Μαγουλιώτης Νίκος
Τουρνικιώτης Παναγιώτης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
20/11/2015
Διάρκεια
23:24
Εκδήλωση
Παρίσι - Αθήνα 1945-1975 : Αρχιτεκτονική (ημερίδα έρευνας)
Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Auditorium Theo Angelopoulos)
Διοργάνωση
École Française d’Athènes
Μουσείο Μπενάκη
Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Κατηγορία
Αρχιτεκτονική
Ετικέτες
Ελλάδα, Γαλλία, Αθήνα, Παρίσι, αρχιτεκτονική, Γιάννης Κανδύλης
Παρίσι Αθήνα 1945-1975 : Αρχιτεκτονική
Μια ημερίδα έρευνας οργανωμένη από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο του τετραετούς προγράμματος έρευνας ‘Παρίσι-Αθήνα 1945-1975’ που εκπονείται με ευθύνη της Γαλλικής Σχολής Αθηνών σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Επιμέλεια ημερίδας: François Loyer και Παναγιώτης Τουρνικιώτης
Νίκος Μαγουλιώτης, Παναγιώτης Τουρνικιώτης: Σχέδια του Κανδύλη στην Ελλάδα, 1958-1969: Αθήνα, Σπέτσες, Πάτρα, Φάληρο
(Tην παρουσίαση αυτής της κοινής εργασίας κάνει ο Νίκος Μαγουλιώτης)
Τα σχέδια του Γιώργου Κανδύλη για την Ελλάδα στην περίοδο 1945-1975 είναι λίγα, σε σύγκριση με τη διεθνή δραστηριότητα του, και είναι συγκεντρωμένα στο διάστημα 1958-1969. Αν και σαφώς ματαιωμένες, με μία μόνο εξαίρεση, οι προτάσεις του Κανδύλη για την Ελλάδα εμφανίζονται συγγενείς με τα σύγχρονα διεθνή σχέδια του αρχιτέκτονα. Οι απόπειρες να μεταφέρει λογικές σχεδιασμού που διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο του Team X, αλλά και στο προσωπικό του έργο, αποτελούν κατάλληλο έδαφος για να συζητήσουμε αφενός την προσαρμοστικότητα αυτών των εργαλείων στις ελληνικές ιδιαιτερότητες και αφετέρου των επιπτώσεων που θα είχε η υλοποίησή τους στην πορεία της Ελληνικής αρχιτεκτονικής.
Ο Νίκος Μαγουλιώτης (Καρδίτσα, 1988) σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και στο AHO (Νορβηγία). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το πρόγραμμα του ΕΜΠ Σχεδιασμός, Χώρος, Πολιτισμός, έχοντας εκπονήσει διπλωματική εργασία με θέμα τη σύγχρονη ανώνυμη αρχιτεκτονική στην ελληνική επαρχία και τη συνάφειά της με αστικά-νεωτερικά πρότυπα. Επιτελεί επικουρικό διδακτικό έργο σε μαθήματα σχεδιασμού και ιστορίας/θεωρίας στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ από το 2013. Είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ στο ETH Ζυρίχης.
Ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης είναι Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ. Έχει διδάξει θεωρία της αρχιτεκτονικής για περισσότερα από 30 χρόνια. Έχει δημοσιεύσει κριτικά δοκίμια για την αρχιτεκτονική και την πόλη, που καλύπτουν τη νεότερη και τη σύγχρονη εποχή, ανάμεσα στα οποία Adolf Loos, Macula, 1991• The Historiography of Modern Architecture, MIT Press, 1999• Ο Παρθενώνας και η ακτινοβολία του στα νεώτερα χρόνια, Μέλισσα, 1994• Η διαγώνιος του Le Corbusier, Εκκρεμές, 2010. Οι διασταυρώσεις της ελληνικής και της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής και η πρωτεύουσα πόλη της Αθήνας είναι δύο σημαντικά κεφάλαια του πρόσφατου έργου του που παραμένουν ακόμη ανοιχτά. Είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής (ΕΑΗΝ).