Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Δύο Κουλτούρες; Ανιχνεύοντας τις Σχέσεις της Επιστημονικής Ερευνας και της Εμπορευματοποίησης της Γνώσης απο τα Τέλη του 19ου στις Αρχές του 21ου Αιώνα

Αραποστάθης Στάθης

18 Ιανουαρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:06:52 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 232

Η ομιλία έχει ως στόχο να παρουσιάσει μία ιστορική ανασυγκρότηση μεγάλης διάρκειας της συμπαραγωγής της πανεπιστημιακής έρευνας με τις ταυτότητες των ερευνητών/ερευνητριών και τις πρακτικές διαχείρισης γνώσης. Η ανασυγκρότηση καλύπτει την περίοδο απο το 1870 μέχρι και σήμερα. Τα κύρια ερωτήματα που προσπαθήσει η παρουσίαση να απαντήσει είναι τα εξής: Πώς αρθρώνονται οι σχέσεις επιστημονικής έρευνας και βιομηχανικής εκμετάλλευσης από τα τέλη 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα; Με ποιους όρους αναδύεται το «επιχειρηματικό πανεπιστήμιο» και πώς διαμορφώνονται οι ερευνητικές ταυτότητες σε διαφορετικά πλαίσια και χρονικές περιόδους; Πώς συγκροτείται σχέση επιστήμης/βιομηχανίας στα πλαίσια κρατικής ή διακρατικής ερευνητικής πολιτικής και πως αλληλοεπιδρούν οι «αυθόρμητες» στρατηγικές εμπορευματικής και βιομηχανικής χρήσης που συγκροτούν τα δίκτυα των ερευνητών; Στην ομιλία αναγνωρίζεται ο ρόλος της πολιτικής οικονομίας της έρευνας για την διαμόρφωση της σχέσης μεταξύ της έρευνας και της ερευνητικής πολιτικής με την διαχείριση γνώσης στα πλαίσια των ερευνητικών εργαστηρίων και πανεπιστημιακών ομάδων.

Συγχρόνως παρέχεται μία νέα προσέγγιση όπου δίνεται έμφαση στα τεχνοεπιστημονικά δίκτυα και προτάσσεται το επιχείρημα ότι τα τεχνοεπιστημονικά δίκτυα ανέπτυσσαν «αυθόρμητες» στρατηγικές που καθόρισαν την ανάδυση του τεχνοεπιστημονικού και ακαδημαϊκού καπιταλισμού. Η παρουσίαση προσφέρει μία περιοδολόγηση στους μετασχηματισμούς του τεχνοεπιστημονικού καπιταλισμού. Υποστηρίζεται ότι μπορούμε να προσδιορίσουμε διακριτές φάσεις και περιόδους που περιγράφουν τις σχέσεις της διαχείρισης γνώσης με την ερευνητική κουλτούρα και πολιτική απο το 1870 μέχρι και σήμερα. Σε πρώτη φάση έχουμε τη μετάβαση απο τον τεχνοεπιστημονικό καπιταλισμό της πατέντας στον τεχνοεπιστημονικό καπιταλισμό της καινοτομίας και του βιομηχανικού μετασχηματισμού. Στην συνέχεια έχουν την ανάδυση του τεχνοεπιστημονικού καπιταλισμού του επιχειρηματικού πανεπιστημίου που χαρακτηρίζεται απο την αναζήτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και τη συγκρότηση χαρτοφυλακίων τεχνοεπιστημονικών αξιών (assets) μέσω της έρευνας.

Αραποστάθης Στάθης Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ

Ο Στάθης Αραποστάθης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του University of Oxford, ενώ έχει πραγματοποιήσει σπουδές στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στο ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ και είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η ερευνά του αναπτύσσεται σε περιοχές οπως: 1. Ιστορία των σχέσεων Επιστήμης, Τεχνολογίας, Βιομηχανικού Μετασχηματισμού, 2. Ιστορία και Πολιτική της Διαχείρισης Γνώσης και της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, 3. Ιστορία και Κοινωνιολογία της Ειδημοσύνης, 4. Κοινωνικοτεχνολογικές Μεταβάσεις και Αεφορία. Διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο μαθήματα όπως (α) Ιστορία της Τεχνολογίας, (β) Επιστήμη, Τεχνολογία, Κοινωνία, (γ) Επιστημονική και Τεχνολογική Πολιτική, (δ) Δίκαιο, Επιστήμη, Τεχνολογία, (ε) Περιβάλλον, Διακυβέρνηση, Τεχνοεπιστημη. Έχει συγγράψει με τον Graeme Gooday το βιβλίο Patently Contestable (MIT Press, 2013) και έχει επιμεληθεί πέντε ειδικά τεύχη και συλλογικούς τόμους. Επίσης έχει δημοσιεύσει εκτεταμένα στα πεδία της ιστορίας και κοινωνιολογίας της τεχνολογίας καθώς και της επιστημονικής και τεχνολογικής πολιτικής.

Προσωπικός ιστότοπος του Στάθη Αραποστάθη

Σχετικές ομιλίες