Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Σώματα που έχουν ακόμη σημασία

Butler Judith, Τζελέπη Έλενα

11 Μαΐου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 71:06 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1773
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Butler Judith
Τζελέπη Έλενα

Γλώσσα
Αγγλική, Ελληνική (πρόλογος)

Ημερομηνία
11/05/2016

Διάρκεια
71:06

Εκδήλωση
Κύκλος "Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία"

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Birkbeck Institute for the Humanities

Κατηγορία
Φιλοσοφία

Ετικέτες
κοινωνικοί περιορισμοί, σώμα, έμφυλο σώμα, βιολογικό φύλο


Μία από τις σημαντικότερες θεωρητικούς των σπουδών φύλου, την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Judith Butler (Τζούντιθ Μπάτλερ), υποδέχτηκε το Megaron Plus την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016.

Η αμερικανίδα φιλόσοφος παρουσίασε τη διάλεξη με τίτλο «Σώματα που έχουν ακόμη σημασία», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου Κύκλου Θεωρία στο Μέγαρο, φιλοσοφία, κριτική, ιστορία του Megaron Plus που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το  Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities) και υπό την επιμέλεια του διευθυντή του Ινστιτούτου Μπέρκμπεκ Κώστα Δουζίνα.

Tη διάλεξη της Judith Butler προλόγισε η Έλενα Τζελέπη, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Birkbeck, διδάκτωρ Φιλοσοφίας του New School of Philosophy της Νέας Υόρκης,

Butler Judith Καθηγήτρια, University of California, Berkeley - Birkbeck Institute Professorial Fellow

Η Judith Butler (Τζούντιθ Μπάτλερ), καθηγήτρια στo τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Berkeley) των ΗΠΑ και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Κολέγιο Μπέρκμπεκ, είναι μια από τις σπουδαιότερες θεωρητικούς της εποχής μας με καθοριστική συμβολή στη φεμινιστική θεωρία, την πολιτική φιλοσοφία, τη ψυχαναλυτική θεωρία και την κοινωνική και πολιτισμική κριτική. Το πρωτοποριακό της έργο, που έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα θεματικών: έμφυλη ταυτότητα, σεξουαλικότητα, συγγένεια, σχέσεις εξουσίας, λόγος, υποκειμενικότητα, επιτελεστικότητα, κριτική. Μελέτες της όπως τα Σώματα με σημασία: Οριοθετήσεις του «φύλου» στον λόγο και το Αναταραχή φύλου: Ο φεμινισμός και η ανατροπή της ταυτότητας θεωρούνται καταστατικά έργα της σύγχρονης φεμινιστικής θεωρίας, των σπουδών φύλου και της queer θεωρίας. Με τα έργα της αυτά η Μπάτλερ έδειξε πως η υποκειμενικότητα και η υποτιθέμενη συνοχή μεταξύ βιολογικού φύλου, κοινωνικού φύλου και σεξουαλικότητας δεν παράγονται μόνο λογοθετικά αλλά οφείλονται στην επαναλαμβανόμενη στιλιστική επιτέλεση συγκεκριμένων πράξεων μέσα στον χρόνο. Άλλα γνωστά της έργα που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά είναι: Ευάλωτη ζωή: Οι δυνάμεις του πένθους και της βίας (2008), Επιτελεστική πολιτική και κριτική της κρατικής βίας (2010), Απ-αλλοτρίωση. Η επιτελεστικότητα στο πολιτικό (2016). Συνολικά, η επίδραση του έργου της Μπάτλερ δεν περιορίζεται σε ακαδημαϊκούς κύκλους, αλλά έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις όχι μόνο στο χώρο του φεμινιστικού ή του γκέι και λεσβιακού κινήματος, αλλά σε όλους τους χώρους του πολιτικού ριζοσπαστισμού.

Τζελέπη Έλενα Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Η Έλενα Τζελέπη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Eρευνήτρια στο Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Birkbeck Institute for the Humanities και Διδάκτωρ φιλοσοφίας του New School of Philosophy στη Νέα Υόρκη.

Σχετικές ομιλίες