Δεσύπρη Αθηνά
Τσουρός Άγις Δ.
Βίδου Χριστίνα
Δέδες Νίκος
Μαλλιώρη Μένη
Λυμπεράκη Αντιγόνη
Χρούσος Γεώργιος Π.
Αγαπηδάκη Ειρήνη
Θεοδωρίδου Μαρία
Κουντούρη Φοίβη
Μπούμπας Δημήτριος Τ.
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
12/04/2022
Διάρκεια
01:46:43
Εκδήλωση
Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία στον 21ο αιώνα
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Ίδρυμα Μποδοσάκη
Κατηγορία
Υγεία / Ποιότητα ζωής
Ετικέτες
Ίδρυμα Μποδοσάκη, Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, Δημόσια Υγεία, Εθνικό Σύστημα Υγείας, δικαίωμα στην υγεία, Πρωτοβουλία 1821-2021
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην “Πρωτοβουλία 1821-2021” και με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον της Ελλάδας, ανέλαβε την κατάρτιση τεσσάρων ολοκληρωμένων Σχεδίων Δράσης, για το Πανεπιστήμιο του 2030, την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, την αντιμετώπιση βασικών Περιβαλλοντικών Προκλήσεων και την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών στη χώρα μας, τομείς που εμπίπτουν στους πυλώνες δράσης του. Τα Σχέδια Δράσης τελούν υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και θα τεθούν στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών της Πολιτείας προς αξιοποίηση.
Επιθυμώντας να συνεισφέρει στη συζήτηση για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα, το Ίδρυμα προσκάλεσε σημαντικούς Έλληνες ειδικούς σε θέματα Δημόσιας Υγείας προκειμένου να προσφέρουν την καλύτερη επιστημονική τεκμηρίωση και διεθνή εμπειρία στην προσπάθεια αυτή. Για τη δημιουργία του Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία συστάθηκε Κεντρική Συντονιστική Ομάδα , η οποία σε συνεργασία με 50μελή Επιστημονική Ομάδα, διαμόρφωσε μετά από 18 μήνες αφιλοκερδούς εργασίας και διαλόγου με την πανεπιστημιακή και επαγγελματική κοινότητα και τους ενεχόμενους φορείς, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διεθνείς εξελίξεις, ένα Σχέδιο Δράσης για την αναβάθμιση του ελληνικού συστήματος Δημόσιας Υγείας.
Το Σχέδιο Δράσης είναι διαθέσιμο εδώ και παρουσιάστηκε ως κείμενο συζήτησης στις 12 Απριλίου 2022, σε ειδική εκδήλωση, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η Κεντρική Συντονιστική Ομάδα ήταν οκταμελής με:
• Πρόεδρο τον Άγι Τσουρό, Πρώην Διευθυντή Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και Ευεξία στον Π.Ο.Υ. Ευρώπης
και αντιπροέδρους:
• τον Γιάννη Κυριόπουλο, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας
• τον Γιώργο Χρούσο, Ομότιμο Καθηγητή Παιδιατρικής & Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Το Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία στον 21ο αιώνα παρουσιάζει τα δομικά στοιχεία ενός σύγχρονου Συστήματος Δημόσιας Υγείας, καθώς και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του, ενώ δίνει μεγάλη έμφαση στο δικαίωμα στην υγεία, την ισότητα και τη βιωσιμότητα. Το εγχείρημα δεν αφορά στο σύστημα παροχής υπηρεσιών περίθαλψης, αλλά στις διατομεακές πολιτικές, τις υπηρεσίες και δραστηριότητες που αφορούν στην πρόληψη και προαγωγή υγείας, την προστασία και παρακολούθηση της υγείας σε πληθυσμιακό επίπεδο και τη διαχείριση κρίσεων, όπως η πανδημία από τη νόσο COVID-19.
Στο κείμενο διατυπώνονται ιεραρχημένες προτάσεις που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν έναν στρατηγικό οδικό χάρτη με ορίζοντα το 2030, αλλά με βασική προϋπόθεση τον εκτεταμένο διάλογο, την ευρεία συναίνεση, την πολιτική βούληση και τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων από την αρχή της διαδικασίας.
