Καραγεώργου Βίκυ
Κοροντζής Τρύφων
Mezi Emilie
Janoschka Michael
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
15/05/2012
Διάρκεια
70:38
Εκδήλωση
Comparing and contrasting "Europeanisation": concepts and experiences
Χώρος
Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων
Διοργάνωση
Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων
Κατηγορία
Οικονομία, Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
διαφάνεια, παράνομη μετανάστευση, ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής ρύπων
Η ειδική συνεδρία "Social, environmental and migration policies" έλαβε χώρα στις 15 Μαΐου 2012, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου "Comparing and contrasting “Europeanization”: concepts and experiences". Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας πραγματοποιήθηκαν οι εξής ομιλίες:
Βίκυ Καραγεώργου, "Transparency principle as an evolving principle in EU Law: Regulative contours and implications"
Η διαφάνεια έχει απασχολήσει σημαντικά την ΕΕ ήδη από τη δεκαετία του 1990, ειδωμένη, κυρίως, ως μία απάντηση στην έλλειψη νομιμότητας και ως μέσο αντιμετώπισης του δημοκρατικού ελλείμματος. Οι πιο ανεπτυγμένες διαστάσεις της αρχής της διαφάνειας σχετίζονται με το δικαίωμα στην πρόσβαση σε έγγραφα και της συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, η αρχή της διαφάνειας περιλαμβάνει και άλλα στοιχεία, όπως η καθαρότητα των νομικών κανόνων και η υποχρέωση αιτιολόγησης.
Τρύφων Κοροντζής, "The European policies for illegal immigration via EUROPOL and FRONTEX in Hellas"
Τα τελευταία χρόνια, έχει δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, ένα ζήτημα που αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο σε εθνικό (ελληνικό) επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό. Η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο με συγκεκριμένες συνέπειες, μεταξύ των οποίων η διεύρυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, οι εμφύλιοι πόλεμοι, η κλιματική αλλαγή, οι περιβαλλοντικές καταστροφές κτλ. Λαμβάνοντας υπ'όψιν το γεγονός ότι η ΕΕ αποτελείται, σε γενικές γραμμές, από κράτη-μέλη με οικονομική ευημερία και πολιτική σταθερότητα, γίνεται κατανοητό γιατί αποτελεί προορισμό για όποιον θέλει να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή της Ευρώπης ως τελικού προορισμού παίζει η εγγύτητά της με την Ασία και την Αφρική.
Ωστόσο, η αντιμετώπιση του φαινομένου από την Ελληνική Ακτοφυλακή και την Ελληνική Αστυνομία είναι δύσκολο, καθώς η Ελλάδα αποτελεί σημείο επαφής δύο ηπείρων και, επιπλέον, βρίσκεται στο σταυροδρόμι των θαλάσσιων και χερσαίων οδών που ενώνουν την ανατολή με τη δύση.
Η άνοδος του φαινομένου της εισόδου παράνομων μεταναστών στον ευρωπαϊκό χώρο οδήγησε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αναπτύξουν πολιτικές και να δημιουργήσουν υπηρεσίες για την εφαρμογή τους, με απώτερο στόχο τη διαχείριση του φαινομένου.
Mezi Emilie, "The European Trading System or how a Directive reveals the infringement of 27 national foreign policies positions"
Η ΕΕ, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής της πολιτικής, εξέδωσε μία Οδηγία σχετικά με το ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής ρύπων. Η τελευταία εφαρμόζεται σε κάθε αεροσκάφος που καταφθάνει σε ή εγκαταλείπει ευρωπαϊκό έδαφος.
Τα προφανή εξωεδαφική ζητήματα μίας τέτοιας Οδηγίας οδήγησαν τα λόμπυ (ΙΑΤΑ) και τα μη-ευρωπαϊκά κράτη να θέσουν το ζήτημα στο CJUE μέσω μίας προδικαστικής ερώτησης. Ως αναμενόταν, το Δικαστήριο επιεβαίωσε την εφαρμοσιμότητα της Οδηγίας στα μη-ευρωπαϊκά αεροσκάφη.
Duran Rafael, "Political involvement of European senior citizens living abroad. Spain as a laboratory of European citizenship practice"
Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ΕΕ, καθώς και το δικαίωμα να ψηφίζουν και να θέτουν υποψηφιότητα στις ευρωπαϊκές και δημοτικές εκλογές του τόπου διαμονής τους. Με μία ευρύτερη έννοια, οι πολίτες της Ένωσης απολαμβάνουν το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης με όρους εθνικότητας και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η κινητικότητα των Ευρωπαίων πολιτών παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς. Σε αυτά τα πλαίσια, η μετανάστευση συνταξιοδοτημένων Ευρωπαίων πολιτών, κυρίως από τα βορειότερα κράτη-μέλη προς μεσογειακούς προορισμούς, είναι ένα αναδυόμενο ζήτημα της πρακτικής χρήσης των δικαιωμάτων που παρέχει η ευρωπαϊκή ιθαγένεια στα μέλη της. Η Ισπανία και κυρίως οι παράκτιες περιοχές της είναι μακράν ο σημαντικότερος προορισμός γηραιότερων ατόμων που μετακινούνται σε μόνιμη ή προσωρινή βάση.
Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Προηγουμένως, ήταν Λέκτορας με γνωστικό αντικείμενο «Ευρωπαϊκό Διοικητικό Δίκαιο» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (από τον Ιούνιο του 2010 έως τον Μάϊο του 2013 στο Γενικό Τμήμα Δικαίου και από τον Ιούλιο του 2013 στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του εν λόγω Πανεπιστημίου).
Είναι Δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα δημοσίου δικαίου, δικαίου περιβάλλοντος και πολεοδομικού δικαίου. Έχει διατελέσει Ειδική επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη στον Κύκλο Προστασίας του Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής. Στα 5 έτη της εργασίας της στο Συνήγορο του Πολίτη η Βίκυ Καραγεώργου χειρίστηκε μια σειρά υποθέσεων που σχετίζονται με την παραβίαση της ευρωπαϊκής και εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, της πρόσβασης των πολιτών στην περιβαλλοντική πληροφόρηση και της συμμετοχή του κοινού στις σχετικές με το περιβάλλον διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Επίσης, έχει διατελέσει Ειδική επιστημονική συνεργάτης στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ για θέματα ευρωπαϊκού δικαίου περιβάλλοντος. Αντικείμενα δράσης: 1) συμμετοχή σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών στην ελληνική έννομη τάξη 2) συμμετοχή σε διεθνείς διασκέψεις (Παγκόσμια Διάσκεψη του Γιοχανεσμπουργκ, 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα νερά) και σε Συμβούλια Υπουργών Περιβάλλοντος 3) συμμετοχή στην Διυπουργική Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ελληνική προεδρία στην ΕΕ (1ο εξάμηνο 2003).
Στα πεδία του ερευνητικού της ενδιαφέροντος εντάσσονται το διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο περιβάλλοντος, το ευρωπαϊκό διοικητικό δίκαιο, το πολεοδομικό δίκαιο και το δίκαιο της ενέργειας.