Κασιούλης Χρήστος
Rodrigues Maria João
Κούρκουλας Δημήτρης
Τσούκαλης Λουκάς
Παγουλάτος Γιώργος
Μαλκουτζής Νίκος
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
02/11/2012
Διάρκεια
02:05:51
Εκδήλωση
Σενάρια για την Ευρωζώνη 2020: Κατάρρευση ή διαφυγή από την κρίση;
Χώρος
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γραφείο Αθηνών
Διοργάνωση
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Ίδρυμα Friedrich Ebert - Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα
Κατηγορία
Πολιτική, Οικονομία
Ετικέτες
ευρωζώνη, Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Ένωση, οικονομική κρίση, ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, Ελλάδα, ελληνική πολιτική
Πού βρίσκεται η Ευρώπη, πού πηγαίνει η ευρωζώνη το φθινόπωρο του 2012; Ποια είναι τα πιθανά σενάρια για την ευρωπαϊκή κρίση; Θα καταρρεύσει η ευρωζώνη καθώς η κρίση βαθαίνει ολοένα και περισσότερο; Ή μήπως θα επιτευχθεί η ολοκλήρωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει μια πολιτική και δημοσιονομική Ένωση; Μπορεί να υπάρξει μια κοινή λύση για όλη την Ευρώπη ή μήπως ένας σκληρός πυρήνας κρατών θα αποτελέσουν ένωση μέσα στην Ένωση; Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας και τι θα μπορούσε να κάνει η ελληνική πολιτική για να διαμορφώσει ένα θετικό σενάριο;
Αυτά ήταν τα κρίσιμα ερωτήματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι ομιλητές της ανοιχτής συζήτησης με θέμα «Σενάρια για την Ευρωζώνη 2020 Κατάρρευση ή διαφυγή από την κρίση;» που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής 2 Νοεμβρίου 2012 στο Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με διοργανωτές το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Ίδρυμα Friedrich Ebert Γραφείο Αθηνών.
Στη συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Μαλκουτζής, αναπληρωτής αρχισυντάκτης της αγγλικής έκδοσης της εφημερίδας «Καθημερινή», πήραν μέρος οι:
Maria João Rodrigues, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Libre των Βρυξελλών και πρώην Υπουργός Απασχόλησης της Πορτογαλίας
Δρ. Δημήτρης Κούρκουλας, Υφυπουργός Εξωτερικών
Λουκάς Τσούκαλης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Χρήστος Κασιούλης, Διευθυντής του Ιδρύματος Friedrich Ebert (Γραφείο Αθηνών).
Η Maria João Rodrigues είναι Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντιπρόεδρος της Ομάδας S&D (σοσιαλδημοκράτες) και Πρόεδρος του FEPS (Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Προοδευτικών Μελετών).
Γεννήθηκε το 1955. Σπούδασε οικονομικά και κοινωνιολογία και έκανε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Paris 1- Pantheon-Sorbonne στο Παρίσι.
Eξελέγη μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2014 και έγινε μέλος της ομάδας S&D, της δεύτερης σημαντικότερης ομάδας του ΕΚ, με 190 μέλη από τα 28 κράτη μέλη. Ως αντιπρόεδρος των σοδιαλδημοκρατών, είναι υπεύθυνη για το γενικό συντονισμό και τη διασύνδεση με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, καθώς και μέλος των επιτροπών EMPL και ECON.
Αφού υπηρέτησε ως Υπουργός Απασχόλησης στην Πορτογαλία, από το 2000 ήταν υπεύθυνη για τη χάραξη πολιτικής σε διάφορους τομείς στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και, κυρίως, στις ηγετικές ομάδες των Προεδριών της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της εργασίας της, βοήθησε να επιτευχθούν σημαντικά αποτελέσματα σε τομείς όπως: η στρατηγική της Λισαβόνας και η στρατηγική ΕΕ 2020, η ατζέντα της ΕΕ για την παγκοσμιοποίηση και τις στρατηγικές εταιρικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία και τη Βραζιλία για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το νέο Erasmus για την κινητικότητα, οι νέες δεξιότητες για τις νέες θέσεις εργασίας, ο ευρωπαϊκός πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων, απαντήσεις στην κρίση της ευρωζώνης και, πιο πρόσφατα, ο Οδικός Χάρτης και ο ετήσιος προγραμματισμός για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ήταν καθηγήτρια ευρωπαϊκών οικονομικών πολιτικών στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών - Université Libre de Bruxelles και στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Λισαβόνας. Ήταν, επίσης, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κοινωνικοοικονομικές επιστήμες. Είναι συγγραφέας περισσότερων από εκατό δημοσιεύσεων, κυρίως βιβλίων.
Το 2017 εξελέγη Πρόεδρος του FEPS (Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Προοδευτικών Μελετών), το οποίο έχει περίπου σαράντα ιδρύματα σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο.
Ο Δημήτρης Κούρκουλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1972-1977), με μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και της Κολωνίας στο Διοικητικό και Οικονομικό Δίκαιο (1978-1981).
Από το 1981 είναι στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ασχολείται με τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διετέλεσε μέλος του Γραφείου της Ελληνίδας Επιτρόπου Β. Παπανδρέου, όπου χειρίστηκε θέματα εξωτερικής πολιτικής (1989-1993).
Το 1987 αποσπάστηκε από την Ε.Ε. στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επί Υπουργίας Θ. Πάγκαλου και ασχολήθηκε, υπό τον Γιάννο Κρανιδιώτη, με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τότε και στην πολυετή θητεία του στις Βρυξέλλες διετέλεσε πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λίβανο (1997-2001), στην Σόφια, Βουλγαρία (2001 – 2006) και στο Σεράγεβο, Βοσνία (2006 – 2010).
Διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών. Μέχρι την υπουργοποίησή του ήταν διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπεύθυνος για την πολιτική και στρατηγική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία.
Ο Λουκάς Τσούκαλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου πήρε το διδακτορικό του και δίδαξε πολλά χρόνια. Εξελέγη Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1990. Αργότερα έγινε Καθηγητής στο European Institute του London School of Economics ως πρώτος κάτοχος της έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος. Το 2016 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Kennedy School). Ήταν επίσης Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης για πολλά χρόνια.
Υπήρξε σύμβουλος του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων του Παρισιού (Sciences Po). Είναι επίσης Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Συγγραφέας πολλών βιβλίων, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα The New European Economy, What Kind of Europe? και In Defence of Europe: Can the European Project Be Saved? που εκδόθηκαν από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Η ελληνική έκδοση Υπεράσπιση της Ευρώπης: Μπορεί να σωθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα και με ποια μορφή; κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη Λεγεώνα της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, καθώς επίσης και με πολλές επιστημονικές διακρίσεις.
Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, Bruges, Βέλγιο. Είναι Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Policy Centre (EPC) στις Βρυξέλλες, και μέλος του Advisory Board του περιοδικού Social Europe. Έχει διατελέσει Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (2010-13), Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), και μέλος διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών ενώσεων και οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.
Έχει εκτενή συμβουλευτική εμπειρία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς. Συμμετέχει τακτικά ως προσκεκλημένος ομιλητής (keynote speaker) σε διεθνή συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις. Διετέλεσε διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Λ. Παπαδήμου και Π. Πικραμμένου (2011-2012).
Αρθρογραφεί τακτικά από το 2007 στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Δηλώσεις και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται συχνά στα διεθνή ΜΜΕ.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν: Πολιτική Οικονομία και Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ, την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη. Κρίση της Ευρωζώνης. Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Πολιτική. Πολιτική Οικονομία των Μεταρρυθμίσεων.
Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά (West European Politics, Journal of Common Market Studies, Journal of Public Policy, Public Administration, European Journal of Political Research, Government and Opposition, κ.ά.). Έχει συγγράψει, μόνος ή από κοινού, έξι βιβλία. Η μονογραφία του Greece’s New Political Economy: State, Finance and Growth from Postwar to EMU (Oxford St. Antony’s Series, Palgrave Macmillan, 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Έχει συμμετάσχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα αριστείας χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα του ερευνητικού Προγράμματος DOSEI (Domestic Structures and European Integration), του μόνου προγράμματος κοινωνικής έρευνας που προτάθηκε για το βραβείο επιστημονικής αριστείας Descartes 2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάστερ και Διδακτορικό Δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου σπούδασε με υποτροφία Rhodes. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ με αντικείμενο τη Συγκριτική Οικονομική Πολιτική.