Για την κατάρτισή του, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε βασίστηκε στις πιο σύγχρονες έννοιες της Δημόσιας Υγείας σε διεθνές επίπεδο και τους στόχους για τη βιωσιμότητα του Ο.Η.Ε. και κάλυψε όλες τις βασικές λειτουργίες της Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. Διενεργήθηκε επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα έρευνα για τις στάσεις και αντιλήψεις των λειτουργών Δημόσιας Υγείας αναφορικά με τη λειτουργία και αναδιοργάνωση του συστήματος.
Η εκδήλωση παρουσίασης του «Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία στον 21ο αιώνα» πραγματοποιήθηκε, στις 12 Απριλίου 2022, στην αίθουσα Banquet του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών μέσα σε κλίμα συγκίνησης για την απώλεια - την ακριβώς προηγούμενη ημέρα - του αντιπροέδρου της 50μελους Επιστημονικής Επιτροπής που το εκπόνησε, καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλου, στην προσφορά του οποίου έγιναν αναφορές από την Πρόεδρο του Ιδρύματος Μποδοσάκη και από άλλους ομιλητές, ενώ στη μνήμη του τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη ομιλία η Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Αθηνά Δεσύπρη, η οποία αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία κατάρτισης των Σχεδίων Δράσης, ενώ στη συνέχεια το Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο της Κεντρικής Συντονιστικής Ομάδας, Άγι Τσουρό και συζητήθηκε αμέσως μετά στα ακόλουθα δύο διεπιστημονικά πάνελ με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου:
Άνθρωπος – Ευαλωτότητα – Πολίτης
• Νίκος Δέδες, Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδος
• Μένη Μαλλιώρη, Ομότιμη καθηγήτρια ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
• Αντιγόνη Λυμπεράκη, Καθηγήτρια Οικονομικών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Eπιστημονική υπεύθυνη έρευνας SHARE για την Ελλάδα
• Γιώργος Χρούσος, Ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής και ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Περιβάλλον – Θεσμοί
• Ειρήνη Αγαπηδάκη, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο Υγείας
• Μαρία Θεοδωρίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών
• Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια & Διευθύντρια Εργαστηρίου Έρευνας ReSEES, ΟΠΑ, Πρόεδρος European Association of Environmental and Resource Economists
• Δημήτρης Μπούμπας, Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Πρόεδρος ΚΕΣΥ
• Άγις Τσουρός, Πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και Ευεξία στον Π.Ο.Υ. Ευρώπης
Μετά την παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης, η Επιστημονική Επιτροπή θα δέχεται σχόλια και ερωτήσεις στο mail: publichealth@bodossaki.gr ως τις 12 Μαΐου, με στόχο να ληφθούν υπ’ όψιν στην τελική διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης και των σχετικών κειμένων.
Από τα τέσσερα Σχέδια Δράσης που έχει αναλάβει να καταρτίσει και να παρουσιάσει το Ίδρυμα Μποδοσάκη και πέραν του Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία στον 21ο αιώνα, το Σχέδιο Δράσης για το Πανεπιστήμιο του 2030 παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση τον Νοέμβριο 2021, ενώ θα ακολουθήσουν τα Σχέδια Δράσης για την αντιμετώπιση βασικών Περιβαλλοντικών Προκλήσεων και για την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών.
Η Αθηνά Δεσύπρη είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Ο Δρ. Άγις Τσουρός είναι Διεθνής σύμβουλος κυβερνήσεων κρατών και πόλεων για την υγεία και τη βιωσιμότητα. Πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία του Παγκόσμιου Οργανισμού (ΠΟΥ) για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, Adjunct Professor, Global Health, University of Boston.
