Pezzini Mario
Renda Andrea
Αλεφάντης Χρήστος
Κουβέλης Σπύρος
Γεωργακόπουλος Θοδωρής
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
16/04/2020
Διάρκεια
00:56:04
Εκδήλωση
Τρεις Διαδικτυακές Δημόσιες Συζητήσεις για τις Επιπτώσεις της Πανδημίας
Χώρος
Διαδικτυακή δημόσια συζήτηση
Διοργάνωση
διαΝΕΟσις - Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης
Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη - Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου
Κατηγορία
Υγεία / Ποιότητα ζωής, Κοινωνία των Πολιτών
Ετικέτες
πανδημία, κορωνοϊός, COVID-19, μένουμε σπίτι, 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, κυβέρνηση, κοινωνικοί εταίροι, Κοινωνία των Πολιτών
Το Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου - EPLO και η διαΝΕΟσις θέλοντας να διερευνήσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στη διαδικασία επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG's) διοργανώνουν μια σειρά διαδικτυακών δημόσιων συζητήσεων ποικίλης θεματολογίας. Στόχος είναι η ενίσχυση του διαλόγου γύρω από τα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν και η διατύπωση απόψεων για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας.
Η πρώτη διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο: "Loud Governments - Quiet Social Partners: What can be the role of Social Stakeholders and Civil Society during and after COVID-19?" πραγματοποιήθηκε την Μ. Πέμπτη 16 Απριλίου 2020.
Ομιλητές ήταν οι:
Mario Pezzini, Διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ
Andrea Renda, Ερευνητής και Επικεφαλής Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, Κανονιστικού Πλαισίου Καινοτομίας & Ψηφιακής Οικονομίας του CEPS
Χρήστος Αλεφαντής, Διευθυντής Σύνταξης περιοδικού "Σχεδία"
Συντονιστής: Σπύρος Κουβέλης, Διευθυντής Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης EPLO
Σχολιαστής: Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Περιεχομένου, διαΝΕΟσις
Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της συζήτησης.
Ο Mario Pezzini είναι Ειδικός Σύμβουλος της UNESCO. Διετέλεσε Διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ.
Επιπλέον, αφού διετέλεσε επί ένα έτος Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΟΟΣΑ, διορίστηκε Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για την Ανάπτυξη.
Πριν ενταχθεί στο Κέντρο Ανάπτυξης το 2010, ο Mario Pezzini κατείχε αρκετές ανώτερες διοικητικές θέσεις στον ΟΟΣΑ, όπου εργαζόταν από το 1995.
Πριν ενταχθεί στον ΟΟΣΑ, ήταν καθηγητής Βιομηχανικής Οικονομίας στην Ecole Nationale Supérieure des Mines de Paris, καθώς και σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ιταλίας. Επίσης, υπηρέτησε ως Σύμβουλος στoυς τομείς της οικονομικής ανάπτυξης, της βιομηχανικής οργάνωσης και των περιφερειακών οικονομικών σε διεθνείς οργανισμούς και think tanks (π.χ. ΔΟΕ, UNIDO, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Nomisma στην Ιταλία). Ξεκίνησε την καριέρα του στο κυβερνητικό γραφείο της Περιφέρειας Εμίλια-Ρομάνια.
O Andrea Renda είναι Ερευνητής και Επικεφαλής Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, Κανονιστικού Πλαισίου Καινοτομίας & Ψηφιακής Οικονομίας του CEPS. Είναι κάτοχος BA Οικονομικών από το Luiss Guido Carli (Ρώμη), European Master in Law and Economics (LL.M.) από το University of Hamburg και PhD in Law and Economics από το Erasmus University Rotterdam.
Γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου, στα μέσα της δεκαετίας του ’50 είχαν μεταναστεύσει οι, εκ Πελοποννήσου ορμώμενοι, γονείς του. Ο Χρήστος Αλεφάντης είναι δημοσιογράφος με εμπειρία πάνω από 20 χρόνια. Είναι ο ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης του ελληνικού περιοδικού δρόμου «σχεδία», το οποίο κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2013. Επιμελείται τη δημοσιογραφική ύλη και συντονίζει την εθελοντική ομάδα σύνταξης του περιοδικού. Πέρα των δράσεων του στο πλαίσιο της «σχεδίας», το 2006 ξεκίνησε σε εθελοντική βάση την καμπάνια «Γκολ στη Φτώχεια» στην Ελλάδα, ενσωματώνοντας την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων, μια κοινωνική πρωτίστως πρωτοβουλία που αξιοποιεί το ποδόσφαιρο ως μέσο ενεργοποίησης και (επαν)ένταξης συνανθρώπων μας που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
O Σπύρος Κουβέλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγροτική και Περιβαλλοντική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Reading στη Μ. Βρετανία.
Από τις 12 Φεβρουαρίου 2012 ο Σπύρος Κουβέλης ανεξαρτητοποιήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Εξελέγη για δεύτερη θητεία Βουλευτής (Α’ Αθήνας) τον Οκτώβριο του 2009, και υπηρέτησε ως Υφυπουργός Εξωτερικών μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Οι αρμοδιότητες του περιελάμβαναν την οικονομική και ενεργειακή διπλωματία, την περιβαλλοντική (πράσινη) και πολιτιστική διπλωματία, καθώς και την αναπτυξιακή συνεργασία και τη ανθρωπιστική βοήθεια.
Εξελέγη πρώτη φορά ως Βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2007. Ήταν Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, και «σκιώδης» υπουργός περιβάλλοντος σε θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.
Από το Μάιο του 2007 μέχρι την εκλογή του εργάστηκε στο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον – Σχέδιο Δράσης για τη Μεσόγειο, ως αρμόδιος για την εφαρμογή της Στρατηγικής Αειφόρου Ανάπτυξης της Μεσογείου.
Το 2001 ανέλαβε τη θέση του Συντονιστή της Πρωτοβουλίας της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ για τους Μεσογειακούς Υγρότοπους – MedWet για ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Από το 2004 μέχρι την εκλογή του ήταν πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών της Ρόδου Ecofilms.
Από το 1991 μέχρι το 1997 εργάστηκε στο Ελληνικό τμήμα του WWF όπου και διατέλεσε επικεφαλής του τμήματος περιβαλλοντικών προγραμμάτων και μέλος της τριμελούς διοικητικής ομάδας που διηύθυνε την οργάνωση. Ήταν μέλος των ομάδων αγροτικής και Ευρωπαϊκής πολιτικής του Διεθνούς WWF, και πρόεδρος της Μεσογειακής ομάδας. Εργάστηκε ως σύμβουλος στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF στις Βρυξέλλες.
Συνεργάστηκε με το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΚΘΕ) στην υλοποίηση του Προγράμματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ.
Μιλάει άπταιστα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και λίγα Ιταλικά.
Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος, αρθρογράφος σε περιοδικά, μεταφραστής, επιμελητής κειμένων, και υπεύθυνος ψηφιακών media σε μεγάλο ελληνικό ΜΜΕ. Ήταν συνιδρυτής ενός digital media startup, ενώ έχει εργαστεί και ως μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων. Σήμερα είναι μέλος του Advisory Board του ανεξάρτητου μη-κερδοσκοπικό ερευνητικού οργανισμού «Διανέοσις» και αρθρογραφεί στην εφημερίδα Καθημερινή και σε άλλα ΜΜΕ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει εκδώσει πέντε βιβλία: Ένα εφηβικό μυθιστόρημα («Πέρα από την Καταιγίδα», Οξύ, 2006), μια συλλογή δημοσιογραφικών κειμένων («Αληθινές Ιστορίες», Introbooks, 2011), μια συλλογή άρθρων γνώμης («Πράγματα Που Σκέφτομαι Στο Ντους, e-book Καστανιώτης, 2014), ένα μυθιστόρημα για την ελληνική κρίση («Φεβρουάριος», Καστανιώτης, 2012) και μία αστυνομική ιστορία στα αγγλικά, με τ' όνομα "Lost and Found". Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο προσωπικό του site και στο Twitter (@tgeorgakopoulos).