Δούκα Μάρω
Καρλαύτη Στέλλα
Ανδρειωμένος Γιώργος
Σαββίδης Αλέξιος
Κωνσταντινόπουλος Βασίλειος
Καραβία Τιτίκα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
14/03/2018
Διάρκεια
55:48
Εκδήλωση
Στο πηδάλιο της γραφής: η Μάρω Δούκα για τα 44 χρόνια της συγγραφικής της πορείας
Χώρος
Αμφιθέατρο "Νικόλαος Πολίτης" - Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Διοργάνωση
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας
Τμήμα Φιλολογίας - Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Κατηγορία
Λογοτεχνία
Ετικέτες
πεζογραφία, Μάρω Δούκα
Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε από τους διοργανωτές. Το Blod ευχαριστεί τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας και το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την παραχώρηση του video.
Την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου η εκδήλωση με τίτλο «ΣΤΟ ΠΗΔΑΛΙΟ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ: Η ΜΑΡΩ ΔΟΥΚΑ ΓΙΑ ΤΑ 44 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ» που συνδιοργάνωσαν η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας (επιμέλεια: Νινέτα Σωτηράκη) και το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (επιμέλεια: Τιτίκα Καραβία).
Μετά τους χαιρετισμούς και τις παρεμβάσεις, κατά σειρά:
• του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΔΡΕΙΩΜΕΝΟΥ, Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας, Αντιπρύτανη
• της ΣΤΕΛΛΑΣ ΚΑΡΛΑΥΤΗ, Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δ.Κ.Β.Κ.
• του Καθηγητή ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Λ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, Πρόεδρου του Τμήματος Φιλολογίας, Αντιπροέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δ.Κ.Β.Κ.
• του ΑΛΕΞΙΟΥ Γ.Κ. ΣΑΒΒΙΔΗ, Καθηγητή Ιστορίας Μεσαιωνικών και Βυζαντινών Χρόνων, Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών
• και της ΤΙΤΙΚΑΣ ΚΑΡΑΒΙΑ, Επίκουρης Καθηγήτριας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας: Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Διδακτικής Νεοελληνικών Λογοτεχνικών Κειμένων
ακολούθησε η ομιλία της ΜΑΡΩΣ ΔΟΥΚΑ για το συγγραφικό της έργο από το 1974 που πρωτοεμφανίστηκε με τις νουβέλες Η πηγάδα και Κάτι άνθρωποι, μέχρι σήμερα.
Ο Γιώργος Ανδρειωμένος είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1986) και διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Birmingham (1991). Έχει διατελέσει Honorary Research Fellow στο Πανεπιστήμιο του Birmingham και επιστημονικός συνεργάτης της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, ενώ έχει διδάξει μαθήματα της ειδικότητας του στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο του Mainz, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Bosworth Tutors College tou Northampton, στη Σχολή Ξεναγών Ρόδου, στην Αστυνομική Ακαδημία κ.ά.. Μεγάλος αριθμός μελετών του έχει κυκλοφορήσει αυτοτελώς ή έχει δημοσιευτεί σε έγκυρα περιοδικά, καλύπτοντας πρωτίστως θέματα νεοελληνικής φιλολογίας, ιστορίας και γλώσσας. Έχει συμμετάσχει σε πολλές επιστημονικές επιτροπές, έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις του σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια και έχει δώσει πολυάριθμες διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2008 είναι καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Τμήμα Φιλολογίας).
Ο Αλέξιος Γ.Κ. Σαββίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Είναι Καθηγητής Ιστορίας Μεσαιωνικών και Βυζαντινών Χρόνων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Καλαμάτα) και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών & Πολιτισμικών Σπουδών από το 2016, ενώ έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (2010-2015) .
Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου (Master of Philosophy) και Θεσσαλονίκης (διδακτορικό). Ερευνητής, την περίοδο 1985-2001, στο Κέντρο (Ινστιτούτο) Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής το 2001 και, κατόπιν, Καθηγητής το 2005 στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος). Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Εκτός από το πλούσιο ιστορικό ερευνητικό/ συγγραφικό έργο του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (βιβλία, μονογραφίες, μελέτες, άρθρα, συνεργασίες σε διεθνούς κύρους εγκυκλοπαιδικά έργα, όπως την Encyclopaedia of Islam, 2η & 3η έκδ., την Encyclopaedia of the Crusades και το Lexikon der Byzantinistik), είναι επιμελητής έκδοσης του βυζαντινολογικού περιοδικού Βυζαντινός Δόμος καθώς και βυζαντινολογικού προσωπογραφικού λεξικού με διεθνείς συμμετοχές και παράλληλη αγγλική έκδοση στον επιφανή βελγικό εκδοτικό οίκο Brepols. Το 1997 τιμήθηκε με το Βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί (Κωνσταντινούπολη) για τη συμβολή του στη μελέτη των βυζαντινο-τουρκικών σχέσεων και στην ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεννόησης. Το 2016 έλαβε το Βραβείο Οδυσσέα Λαμψίδη (Αθήνα) για την 35χρονη συγγραφική/ερευνητική του προσφορά στη μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού του μεσαιωνικού Πόντου. Από το 2010, είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (Αθήνα). Παράλληλα, επί δεκαετίες ασχολείται με ζητήματα ερμηνείας της έντεχνης μουσικής. Είναι εκδότης του βιογραφικού λεξικού Μεγάλοι μαέστροι (Πατάκης, 2008, 22009), συγγραφέας των βιβλίων Δοκίμια κλασσικής μουσικής παιδείας (Παπαζήσης, 2009, 22013, 32016) και Μαέστροι στο διαδίκτυο (Ηρόδοτος, 2014, 42017), ενώ τακτικά συνεργάζεται στο ιστοσελιδικό μουσικολογικό περιοδικό tar με μουσικολογικά άρθρα, χρονικά και παρουσιάσεις.
Ο Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος είναι Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός και Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του αυτού Τμήματος, καθώς και του αντίστοιχου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών με έδρα τον Μυστρά. Έχει διδάξει σε Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Τμήματα Επική Ποίηση, Ιστοριογραφία και Θέματα Δομής και Ύφους του Αρχαίου Ελληνικού Πεζού Λόγου. Σπούδασε Κλασσική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μετεκπαιδεύτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή της Κολωνίας, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτωρ (Dr. Phil.). Ασχολείται με εκδόσεις και σχόλια αρχαιοελληνικών κειμένων και έχει συγγράψει πλήθος άρθρων και μονογραφιών σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Έργα του είναι: Περικλέους Επιτάφιος Κριτική και Ερμηνευτική Έκδοση, Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστοριογραφία Συγκριτική Προσέγγιση των Τριών Ιστορικών της Κλασσικής Περιόδου, Δομή και Λειτουργία των Κλασσικών Γλωσσών, Το Ύφος του Αρχαίου Ελληνικού Πεζού Λόγου, Από την εἰρομένην λέξιν στο Λιτό Ύφος, καθώς επίσης και Από τον Γοργία στον Ισαίο, Τα Αποσπάσματα του Ομηρικού Υπομνήματος του Γραμματικού Ηλιόδωρου, το Ομηρικό Λεξικό του Απολλώνιου Σοφιστή κ.ά, ενώ ασχολείται με την έκδοση των γερμανικών αρχείων της Κατοχής.