Ο Νίκος Δέδες είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κλινικών Δοκιμών για τον HIV και της ομάδας εκπόνησης των κατευθυντήριων οδηγιών για την HIV λοίμωξη του European AIDS Clinical Society. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος της ευρωπαϊκής οργάνωσης-ομπρέλα για το AIDS «European AIDS Treatment Group», μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Medicines Agency, μέλος της Στρατηγικής και Τεχνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον HIV στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, της οποίας είναι σήμερα Γενικός Γραμματέας.
Η Μένη Μαλλιώρη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών. Στο παρελθόν, έχει διατελέσει Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.
Η Αντιγόνη Λυμπεράκη γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1959. Είναι Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με διδακτορικό δίπλωμα στην Οικονομία των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων και M. Phil στις Αναπτυξιακές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Sussex. Σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στο City University of New York (Queen’s College) και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (στο Παρίσι). Διετέλεσε βουλευτής το 2015.
Kατά την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής της και μετά, τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώθηκαν στην αλληλεπίδραση των κοινωνικών δομών με τις οικονομικές επιδόσεις: Οι μικρές ελληνικές επιχειρήσεις ως σημείο συρροής της οικογένειας, μικρής κλίμακας παραγωγής και αναζήτησης ανταγωνιστικότητας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Από τότε έχει διευρύνει τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα προς την κατεύθυνση των Οικονομικών της Εργασίας, της Μετανάστευσης, της Γήρανσης και των Οικονομικών του Φύλου. Τα σημερινά ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η γήρανση του πληθυσμού, η μετανάστευση και η γυναικεία οικονομική δραστηριότητα.
Μεταξύ 2000-2004 ήταν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων των Υπουργείου Εργασίας και ήταν συντονίστρια στην εκπόνηση τριών Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την Απασχόληση.
Διετέλεσε ακόμα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΤΑΜΕ (2004-2007) και του "Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας" (2008-2010).
Έχει γράψει πολλά βιβλία και άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Μεταξύ των βιβλίων της, δύο ασχολούνται με το δυναμισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δύο με την ευεργετική επίπτωση των μεταναστών στην οικονομία και την ξενοφοβία ως ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη, ενώ έχει επιμεληθεί τα «Οικονομικά με Ανθρώπινο Πρόσωπο» της Τζούλι Νέλσον και το «Παράδοξο της Παγκοσμιοποίησης» του Dani Rοdrik.
Έχει συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών που σχετίζονται με τα δικαιώματα των γυναικών, τη μετανάστευση και την ανάπτυξη. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Action Aid Hellas και Action Aid της Κένυας, καθώς και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης για τα Φεμινιστικά Οικονομικά (IAFFE). Είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας στη διακρατική «Έρευνα για την Υγεία, τη Γήρανση και Συνταξιοδότηση και την Ευρώπη (SHARE)».
Από τα μαθητικά της χρόνια ήταν οργανωμένη στην Αριστερά και συμμετείχε στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του Ενιαίου Συνασπισμού (από το 1990 μέχρι το 1996), το μοναδικό κομματικό αξίωμα που είχε ποτέ, ως τότε. Το φθινόπωρο του 2011 συμμετείχε στην πρωτοβουλία δημιουργίας του Κοινωνικού Συνδέσμου.
Κατέβηκε για πρώτη φορά ως υποψήφια σε κομματικό σχηματισμό στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012, με το κόμμα της Δράσης, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας. Μετά την παραίτηση του Στέφανου Μάνου από την ηγεσία της Δράσης, τον Ιούλιο του 2012, ανέλαβε την αντιπροεδρία του κόμματος. Το 2014, η Αντιγόνη Λυμπεράκη αποχώρησε από τη Δράση και εντάχθηκε στο Ποτάμι.
