Μάρκαρης Πέτρος
Παγουλάτος Γιώργος
Ράπανος Βασίλης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
10/03/2015
Διάρκεια
70:24
Εκδήλωση
Εκδηλώσεις της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων - Αίγλη Ζαππείου - Διαδικτυακές εκδηλώσεις
Διοργάνωση
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για μια Ανοικτή Κοινωνία
Κατηγορία
Πολιτική, Οικονομία, Κοινωνία των Πολιτών
Ετικέτες
Θεσμοί, νόμοι, μεταρρυθμίσεις, οικονομία, παραγωγή, ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνία των πολιτών
Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα η «Κίνηση Πολιτών» έθεσε ως βασική της επιδίωξη την προώθηση αλλαγών σε θεσμικό και νομοθετικό επίπεδο, που θα οδηγούσαν σε ένα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος, μία πιο παραγωγική και ανταγωνιστική οικονομία, σε μία πιο ανεκτική και δίκαιη κοινωνία. Παρά τις αξιόλογες προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία είκοσι χρόνια, η ελληνική κοινωνία και οικονομία παραμένουν εγκλωβισμένες σε προκαταλήψεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις που εμποδίζουν ακόμη και τις πιο εύλογες αλλαγές, που θα έχουν όφελος σε ευρέα στρώματα της κοινωνίας μας.
Η δυσκολία της ελληνικής κοινωνίας να δεχτεί τις αλλαγές που απαιτούν οι καιροί ίσως να οφείλεται και στο ότι το πολιτικό μας σύστημα τις έβλεπε και τις βλέπει ως κάτι που θέλουν να μας το επιβάλουν οι «κακοί» ξένοι, αλλά και στο γεγονός ότι με τις αλλαγές θίγονται συνήθως μικρές ομάδες, οι οποίες όμως έχουν μεγάλη δύναμη και την οποία ασκούν εκβιαστικά εις βάρος άλλων τμημάτων της κοινωνίας. Ένας ακόμη λόγος για την άρνηση των μεταρρυθμίσεων ίσως είναι ότι οι δανειστές μας, αλλά και πολλοί άλλοι βλέπουν τις μεταρρυθμίσεις ως τεχνικές και μόνο αλλαγές που «πρέπει» και μπορούν να γίνουν χωρίς τη συναίνεση ή την κατανόησή τους από την κοινωνία. Η εμπειρία από άλλες χώρες, αλλά και την Ελλάδα, διδάσκει ότι οι μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα σε θεσμούς και σε κρατικές λειτουργίες, είναι βαθύτατα κοινωνικές διαδικασίες και γι’ αυτό για να έχουν επιτυχή έκβαση θα πρέπει, σε τελική ανάλυση, να έχουν τη νομιμοποίηση της κοινωνίας.
Με αυτό το σκεπτικό η Κίνηση Πολιτών ζήτησε από έναν διακεκριμένο συγγραφέα και έναν καθηγητή πολιτικής επιστήμης, που δεν διακατέχονται από τις εμμονές και αγκυλώσεις τεχνοκρατών και κυρίως οικονομολόγων ή πολιτικών με ξεπερασμένες ιδεοληψίες, να εκφράσουν τις απόψεις τους για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και για το πώς θα μπορούσαν να γίνουν.
Γεννήθηκε το 1937 στην Κωνσταντινούπολη. Ζει στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στη Βιέννη (Αυστρία). Έχει γράψει θεατρικά έργα (ανάμεσά τους την "Ιστορία του Αλή Ρέτζο"), καθώς και σενάρια ελληνικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, ενώ έχει μεταφράσει έργα πολλών Γερμανών δραματουργών, όπως του Μπρεχτ και του Γκαίτε. Έχει συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο στα σενάρια των ταινιών του τελευταίου. Έχει εκδώσει πλήθος βιβλίων, μεταξύ των οποίων: Περαίωση, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2011), Ληξιπρόθεσμα δάνεια, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2010), Παλιά, πολύ παλιά, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2008), Κατ’ εξακολούθηση, αυτοβιογραφικές ιστορίες (Αθήνα 2006), Βασικός Μέτοχος, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2006), Η Αθήνα πρωτεύουσα των Βαλκανίων, διηγήματα (Αθήνα 2004), Ο Τσε αυτοκτόνησε, αστυνομικό μυθιστόρημα (Αθήνα 2003). Έλαβε μέρος, με διηγήματά του, και στους τέσσερις πρώτους τόμους των Ελληνικών εγκλημάτων (2007, 2008, 2009 και 2011), καθώς και στο συλλογικό τόμο Το στίγμα της εποχής μας (2010). Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 14 γλώσσες. Ο Μάρκαρης χρημάτισε διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου το 2008-2009. Το 2005 του απονεμήθηκε το βραβείο Deutscher Krimipreis (3η θέση στην κατηγορία Διεθνούς Λογοτεχνίας) για το μυθιστόρημά του Live!.
Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, Bruges, Βέλγιο. Είναι Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Policy Centre (EPC) στις Βρυξέλλες, και μέλος του Advisory Board του περιοδικού Social Europe. Έχει διατελέσει Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (2010-13), Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), και μέλος διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών ενώσεων και οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.
Έχει εκτενή συμβουλευτική εμπειρία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς. Συμμετέχει τακτικά ως προσκεκλημένος ομιλητής (keynote speaker) σε διεθνή συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις. Διετέλεσε διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Λ. Παπαδήμου και Π. Πικραμμένου (2011-2012).
Αρθρογραφεί τακτικά από το 2007 στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Δηλώσεις και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται συχνά στα διεθνή ΜΜΕ.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν: Πολιτική Οικονομία και Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ, την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη. Κρίση της Ευρωζώνης. Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Πολιτική. Πολιτική Οικονομία των Μεταρρυθμίσεων.
Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά (West European Politics, Journal of Common Market Studies, Journal of Public Policy, Public Administration, European Journal of Political Research, Government and Opposition, κ.ά.). Έχει συγγράψει, μόνος ή από κοινού, έξι βιβλία. Η μονογραφία του Greece’s New Political Economy: State, Finance and Growth from Postwar to EMU (Oxford St. Antony’s Series, Palgrave Macmillan, 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Έχει συμμετάσχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα αριστείας χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα του ερευνητικού Προγράμματος DOSEI (Domestic Structures and European Integration), του μόνου προγράμματος κοινωνικής έρευνας που προτάθηκε για το βραβείο επιστημονικής αριστείας Descartes 2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάστερ και Διδακτορικό Δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου σπούδασε με υποτροφία Rhodes. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ με αντικείμενο τη Συγκριτική Οικονομική Πολιτική.
Γεννήθηκε στην Κω το 1947. Είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2016 Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) (1975) και είναι κάτοχος Master’s στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Lakehead του Καναδά (1977) και διδακτορικού (Phd) από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Καναδά.
Έχει διατελέσει Υποδιοικητής και Διοικητής της Κτηματικής Τράπεζας (1995-1998), Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (Ο.Τ.Ε) (1998-2000), Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (2000-2004) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (2009-2012).
Από τον Μάιο του 2014 είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank.