Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Παρουσίαση Προγράμματος 2015-2016

Παπαδημητρίου Αντώνης, Καρράς Χρήστος, Παναγιωτάκου Αφροδίτη, Αρφαρά Κάτια

28 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 85:05 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1205
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Τα 4 Ε: Ελληνες, Εξωστρέφεια, Ευρώπη, Εκπαίδευση

Μπαίνοντας στη Στέγη για την παρουσίαση του προγράμματος της σαιζόν 15-16 αντικρίζεις το installation της χρονιάς, τη νέα multimedia δημιουργία του διεθνούς εικαστικού καλλιτέχνη Άγγελου Πλέσσα, με τίτλο EtherealSunrise.com. Κινούμενες εικόνες μεταμορφώνουν το χρυσό κέλυφος της Στέγης σε ένα αιθέριο ξημέρωμα.

Πάνω στην Κεντρική Σκηνή ξύλινα κουτιά μεταφοράς με ενδείξεις fragile, OnassisCulturalCentre, premiumgoods, Stegi, κούκλες βιτρίνας, άχυρα συσκευασίας, vintage έπιπλα, το σύμπαν ενός τελωνείου που δημιούργησε ο Θάνος Σαμαράς σε σκηνογραφία Εύας Μανιδάκη και φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Το κοινό κρατάει ήδη στα χέρια του ένα περιοδικό με το ίδιο φόντο, το πρώτο περιοδικό που δημιούργησε η Στέγη με αφορμή τη σαιζόν 15-16. Στο εξώφυλλο του περιοδικού πρωταγωνιστούν οι Έλληνες δημιουργοί. “Τhe Greeks”, όπως λέγονται όταν κινούνται εκτός συνόρων. Και πέρα από τους Έλληνες, οι καλλιτέχνες. Εκείνοι που πρέπει να μπορούν να δουλεύουν, να σκέφτονται, να εμπνέουν και να εμπνέονται. Το Ίδρυμα Ωνάση αντί για εκδηλώσεις εορτασμού για τα 40 χρόνια που κλείνει φέτος, προετοιμάζει τα επόμενα 40. Σημείο αναφοράς του οι Έλληνες που δημιουργούν, όλοι όσοι παράγουν πολιτισμό στη χώρα μας, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και υπηκοότητας, όσοι ταξιδεύουν τα έργα τους στο εξωτερικό, όσοι διεθνείς καλλιτέχνες τιμούν με την παρουσία τους την ελληνική σκηνή, όσοι αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης. Πολλοί από αυτούς άνοιξαν τα φτερά τους χάρη στην υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, ανέβηκε πρώτος στη σκηνή και μίλησε για την πορεία και τις δράσεις του Ιδρύματος Ωνάση. Το πρόγραμμα της Στέγης παρουσίασαν οι: Χρήστος Καρράς (Γενικός Διευθυντής / Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσικής), Αφροδίτη Παναγιωτάκου (Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια / Διευθύντρια Επικοινωνίας & Marketing) και Κάτια Αρφαρά (Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεάτρου & Χορού).

(Κείμενο των διοργανωτών)
 

Παπαδημητρίου Αντώνης Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση

Ο Αντώνης Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, Αιγύπτου το 195Ο. Είναι διακεκριμένος δικηγόρος και οικονομολόγος. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1977 και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στο Δίκαιο των Μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Aix-en-Provence της Γαλλίας. Εκπόνησε με επιτυχία τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών Σπουδών του London School of Economics. Ασκεί τη δικηγορία. Από το 1989 είναι δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω.

Από το 1992 μέχρι σήμερα είναι διευθύνων εταίρος στη δικηγορική εταιρεία Α.Σ. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες.

Από το 1986 είναι νομικός σύμβουλος στη ναυτιλιακή εταιρεία του ομίλου Ωνάση, Olympic Shipping and Management S.A. Το 1988 εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση, κατόπιν σύστασης της τότε προέδρου, Χριστίνας Ωνάση. Από το 1995 συντονίζει την Εκτελεστική Επιτροπή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου Ωνάση. Είναι επίσης υπεύθυνος για τον τομέα των οικονομικών και των έργων μεγάλης κλίμακας. Το 2005 εκλέχθηκε ομόφωνα Πρόεδρος και Ταμίας του δεκαπενταμελούς διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση.

Το 2008 ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Middle Temple του Λονδίνου (Honorary Master of the Bench of the Middle Temple). Tο 2006 του απονεμήθηκε το Χρυσό Παρασήμο της 1ης Τάξεως του Ευαγγελιστού Μάρκου από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και το 2010 του ο τίτλος του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής (Chevalier de la Légion dHonneur) από τη Γαλλική Κυβέρνηση.

