Leppert Richard
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
07/10/2017
Διάρκεια
47:26
Εκδήλωση
17th International Conference of Association Répertoire International d’Iconographie Musicale (RIdIM)
Χώρος
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη
Διοργάνωση
Association Répertoire International d’Iconographie Musicale (RIdIM)
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» - Σύλλογος «Οι φίλοι της μουσικής»
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
μουσική, χορός, οπτικός πολιτισμός, Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος, στρατιώτες, απώλειες, λαϊκές μπαλάντες
To Répertoire International d’Iconographie Musicale και η Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής συνδιοργάνωσαν το 17ο Διεθνές Συνέδριο του RIdIM. Το συνέδριο, με θέμα «Music and Dance in Visual Culture» (Μουσική και Χορός στον Οπτικό Πολιτισμό), εστιάζει στην απεικόνιση της μουσικής και του χορού σε διάφορες χρονικές περιόδους και πολιτισμούς. Πέρα από ανακοινώσεις με συγκεκριμένη χρονολογική ή πολιτιστική προσέγγιση, περιελάμβανε επίσης ανακοινώσεις που πραγματεύονται ένα ευρύ φάσμα θεωρητικών και μεθοδολογικών ζητημάτων (οπτική θεωρία, οπτικός πολιτισμός, οπτική επικοινωνία).
Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις κεντρικές ομιλίες του συνεδρίου.
Song, Sentiment, Grief, and Remembrance (Sounds and Sights from the American Civil War)
Ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος (1861-65) είχε μεγάλους αριθμούς απωλειών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η, μέχρι και σήμερα, πιο αιματηρή μονοήμερη μάχη (Antietam) στην ιστορία της χώρας. Οι περισσότεροι μαχητές ήταν νέοι, πολλοί ακόμα έφηβοι ή το πολύ στα πρώτα χρόνια των 20, γεγονός επανειλημμένα και πειστικά αναγνωρισμένο στην ποίηση και την πεζογραφία του Walt Whitman. Ο Εμφύλιος Πόλεμος ήταν ο πρώτος που φωτογραφήθηκε εκτενώς, γεγονός το οποίο συνέβαλε σημαντικά στο μετριασμό της ακραίας βίας σε όλη τη χώρα και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης. Οι νέοι στρατιώτες του Εμφυλίου Πολέμου που χάθηκαν στη μάχη τραγουδήθηκαν σε χιλιάδες λαϊκές μπαλάντες που έγραψαν συνθέτες της Ένωσης και της Συνομοσπονδίας και διατέθηκαν στην εγχώρια κατανάλωση - οι μπαλάντες που υμνούν το δεσμό μεταξύ της μητέρας και του στρατιώτη γιου είναι ιδιαίτερα κοινές και πολύ μεγάλος αριθμός αυτού του είδους (ανάμεσα σε τραγούδια πολέμου άλλων ειδών) παρέχονταν με εικονογραφημένα εξώφυλλα, εν μέρει ως μέσο μάρκετινγκ, εν μέρει ως οπτική υπογράμμιση των μουσικών συναισθημάτων που προκαλούσαν η μουσική και οι στίχοι.
Ο Richard Leppert είναι Regents’ Professor και Morse Alumni Distinguished Teaching Professor στο Τμήμα Πολιτιστικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην πολιτιστική ιστορία της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής από το δέκατο έβδομο αιώνα μέχρι σήμερα. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι το Aesthetic Technologies of Modernity, Subjectivity, and Nature (Opera – Orchestra – Phonograph – Film) (University of California Press, 2015). Σήμερα, η έρευνά του επικεντρώνεται στην ιστορία της φωνογραφίας και της μουσικής στις ταινίες, καθώς και στις χρήσεις της μουσικής στον πόλεμο τα τελευταία 150 χρόνια.