FLIGHT CENTER” της NASA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το “THE U.S. SPACE & ROCKET CENTER” και τον Ιταλικό Διαστημικό Οργανισμό (ASI).

Η έκθεση LIFE IN SPACE προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη συναρπαστική ιστορία της κατάκτησης του διαστήματος από τον άνθρωπο, καθώς και όλη την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό. Μοναδικές κατασκευές, ιστορικά αυθεντικά αντικείμενα-εκθέματα και μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας δημιουργούν μια μοναδική εμπειρία ταξιδιού στο διάστημα για μικρούς και μεγάλους.

Στο πλαίσιο της έκθεσης LIFE IN SPACE διενεργείται σειρά θεματικών ομιλιών από διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες στα πεδία της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής, της Διαστημικής Φυσικής και της Κοσμολογίας.

Σελήνη, η πρώτη στάση στο ταξίδι μας προς τ΄ άστρα

Η Σελήνη είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης και ο στόχος πολλών μελλοντικών διαστημικών αποστολών όπως για παράδειγμα το διαστημικό επανδρωμένο πρόγραμμα της NASA “Άρτεμις” και το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης “Chang’e”. Από τη δεκαετία του 1960 πολλές, επανδρωμένες και μη, αποστολές παρείχαν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη γεωλογία της Σελήνης. Ωστόσο, η έλλειψη αρκετών δεδομένων πεδίου έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα ένα σημαντικό τμήμα της επιφάνειάς της να μην έχει επαρκώς μελετηθεί και πολλά γεωλογικά ερωτήματα να μην έχουν απαντηθεί. Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά ελπίζουμε να δοθεί από τις πολλές και σημαντικές μελλοντικές διαστημικές αποστολές που προγραμματίζονται. Οι αποστολές αυτές θα οδηγήσουν σε νέα ερευνητικά αποτελέσματα για τη γεωλογική ιστορία της Σελήνης, την κατανόηση του συστήματος Γη-Σελήνη, την εξερεύνηση φυσικών πόρων, τη μελλοντική εξερεύνηση άλλων δορυφόρων, αστεροειδών και πλανητών και τέλος, θα συμβάλλει στον τομέα της αστροβιολογίας και πιθανής κατοικησιμότητας, πεδία έρευνας που πρόσφατα γνωρίζουν μεγάλη προσοχή καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την εξερεύνηση ζωής εκτός της Γης. Επιπλέον, η ανακάλυψη νερού και πιθανών ορυκτών πόρων μαζί με τις δοκιμές νέων ρομποτικών τεχνολογιών θα συμβάλουν σημαντικά στην προετοιμασία επανδρωμένων αποστολών προς τον πλανήτη Άρη. Εκτός από την συνοπτική παρουσίαση των όσων μέχρι σήμερα γνωρίζουμε για τη Σελήνη, η ομιλία περιλαμβάνει και μία σύντομη παρουσίαση των κύριων διαστημικών αποστολών που σχεδιάζονται να σταλούν στη Σελήνη από διεθνείς διαστημικούς οργανισμούς.

Συκιώτη Όλγα Κύρια Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Αστρονομίας, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπισης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η Όλγα Συκιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι αριστούχος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους (MSc), έναν στις «Φυσικές Αρχές Τηλεπισκόπησης» (1990) και έναν στην «Υδρολογία, Γεωστατιστική και Γεωχημεία» (1991) με υποτροφία από την Ακαδημία Αθηνών. Έλαβε τον διδακτορικό της τίτλο (PhD) στις «Γεωεπιστήμες και Τηλεπισκόπηση» (1994) από το Πανεπιστήμιο Pierre & Marie Curie (Παρίσι, Γαλλία) με υποτροφία από το γαλλικό κράτος. Το 1995-2005 εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΕΑΑ. Το 2006 εκλέχθηκε ερευνήτρια στο ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ όπου και από τον Νοέμβριο του 2017 εργάζεται ως Κύρια Ερευνήτρια. Έχει περισσότερες από 90 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή Συνέδρια και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 40 διεθνή και ευρωπαϊκά επιστημονικά προγράμματα. Η κύρια ερευνητική της δραστηριότητα είναι η Γεωλογική Τηλεπισκόπηση με έμφαση στην ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων μηχανικής μάθησης και απεικονιστικής φασματοσκοπίας σε δορυφορικά δεδομένα για την ανίχνευση και αποτύπωση της σύστασης φυσικών χερσαίων επιφανειών (Γη, Σελήνη, Άρης). Το 2009, έλαβε Fulbright Scholar υποτροφία για την εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας στο Department of Physics and Astronomy/Space Plasma Physics στο East West Space Center του Πανεπιστημίου του Maryland (ΗΠΑ). Έχει άριστη γνώση της αγγλικής, γαλλικής, ισπανικής και ινδικής γλώσσας.

Σχετικές ομιλίες

Σχέδιο Δράσης για το Περιβάλλον και το Κλίμα. Δεδομένα και Προτάσεις, 2022-2030 02:08:42

Νοε 29, 2022

Σχέδιο Δράσης για το Περιβάλλον και το Κλίμα. Δεδομένα και Προτάσεις, 2022-2030

Δεσύπρη Αθηνά Καραβέλλας Δημήτρης Γώγος Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος Κωνσταντίνος Πανδής Σπύρος Βώκου Δέσποινα Αντωνιάδης Βασίλης Κιουσοπούλου Λούση Τσουρός Άγις Δ. Νάντσου Θεοδότα Μαυρόπουλος Αντώνης Χριστοφιλίδου Κατερίνα Καρτάλης Κωνσταντίνος Σαρηγιάννης Δημοσθένης

Γλώσσα: Ελληνική