Τικτοπούλου Κατερίνα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
05/12/2018
Διάρκεια
00:52:09
Εκδήλωση
Σεμινάριο ποίησης στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ. Από τον Βιργίλιο στον Τ.Σ. Έλιοτ
Χώρος
Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ
Διοργάνωση
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Κατηγορία
Λογοτεχνία
Ετικέτες
Διονύσιος Σολωμός, Δάντης, ποίηση
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργάνωσε ένα ποιητολογικό σεμινάριο που απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να κατανοήσουν βαθύτερα τον ποιητικό λόγο. Διατρέχοντας είκοσι αιώνες ποιητικών μεταμορφώσεων, από τον Όμηρο στον Βιργίλιο, από τον Βιργίλιο στον Δάντη, και από τον Δάντη στον Σολωμό και την ποίηση του 20ού αιώνα (Γαίητς, Τ.Σ. Έλιοτ κ.ά.), οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στο ποιητικό σύμπαν κορυφαίων ποιητών από έγκριτους Έλληνες μεταφραστές και μελετητές τους.
Σολωμός και Δάντης
Την κατανόηση του έργου του Σολωμού αναμφίβολα φωτίζει η αναγνωστική προϋπόθεση του Δάντη. Μορφές, ιδέες, εκφραστικοί τρόποι, αναπαραστατικές λεπτομέρειες και συνολικότερες σκηνοθεσίες που συναντά ο αναγνώστης στα σολωμικά κείμενα έχουν συχνά το αντίστοιχό τους στο ποιητικό σύμπαν του κορυφαίου Ποιητή. Και πώς αλλιώς; Μοιάζει σχεδόν αναμενόμενο για τον ιταλοσπουδασμένο επτανήσιο, που ενηλικιώνεται τα χρόνια της "επανανακάλυψης" του Δάντη από τον μαχητικό ρομαντισμό του Risorgimento, να αναζητήσει το στέρεο έδαφος στο μεγαλειώδες γλωσσικό, ηθικό και πολιτικό ποιητικό επινόημα του ιταλού ποιητή, αυτός που, λίγο αργότερα, θα αναλάβει το βάρος του ρόλου του εθνικού ποιητή της Ελλάδας και θα αναμετρηθεί με τη δημιουργία μιας καινούριας, σύγχρονης, ποιητικής γλώσσας
Η Κατερίνα Τικτοπούλου είναι πτυχιούχος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιταλικής Φιλολογίας του πανεπιστημίου "La Sapienza" της Ρώμης και διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει Νεοελληνική Φιλολογία από το 1997 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Έχει κάνει μαθήματα και διαλέξεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό και έχει λάβει μέρος σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σχεδίασε και επιμελήθηκε την δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση των Αυτόγραφων Έργων του Δ. Σολωμού, η οποία αναπτύχθηκε σε δέκα τόμους και ολοκληρώθηκε το 2012.
Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η δημώδης γλώσσα και γραμματεία του 16ου αιώνα, η επτανησιακή λογοτεχνία του 19ου αιώνα, η μορφή και το έργο του Δ. Σολωμού, ζητήματα ψηφιακής λογοτεχνίας και φιλολογίας, αυτοβιογραφίας καθώς και διδασκαλίας της λογοτεχνίας στην εκπαίδευση.