Καρράς Χρήστος Εκτελεστικός Διευθυντής - Επιμελητής Μουσικού Προγράμματος, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση

Ο Χρήστος Καρράς γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1962. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και στη συνέχεια ολοκλήρωσε επιτυχώς το διδακτορικό του στη Σορβόννη (Paris I) το 1989. Η διατριβή του είχε τίτλο «Φιλοσοφία της μουσικής και της σύνθεσης από το 1945 – Σχετικά με τις συνθήκες της κριτικής». Όταν μετακόμισε στην Ελλάδα το 1990, εργάστηκε για αρκετά χρόνια στον τομέα του οίνου και των βιολογικών τροφίμων. Μεταξύ άλλων ήταν συν-ιδρυτής των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας. Από το 2000 και εξής εργάζεται στον πολιτιστικό τομέα, αρχικά ως Διευθυντής Έργου του δικτύου MediMuses, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2006 ορίστηκε πρώτος Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη στην Αθήνα. Το 2009 εντάχθηκε στο δυναμικό του Ιδρύματος Ωνάση ως Εκτελεστικός Διευθυντής της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, που άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό τον Δεκέμβριο του 2010. Από τότε επιμελείται το μουσικό πρόγραμμα και έχει επίσης συντονίσει διάφορες παραγωγές εικαστικών έργων και συνέδρια. Είναι υπεύθυνος για τον γενικό συντονισμό της Στέγης και την υποβολή εκθέσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος.

Παναγιωτάκου Αφροδίτη Διευθύντρια Πολιτισμού - Διευθύντρια Επικοινωνίας & Marketing, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση

H Αφροδίτη Παναγιωτάκου, με ειδίκευση στην πολιτιστική διαχείριση, είναι Διευθύντρια Πολιτισμού και Διευθύντρια Επικοινωνίας & Marketing της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Επιπλέον, είναι υπεύθυνη των δράσεων του Αρχείου Καβάφη και μέλος της οργανωτικής και επικοινωνιακής ομάδας του Rethink Athens – του προγράμματος ανάπλασης του Κέντρου της Αθήνας με άξονα την Πανεπιστημίου. Η προηγούμενη εργασιακή της εμπειρία περιλαμβάνει τη διεύθυνση του τομέα Επικοινωνίας και Marketing της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Συμβούλου Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων στο Υπουργείο Πολιτισμού (2004-2007). Έχει εργαστεί σε πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Royal Opera House, Cheek by Jowl, Hellenic Centre / Λονδίνο) και έχει υπάρξει μέλος επιτροπών που σχετίζονται με την πολιτιστική πολιτική στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Έχει σπουδάσει Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (υποτροφία Παπαδάκη / υποτροφία Πανεπιστημίου Αθηνών) και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αισθητική (υποτροφία Ιδρύματος Μιχελή) και εν συνεχεία στην Πολιτιστική Πολιτική και Διαχείριση με εξειδίκευση στην ιδιωτική χορηγία στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου. Είναι επίσης μέλος του German Marshal Fund of the United States (GMF).

Αρφαρά Κάτια Δρ. Ιστορίας της Τέχνης – Θεατρολόγος - Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεάτρου και Χορού της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών

Η Κάτια Αρφαρά είναι ερευνήτρια, συγγραφέας, καθηγήτρια και επιμελήτρια. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στις θεατρικές σπουδές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδακτορικού στην ιστορία της τέχνης από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Τα δοκίμιά της, που εστιάζουν στα σημεία συνάντησης των παραστατικών και των εικαστικών τεχνών, έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και κριτικές ανθολογίες. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Είναι ερευνήτρια στο Κέντρο για την Ιστορία και τη Θεωρία των Τεχνών του Παρισιού (EHESS). Από το 2009, είναι καλλιτεχνική διευθύντρια Θεάτρου και Χορού της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει γράψει το βιβλίο Théâtralités contemporaines (2011).

 

Katia Arfara is an Athens-based researcher, writer, teacher and curator. She holds an MA in theatre studies (Athens University) and a PhD in art history (Sorbonne University). Her essays at the crossroads of performing and visual arts have appeared in various journals and critical anthologies. She has lectured extensively in France and Greece. Dr Arfara is a associate researcher at the Centre for the History and Theory of the arts (EHESS, Paris). Since 2009 she has been the theater and dance artistic director at the Onassis Cultural Center. She is the author of the book Théâtralités contemporaines (2011).

Σχετικές ομιλίες