Χριστόπουλος Λεωνίδας
Κάτσικας Σωκράτης
Κορίνθιος Ιωάννης
Αρκαδιανός Διονύσιος
Παπασταύρου Μπριγκίτα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
22/02/2020
Διάρκεια
01:06:08
Εκδήλωση
Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας «Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή»
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού - Υπουργείο Εξωτερικών
Κατηγορία
Γλωσσολογία / Γλωσσικά Θέματα
Ετικέτες
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ελληνική γλώσσα, ελληνικότητα, Ελληνισμός, ελληνικό πνεύμα, απόδημος ελληνισμός, ελληνική διασπορά, ομογένεια, μέσο επικοινωνίας, φορέας αξιών, ήθος, έννοια, εξ αποστάσεως εκπαίδευση, διδασκαλία, εκμάθηση γλώσσας
H γλώσσα μας δεν είναι απλά ένα μέσο επικοινωνίας. Είναι ο φορέας, ο οποίος συμπυκνώνει τα ιδανικά και τις αξίες του έθνους μας. Είναι το μεγάλο συνεκτικό και συνάμα αποδεικτικό στοιχείο αυτού που ονομάζουμε ελληνικότητα, που υπάρχει και ζει αδιάλειπτα από τον Όμηρο μέχρι σήμερα. Ο Οδυσσέας Ελύτης έλεγε ότι η γλώσσα είναι εργαλείο μαγείας και φορέας αξιών, το οποίο στο βάθος των αιώνων προσκτάται ένα ορισμένος ήθος. Και το ήθος αυτό γεννά υποχρεώσεις.
Η ελληνική γλώσσα διαθέτει κάτι το μοναδικό. Ο πλούτος, η πλαστικότητα και η ακριβολογία της επιτρέπουν στον ομιλητή να εκφράζει με απλότητα και σαφήνεια υψηλές έννοιες, οι οποίες θέτουν στο επίκεντρο τον Άνθρωπο, τη δίψα του για ελευθερία και αξιοπρέπεια, τον αγώνα του για ηθική τελείωση και λύτρωση. Δεν είναι τυχαίο ότι η γλώσσα ορισμένων εκ των σπουδαιότερων δημιουργημάτων του ανθρώπινου πνεύματος είναι η ελληνική. Η γλώσσα των Ευαγγελίων είναι η ελληνική. Για αυτόν ακριβώς το λόγο ο Ελληνισμός είναι οικουμενικός, υπόθεση πανανθρώπινη και διαχρονικό σημείο αναφοράς.
Την οικουμενική αυτή διάσταση του ελληνικού πνεύματος, όπως διαδόθηκε μέσω της ελληνικής γλώσσας, έρχεται να υπενθυμίσει και να τιμήσει η καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου, ημέρας μνήμης του Διονυσίου Σολωμού, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, το 2017 από την Ελληνική Πολιτεία. Την αναγκαιότητα και το χρέος να συνεχίσουμε, έρχεται να υποδηλώσει με την εκδήλωση της, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, διοργανώνοντας το Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας», Εκδήλωση-Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, με τίτλο « Η Ελληνική Γλώσσα είναι ψυχή».
Η ανάδειξη, η προβολή, η ενίσχυση εκμάθησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό αποτελούν προτεραιότητες για το Υπουργείο Εξωτερικών, όχι μόνο γιατί η γλώσσα αποτελεί ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ της μητέρας πατρίδας και της διασποράς αλλά και γιατί ο Ελληνισμός είναι στοιχείο ζωντανό, δυναμικό, και διαρκώς εξελισσόμενο. Ανανεώνεται συνεχώς, αναπροσαρμόζεται σε νέες περιστάσεις, αφομοιώνει καινούριες επιδράσεις, ανακαλύπτει νέους δρόμους, βαίνει διαρκώς προς την πρόοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι η έμπνευση για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, προήλθε από την ομογένεια και συγκεκριμένα από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, από τον τότε πρόεδρο της κ. Ιωάννη Κορίνθιο. Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας είναι ένα ταξίδι στο χρόνο σε μια συνεχή πορεία δυόμισι και πλέον χιλιάδων ετών, για την οποία είμαστε υπερήφανοι και έχουμε το χρέος να συνεχίσουμε.
Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, είναι Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως Ειδικός Σύμβουλος Υπουργού επί θεμάτων διοικητικής μεταρρύθμισης και δημοσιονομικής πολιτικής στα Υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Από το 2016 έως το 2019, υπήρξε σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα Κράτους και Δημόσιας Διοίκησης.
Έχει υπάρξει ο συντονιστής σημαντικών μεταρρυθμιστικών έργων της δημόσιας διοίκησης, όπως η αναδιοργάνωση της κεντρικής ελληνικής διοίκησης (2014), η μείωση του διοικητικού φόρτου σε διάφορους τομείς πολιτικής (2014), το πρόγραμμα δημοσιονομικής διαχείρισης (2012 – 2014), αλλά και ο νέος νόμος για το επιτελικό κράτος (2019).
Είναι κάτοχος πτυχίου στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθώς και μεταπτυχιακού τίτλου στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία από το Πανεπιστήμιο του Warwick.
Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος είναι μόνιμος υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών και αριστούχος απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Μιλά αγγλικά και γερμανικά.
Ο Σωκράτης Κ. Κάτσικας γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960. Είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών (1982), Master of Science in Electrical & Computer Engineering του University of Massachusetts at Amherst, Amherst, USA (1984) και Δρ. Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών (1987).
Είναι ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει διατελέσει Καθηγητής του Norwegian University of Science and Technology, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής, Αντιπρύτανης, και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας της Ελλάδας, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης της Ελλάδας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής, της Εκτελεστικής Γραμματείας και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) της Ελλάδας, μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών της Ελλάδας, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Τον Μάιο 2019 αναγορεύθηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στις περιοχές της ασφάλειας πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων και των εφαρμογών της θεωρίας εκτίμησης. Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας περισσότερων από 250 επιστημονικών εργασιών σε περιοδικά, κεφάλαια σε βιβλία, πρακτικά συνεδρίων και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 60 χρηματοδοτούμενα διεθνή και εθνικά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα στις περιοχές αυτές.
Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας σε πολλά επιστημονικά περιοδικά, έχει συγγράψει, συν-συγγράψει ή επιμεληθεί την έκδοση 35 βιβλίων. Έχει υπάρξει πρόεδρος ή μέλος της επιτροπής προγράμματος σε περισσότερα από 650 διεθνή επιστημονικά συνέδρια και προεδρεύει της Διοικούσας Επιτροπής των συνεδρίων ESORICS (European Symposium On Research In Computer Security).
Ο Γιάννης Κορίνθιος δίδασκε από το 1979 νεοελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Ανατολικών Σπουδών της Νάπολης και στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας. Ηγετικό στέλεχος της Ομογένειας, ιδρυτικό μέλος της Κοινότητας Νάπολης και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.
Είναι εμπνευστής και πρωτεργάτης της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού (2014-2017).
Είναι επίσης συγγραφέας πολλών διδακτικών εγχειριδίων αρχαίων ελληνικών για τα Κλασσικά Λύκεια Ιταλίας.
Το 2017 εξέδωσε την ψηφιακή εφαρμογή App Grande Dizionario Greco Classico HOEPLI, Milano 2017. (Μεγάλο Ψηφιακό Λεξικό Αρχαίων Ελληνικών με 140.000 λήμματα).
Για το 2021 προετοιμάζει μια Έκθεση στη Νάπολη και στην Αθήνα με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους της Νάπολης και σε συνεργασία με τα ΓΑΚ της Ελλάδος με θέμα ΤΟ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ, Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ.
ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ
Grammatica del Neogreco (Fonetica e Morfologia), Cosenza 1990, Edizioni Brenner-UNICAL Sintassi del Neogreco, con appendice stilistica e lessicologica, Cosenza 1991, Edizioni Brenner Prolegomena al greco di oggi, UNICAL, Cosenza 1996 Letteratura greca ...in tasca, Napoli 2004 Lisia: per l'uccisione di Eratostene, Napoli 2005. Corso di lingua greca per i licei classici, Napoli 2007 ALFOMEGA Nuovo Dizionario greco antico - italiano, Napoli, 2007. Il mio primo dizionario di greco, Napoli 2011, I Greci di Napoli e del Meridione d’Italia dal XV al XX sec., Cagliari 2012, App Grande Dizionario Greco Classico HOEPLI, Milano 2017
Ο Διονύσιος Αρκαδιανός είναι ο ακαδημαϊκός συντονιστής του Εργαστηρίου Νέων Μέσων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πανεπιστήμιο Simon Fraser στο Βανκούβερ του Καναδά. Επιπλέον, είναι υποψήφιος διδάκτωρ του πανεπιστημίου Simon Fraser στον τομέα της Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Μαθησιακού Σχεδιασμού, με εξειδίκευση σε έξυπνα συστήματα μάθησης και στην ανάλυση μαθησιακών δεδομένων. Έχει σπουδάσει Παιδαγωγικά στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, Υπολογιστική Γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και τη Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας ως δεύτερη ή ξένη.
Έχει εργαστεί τόσο στον ιδιωτικό τομέα, σε εταιρείες γλωσσικής τεχνολογίας και εκπαιδευτικού λογισμικού, όσο και στον δημόσιο, ως δάσκαλος σε δημοτικά σχολεία. Υπήρξε αποσπασμένος εκπαιδευτικός στον Καναδά για μια πενταετία, όπου δίδαξε σε σχολεία της ελληνικής κοινότητας, αλλά και εργάστηκε ως καθηγητής της ελληνικής γλώσσας στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, ασχολούμενος με την ανάπτυξη διδακτικού υλικού και την υποστήριξη φοιτητών που μάθαιναν ελληνικά χρησιμοποιώντας τη διαδικτυακή μαθησιακή πλατφόρμα «Οδυσσέας». Τα τελευταία δύο χρόνια ηγείται της επιστημονικής ομάδας του προγράμματος “Rebooting the Greek Language”, το οποίο φιλοδοξεί να αναζωογονήσει τη διδασκαλία και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στην Ελληνική Διασπορά.
H Μπριγκίττα Παπασταύρου είναι επιχειρηματίας και Πρόεδρος της Linguaphone, εταιρείας που από το 1901 (στην Ελλάδα από το 1934) ξεκίνησε την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, που σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας ονομάζεται e-learning.
Διετέλεσε Σύμβουλος της Εταιρείας Lokros real estate ltd (τουριστικές επενδύσεις), Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος Αγροτοτουριστική ΑΕ (κρατικός φορέας για την ανάπτυξη και προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και τουρισμού υπαίθρου), Ιδρυτικό μέλος και Διαχειρίστρια Ma Cuisine Catering ltd (υπηρεσίες εστίασης), Πρόεδρος Interface Business and Information Training AE (εκπαίδευση πληροφοριακών συστημάτων) Ιδρυτικό μέλος και Διευθύνουσα Σύμβουλος Εξαγωγική Εταιρεία Αγροτικών προϊόντων – Βέλγιο, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος Linguaphone Institute – Ισπανία, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος Hidalgo SA –South Africa (Εταιρεία αρχιτεκτονικής καιν διακόσμησης) Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου British Confectioners ltd (παραγωγή και εμπορία τροφίμων), Μέλος του ΔΣ του ΟΜΕΠΟ (Εταιρεία για την ευαισθητοποίηση και την προώθηση χορηγιών για πολιτιστικές δράσεις), Αντιπρόεδρος της Αρκαδικής Εταιρείας, μέλος του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής και εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης για τον Αειφόρο Τουρισμό στην Κομισιόν.
Παρασημοφορήθηκε από την Γαλλική Κυβέρνηση για συμβολή στην ανάπτυξη του Αγροτικού Χώρου (Ordre du Mérite Agricole).
Ξένες γλώσσες ,άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά και ιταλικά.