Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Στρατηγικές επιλογές του Ελευθερίου Βενιζέλου κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Llewellyn-Smith Michael, Sir, Παπαδάκης Νικόλαος, Βερέμης Θάνος, Χατζηβασιλείου Ευάνθης, Γαρδίκα-Κατσιαδάκη Ελένη, Σαρρής Νικόλαος, Πρασιανάκης Γεώργιος

19 Φεβρουαρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 111:39 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2238
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Μία εβδομάδα μετά τη συζήτηση «Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, ο Μεγάλος Πόλεμος επανέρχεται στο προσκήνιο με τη συζήτηση «Στρατηγικές επιλογές του Ελευθερίου Βενιζέλου κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, στην οποία μετέχουν διακεκριμένοι ερευνητές και ιστορικοί. Συντονιστής είναι ο Νικόλαος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Χαιρετισμό απευθύνει ο Γεώργιος Πρασιανάκης, Πρόεδρος του Παραρτήματος Αττικής του Εθνικού ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Προλογίζει ο ιστορικός και πρώην Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Sir Michael Llewellyn-Smith [Σερ Μάικλ Λουέλυν-Σμιθ]. Ομιλητές στο στρογγυλό τραπέζι είναι οι: Θάνος Βερέμης, Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη, Διευθύνουσα του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού (ΚΕΙΝΕ) της Ακαδημίας Αθηνών και Επιστημονική Σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Νικόλαος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών (ΕΙΕΜ) «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» (έδρα: Χανιά) και με την υποστήριξη του Παραρτήματος Αττικής του Ιδρύματος.

Το θέμα της συζήτησης

Πριν από 100 χρόνια, τον Φεβρουάριο του 1915, με αφορμή τη συμμετοχή ή μη της Ελλάδος στην εκστρατεία των Δαρδανελλίων, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήλθε σε αντίθεση με τον Βασιλιά Κωνσταντίνο και παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία. Η επέτειος αυτή δίνει την ευκαιρία της αποτίμησης της πολιτικής του Ελευθερίου Βενιζέλου και των στρατηγικών του επιλογών κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ομιλητές θα κάνουν αναφορά στις σχέσεις της Ελλάδος με τους δύο αντίπαλους συνασπισμούς, στον ανταγωνισμό τους στην περιοχή των Βαλκανίων, στην εγγύς Ανατολή και τη θέση της Ελλάδος στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και στις σχέσεις της με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, καθώς και στον καθοριστικό ρόλο του Βενιζέλου για την έκβαση του πολέμου και την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων στο πλαίσιο ενός θανάσιμου ανταγωνισμού μεταξύ των ισχυρών της εποχής.

Llewellyn-Smith Michael, Sir Ιστορικός - πρ. Πρέσβης της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα

Ο Sir Michael John Llewellyn-Smith γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1939. Σπούδασε στο Wellington College στο Crowthorne του Berkshire καθώς και στο New College της Οξφόρδης, όπου σπούδασε αρχαία ιστορία και φιλοσοφία.

Εντάχθηκε στη διπλωματική υπηρεσία το 1970. Το 1980 διορίστηκε Γενικός Πρόξενος στην Αθήνα, την περίοδο 1991-1996 υπηρέτησε ως πρέσβης της Μ. Βρετανίας στην Πολωνία και, τέλος από το 1996 ως το 1999 διετέλεσε Πρέσβης στην Ελλάδα.

Μετά τη συνταξιοδότησή του, δίνει τακτικά διαλέξεις για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, ενώ είναι Επισκέπτης Καθηγητής στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Βασιλικού Κολεγίου στο Λονδίνο.

Έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Knight Commander of the Royal Victorian Order (KCVO) και είναι Honorary Fellow στο St Antony's College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Παπαδάκης Νικόλαος Γενικός Διευθυντής, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών (ΕΙΕΜ) «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»

Ο Νικόλαος Παπαδάκης (Παπαδής) είναι Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών (ΕΙΕΜ) «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Βερέμης Θάνος Ιστορικός - Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ - Αντιπρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ

Ο Θάνος Βερέμης γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Trinity College). Το 1978 ήταν Research Associate του «Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών» (Λονδίνο), το 1983 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Harvard, το 1987 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Princeton και το 1993-94 επισκέπτης καθηγητής στο St. Antony’s College της Οξφόρδης.

Διετέλεσε καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, και από το 1988 ως το 1994 υπήρξε Διευθυντής του «Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής» (ΕΛΙΑΜΕΠ) και ως το 2000 Πρόεδρός του. Από το 2001 ως το 2003 ήταν Constantine Karamanlis Professor στο Fletcher School of Law and Diplomacy. Από το 2004 ως το 2010 ήταν Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ).

Δίδαξε ιστορία στο LSE (2006), στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (2008) και στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο (2014). Εξέδωσε περισσότερες από είκοσι ολοκληρωμένες μελέτες-βιβλία. Υπήρξε επιμελητής τουλάχιστον ισάριθμων έργων.

Έχει τιμηθεί με τα διάσημα του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Βιβλία (μεταξύ άλλων):

- (Αdelphi Paper No 179), "Greek Security: Issues and Policies", 1972.
- "Οι επεμβάσεις του στρατού στην Ελληνική πολιτική 1916-1936, 1977/1983".
- "Δικτατορία και οικονομία", 1982.
- "Ο σύγχρονος κόσμος", 1983.
- "Η Εθνική Τράπεζα στη Μικρά Ασία", 1984.
- "Ελληνοτουρκικές σχέσεις", 1986.
- "Historical Dictionary of Modern Greece", 1995.
- "Greece's Balkan Entanglement", 1995.
- "The Greek Military in Politics from Independence to Democracy", 1997.
- "Greece.The Modern Sequel", 2002.

Χατζηβασιλείου Ευάνθης Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ - Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου υπηρετεί ως καθηγητής (Ιστορία Μεταπολεμικού Κόσμου) στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ως γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Στις δημοσιεύσεις του συγκαταλέγονται τα ακόλουθα έργα:

1. Greece and the Cold War: Frontline State, 1952-1967 (London: Routledge, 2006)
2. Ελληνικός φιλελευθερισμός: το ριζοσπαστικό ρεύμα, 1932-1979 (Αθήνα: Πατάκης, 2010)
3. NATO and Western Perceptions of the Soviet Bloc: Alliance Analysis and Reporting, 1951-1969 (London: Routledge, 2014).

Γαρδίκα-Κατσιαδάκη Ελένη Διευθύντρια, Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού (ΚΕΙΝΕ) της Ακαδημίας Αθηνών - Επιστημονική Σύμβουλος, Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»

Γεννήθηκε στο Manchester της Μεγάλης Βρετανίας. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1967-1972) και στο Birkbeck College και το King's College του Πανεπιστημίου Λονδίνου, όπου αναγορεύθηκε διδάκτωρ στην Ιστορία (1988). Τον Οκτώβριο του 1981 διορίστηκε μόνιμη ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο διευθύνει από τον Σεπτέμβριο του 2006. Είναι επιστημονική σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος". Έχει δημοσιεύσει αυτοτελείς μελέτες και άρθρα σε διεθνούς κύρους περιοδικά και έχει μετάσχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Σαρρής Νικόλαος Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Αττικής του Εθνικού ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»
Πρασιανάκης Γεώργιος Πρόεδρος του Παραρτήματος Αττικής του Εθνικού ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»

Σχετικές ομιλίες