Ο Γεώργιος Χρούσος είναι Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής & Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, όπου κατέχει την Έδρα της UNESCO στην Εφηβική Ιατρική (UNESCO Chair on Adolescent Health Care) και Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας. Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα διετέλεσε διευθυντής του Tμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης στην Βηθεσδά της Πολιτείας του Μέριλαντ και καθηγητής της Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσινγκτον. Έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως για την έρευνά του στο μοριακό σύστημα μετάδοσης του σήματος των γλυκοκορτικοειδών στο κύτταρο, στις νόσους του άξονα των επινεφριδίων και στους φυσιολογικούς και μοριακούς μηχανισμούς του στρες. Ο ίδιος έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βιοϊατρική βιβλιογραφία και η προσφορά του έχει ανοίξει νέους ορίζοντες σε ένα φάσμα χρόνιων σύμπλοκων διαταραχών του ανθρώπου, όπως η κατάθλιψη, το μεταβολικό σύνδρομο και οι αυτοάνοσες παθήσεις. Έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για το έργο του, έχει συγγράψει πάνω από 800 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες και το έργο του έχει αναφερθεί διεθνώς σε πάνω από 74.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Σύμφωνα με το Institute of Scientific Information, είναι ένας από τους πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο (ISI highly cited) όχι μόνο στην Κλινική Ιατρική, αλλά και στη Βιολογία και Βιοχημεία, και ο υψηλότερα αναφερόμενος κλινικός παιδίατρος και ενδοκρινολόγος παγκοσμίως. Με δείκτη Hirsch 135, ο καθηγητής Χρούσος είναι ο μοναδικός Έλληνας ιατρός-επιστήμων που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ISI highly cited στην Κλινική Ιατρική, που εμπεριέχει τους 200 πλέον αναφερόμενους ιατρούς-επιστήμονες στον κόσμο. Ο καθηγητής είναι Master (Διδάσκαλος) του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών και του Αμερικανικoύ Κολλεγίου Ενδοκρινολογίας και Εταίρος (Fellow) του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών της Μεγάλης Βρετανίας. Μεταξύ άλλων, είναι Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων της Λιέγης, Βέλγιο, Αγκόνας, Ιταλία, και Πατρών, Ελλάδα, και Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Warwick, Coventry της Μ.Βρετανίας. Το 2011 κατείχε την Διακεκριμένη Έδρα Τζών Κλούγκε στην Τεχνολογία και Κοινωνία, Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον. Έχει υποστηρίξει την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία περισσότερων από 60 σήμερα διαπρεπών και βραβευμένων Ελλήνων και ξένων ιατρών–επιστημόνων και είναι εκλεγμένο μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών ενώσεων. Ήταν υποψήφιος βραβείου Νομπέλ Ιατρικής για το 2021.
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι Ψυχολόγος, με μεταπτυχιακό στην «Προαγωγή και Αγωγή Υγείας» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε και το διδακτορικό της δίπλωμα.
Είναι Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Έχει συμμετάσχει ως ερευνητική συνεργάτιδα σε πολλά εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα στα αντικείμενα της πολιτικής δημόσιας υγείας, της προαγωγής ψυχικής υγείας και πρόληψης ψυχικών διαταραχών, καθώς και της πρόληψης των χρόνιων νοσημάτων.
Έχει δημοσιεύσει εργασίες της σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και έχει παρουσιάσει αποτελέσματα ερευνητικών εργασιών σε περισσότερα από 50 εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.
Είχε οριστεί, από τις 24 Νοεμβρίου 2019, από τον πρωθυπουργό Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
Σήμερα είναι γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας στο υπουργείο Υγείας.
(Πηγή: www.iatronet.gr, 2021)
Η Μαρία Θεοδωρίδου γεννήθηκε το 1945, στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου. Παντρεύτηκε τον παιδίατρο - ενδοκρινολόγο Θεοδωρίδη Χαράλαμπο και απέκτησαν μία κόρη.
Η κυρία Θεοδωρίδου, κάτοικος Αθηνών, μαθήτευσε σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης σε δημόσια σχολεία και αποφοίτησε το 1963 από το 8ο Γυμνάσιο Θηλέων Αθηνών με «Άριστα». Εισήχθη το ίδιο έτος, μεταξύ των πρώτων, στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ολοκλήρωσε και τα έξι χρόνια σπουδών με υποτροφία του Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών (ΙΚΥ). Έλαβε το πτυχίο της ιατρικής τον Ιούλιο του 1969 με «Άριστα» και το ίδιο έτος το EducationalCouncilforForeignMedicalGraduates (ECFMG) Diploma.
