Λουκίδης Στέλιος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
07/04/2011
Διάρκεια
24:12
Εκδήλωση
15th State-of-the-Art Interdisciplinary Review Course on Pulmonary Diseases, Critical Care, Emergency Medicine & Nursing Care
Χώρος
Ξενοδοχείο Hilton Αθηνών
Διοργάνωση
Ίδρυμα ΘΩΡΑΞ
Κατηγορία
Πνευμονολογία
Ετικέτες
σοβαρό άσθμα, ηωσινόφιλα, ουδετερόφιλα, αναδιαμόρφωση, κορτικοστεροειδή
Ως προβληματικό σοβαρό άσθμα, ορίζεται το άσθμα τα συμπτώματα του οποίου δεν υποχωρούν παρά τη χορήγηση ισχυρής αντιασθματικής αγωγής.
Δύσκολο χαρακτηρίζεται το άσθμα το οποίο παραμένει μη ελεγχόμενο παρά τη χορήγηση της ισχυρής αντιασθματικής αγωγής, εξαιτίας:
- εμμένουσας ελλιπούς συμμόρφωσης,
- ψυχοκοινωνικών παραγόντων, δυσλειτουργικής αναπνοής, δυσλειτουργίας των φωνητικών χορδών
- συνεχή έκθεση σε αλλεργιογόνα ή τοξικές ουσίες
- αθεράπευτες συνοσηρότητες, όπως η χρόνια ρινίτιδα, ιγμορίτιδα.
Καθώς η φλεγμονή αποτελεί βασικό στοιχείο του άσθματος, ένα πλήθος ερευνητών εργασιών έχει εστιαστεί στην κατανόηση των φλεγμονωδών μηχανισμών που οδηγούν στη νόσο. Ετσι έχει μελετηθεί ο τύπος των κυττάρων του ανοσοποιητικού που συμμετέχει-πυροδοτεί την φλεγμονώδη αντίδραση (ηωσινόφιλα, ουδετερόφιλα), η αναδιαμόρφωση των λείων μυϊκών ινών των αεραγωγών, η ανεπάρκεια των Th2 κυττάρων, η φτωχή απάντηση στα κορτικοστεροειδή καθώς και οι διαμεσολαβητικές κυτοκίνες.
Παρά τις προσπάθειες, ένα πλήθος ερωτηματικών παραμένει αναπάντητο:
1. Μπορεί το είδος των κυττάρων του ανοσοποιητικού που διεισδύει στο βρογχικό επιθήλιο να λειτουργήσει προβλεπτικά για την σοβαρότητα και την εμμονή του άσθματος,
2. Μπορεί η ενισχυμένη ΤΗ2 ανοσία να συμβάλλει στην ανάπτυξη σοβαρού άσθματος, μόνη ή με άλλους παράγοντες;
3. Ποιοι είναι οι πλέον σημαντικοί μηχανισμοί για την αντίσταση στα κορτικοστεροειδή στο σοβαρό άσθμα;
4. Ποια είναι η συμμετοχή της δομικής αναδιαμόρφωσης στην παθογένεση του σοβαρού άσθματος,
5. Είναι η δυναμική των λείων μυϊκών ινών μια σημαντική παράμετρος στο σοβαρό άσθμα;
Ο Στέλιος Λουκίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του δυναμικού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου "Αττικόν". Μετά την ειδίκευσή του εργάστηκε στο Νοσοκομείο Royal Brompton του Λονδίνου πριν λάβει τη σημερινή θέση του. Τα κλινικά και ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ειδικότερα τους μηχανισμούς ανάπτυξης της φλεγμονής. Εχει συγγράψει περισσότερες από 58 επιστημονικές εργασίες.