Μετά την Υπηρεσία Υπαίθρου, στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα εξειδικεύθηκε στην Παιδιατρική, την Α΄ Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία» (Καθηγητής - Διευθυντής: Νικόλαος Ματσανιώτης). Εκπόνησε και έλαβε τη Διδακτορική της Διατριβή με «Άριστα» και συνέχεια μετεκπαιδεύθηκε στην Ιολογία (1974-1975) με υποτροφία του ΙΚΥ στο InstituteofChildHealth, UniversityofLondon (Καθηγητής:BillMarshal).
Το 1996 αναγνωρίστηκε και στη χώρα μας η εξειδίκευση της Λοιμωξιολογίας, τίτλο τον οποίο και έλαβε.
Η Μαρία Θεοδωρίδου εξελίχθηκε σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες, Υφηγήτρια, Αναπληρώτρια και Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ. Αφυπηρέτησε το 2012, λαμβάνοντας και τον τίτλο της Ομότιμης Καθηγήτριας.
Κατά τη μακρόχρονη θητεία της ανέπτυξε ισόρροπα και τους τρεις ακαδημαϊκούς τομείς. Διδακτικό, κλινικό και ερευνητικό. Αναβάθμισε σε κλινικό και εργαστηριακό επίπεδο τη λειτουργία της Ειδικής Μονάδας Λοιμωδών Νόσων (ΜΑΚΚΑ) του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» με τη δημιουργία της Παιδικής Μονάδας AIDS και Ερευνητικού Εργαστηρίου. Η Μονάδα αποτέλεσε πυρήνα εκπαίδευσης φοιτητών, νοσηλευτών και ειδικευομένων γιατρών, όπως και εξειδικευομένων στη Λοιμωξιολογία Παιδιάτρων.
Το βιογραφικό της Καθηγήτριας κ. Θεοδωρίδου περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ανακοινώσεων και εισηγήσεων με θέματα που καλύπτουν το ευρύ φάσμα των λοιμώξεων, του AIDS και των εμβολίων. Οι δημοσιεύσεις της σε ελληνικά περιοδικά υπερβαίνουν τις 150 και σε ξενόγλωσσα τις 200 (PubMed). Είναι μέλος σε πολλές επιστημονικές επιτροπές ενώ, για περισσότερο από 20 χρόνια, έχει διατελέσει μέλος, αντιπρόεδρος και πρόεδρος τα τελευταία 4 χρόνια, της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ).
Η προαγωγή των εμβολιασμών για την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες στη χώρα μας, αποτελεί το κύριο επιστημονικό της έργο.
(Πηγή: www.greek-top-women-awards.gr)
Η Kαθηγήτρια Δρ. Φοίβη Κουντούρη είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου στην Οικονομική και Οικονομετρία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Είναι καθηγήτρια Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής στην Οικονομική Σχολή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι η εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (EAERE), με περισσότερους από 1200 συνεργαζόμενους επιστημονικούς φορείς σε περισότερες από 75 χώρες μέλη. Το επιστημονικό έργο της Καθηγήτριας Κουντούρη την κατατάσσει στο 1% των γυναικών οικονομολόγων παγκοσμίως, με 15 βιβλία και μονογραφίες και πάνω από 250 επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Η καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη είναι επίσης ιδρύτρια και Επιστημονική Διευθύντρια του Ερευνητικού Εργαστηρίου Research Laboratory on Socio-Economic and Environmental Sustainability (ReSEES) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνεργάτης καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας του https://www.athena-innovation.gr/en/home όπου διευθύνει το EIT Climate-KIC Hub Greece του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας. Είναι επίσης συμπρόεδρος του Δικτύου Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη UN SDSN και συμπρόεδρος του UN SDSN Greece, πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών για το Περιβάλλον και την Οικονομία (ICRE8) και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλευτικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δασικoύ Ινστιτούτου. Είναι μέλος της World Academy of Art and Science. Πρόσφατα ίδρυσε το think tank «European Cluster on Sustainability Transition».
Στο παρελθόν είχε ακαδημαϊκές θέσεις στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο του Reading και στο London School of Economics. Ενεργεί ως σύμβουλος στην European Commission, World Bank, EIB, EBRD, OECD, UN, NATO, WHO και άλλους διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις, και στις πέντε ηπείρους. Είναι μέλος της Πρωθυπουργικής Επιτροπής για το δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς και της επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κατέχει παγκόσμιο ηγετικό ρόλο ως UN SDSN στις ακόλουθες πρωτοβουλίες: για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, για τις πρωτοβουλίες για Αειφορία σε Ναυτιλία και Λιμάνια και για την πρωτοβουλία 4-seas Blue Growth.
Είναι επίσης μέλος του δικτύου CEPR (Κέντρο Ευρωπαϊκής και Πολιτικής Έρευνας) (RPN) για Κλιματική Αλλαγή και μέλος της Επιτροπής New Lancet COVID-19.
Από το 1997, έχει συντονίσει περισσότερα από 80 διεπιστημονικά προγράμματα έρευνας και έχει προσελκύσει σημαντική ανταγωνιστική ερευνητική χρηματοδότηση, ενώ έχει εποπτεύσει περίπου 30 διδακτορικούς φοιτητές. Συντονίζει το EIT Climate KIC Accelerator και έχει ηγετικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό Οικοσύστημα Επιτάχυνσης Καινοτομίας. Η καθηγήτρια Κουντούρη και η μεγάλη διεπιστημονική της ομάδα (περισσότεροι από εκατό ερευνητές) έχουν παράγει αποτελέσματα έρευνας και πολιτικής που συνέβαλαν στη διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών και στην επιτάχυνση της μετάβασης προς μια πιο βιώσιμη Ευρώπη. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η Καθ. Κουντούρη έχει δώσει ομιλίες και διαλέξεις σε όλο τον κόσμο και έχει λάβει βραβεία για ακαδημαϊκή αριστεία συμπεριλαμβανομένης της ανταγωνιστικής επιχορήγησης Synergy του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC).
Ο Δημήτριος Τ. Μπούμπας αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1983. Στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη μοριακή και κυτταρική ανοσολογία στα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ. Ειδικεύθηκε στην Παθολογία στα Νοσοκομεία Veterans Administration Medical Center and Georgetown University Hospital, Washington DC, και στη Ρευματολογία-Κλινική Ανοσολογία στο ΝΙΗ.
Από το 1991 έως το 1999 ήταν Ερευνητής στο ΝΙΗ και από το 1996-1999 Αναπληρωτής και Προσωρινός (Acting) (1999) Κλινικός Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αρθρίτιδος, Μυοσκελετικών και Ρευματολογικών Νόσων (ΝΙΑΜS). Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Georgetown και Uniformed Services University for the Health Sciences σε διάφορες βαθμίδες. Κλινικός Καθηγητής και Adjunct Professor Παθολογίας-Ρευματολογίας από το 1997 του ιδίου Πανεπιστημιου ως σήμερα. Επαναπατρίστηκε το 1999 ως Αναπληρωτής Καθηγητής Ρευματολογίας, Κλινικής Ανοσολογίας και Αλλεργιολογίας και διευθυντής της ομώνυμης Κλινικής. Εξελέγη Καθηγητής Γενικής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της ομώνυμης Κλινικής το 2001.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην παθογένεια και την ανοσοκατασταλτική/βιολογική θεραπεία συστηματικών αυτοάνοσων νοσημάτων ιδίως του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου και των φλεγμονωδών αρθριτίδων (ρευματοειδoύς και ψωριασικής).
Ο Δημήτριος Τ. Μπούμπας είναι Fellow του American College of Physicians και τιμήθηκε με την ανώτατη τιμητική διάκριση του ΝΙΗ για διδασκάλους Κλινικής Ερευνας (1998).