Σκαλτσάς Θεόδωρος
Αργυρός Αντώνης
Νούσιας Αλέξανδρος
Γιαννακόπουλος Γιώργος
Αρνέλλου Λήδα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
03/07/2019
Διάρκεια
00:39:45
Εκδήλωση
54ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος
Κατηγορία
Τεχνολογία, Φιλοσοφία
Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2019, τεχνητή νοημοσύνη, ηθική
Ο αρχαιότερος θεσμός Θερινού Σχολείου στην Ελλάδα έγινε φέτος 54 χρονών. Μεταπτυχιακή εκπαίδευση στις θετικές επιστήμες, στρατηγικές και κατευθύνσεις στην αγορά εργασίας, δεξιότητες στην υψηλή τεχνολογία, ηθική και δεοντολογία στην έρευνα ήταν από τα θέματα που το φετινό σχολείο ανέδειξε απευθυνόμενο σε τελειόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Για 54η συνεχή χρονιά ο Δημόκριτος, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, διοργάνωσε, από 1 έως 11 Ιουλίου 2019, το ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς και μια μεγάλη προσφορά του κέντρου στους προπτυχιακούς φοιτητές και πτυχιούχους θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης.
Την πρώτη εβδομάδα (1-5/7/2019 ) πραγματοποιήθηκαν ομιλίες γενικού θεματικού ενδιαφέροντος από διακεκριμένους επιστήμονες, καθώς και “Στρογγυλά Τραπέζια” που πραγματεύονταν σημαντικά επίκαιρα θέματα: Κλιματική αλλαγή και Περιβάλλον, Τεχνητή Νοημοσύνη και Ηθική, Καρκίνος και Γήρανση, CERN και Κοσμολογία, και τέλος Νανοτεχνολογία.
Επιπλέον, δόθηκαν εξειδικευμένες ομιλίες σε πέντε διαφορετικές επιστημονικές περιοχές:
• Επιστήμες Υγείας
• Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες και Εφαρμογές
• Ενέργεια –Περιβάλλον – Ασφάλεια
• Νανοτεχνολογία και Σύγχρονα Υλικά
• Υψηλές Ενέργειες, Πυρηνική Φυσική, Πυρηνική Τεχνολογία και Εφαρμογές στο Περιβάλλον, στην Υγεία, στα Υλικά και στην Πολιτιστική Κληρονομιά.
Το Στρογγυλό Τραπέζι "Τεχνητή Νοημοσύνη και Ηθική" εντάσσεται στις ομιλίες γενικού θεματικού ενδιαφέροντος.
Ο Θεόδωρος Σκαλτσάς γεννήθηκε στις 8 Δεκεµβρίου 1949. Είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Ασχολείται ιδιαίτερα με την αριστοτελική μεταφυσική, λογική και ηθική. Έχει δημοσιεύσει τη μονογραφία "Substances and Universals in Aristotle’s Metaphysics", Ithaca 1994, πολλά άρθρα για την αριστοτελική οντολογία και ηθική και έχει εκδώσει δύο συλλογικούς τόμους, "Unity, Identity, and Explanation in Aristotle’s Metaphysics", Oxford 1994, και "The Philosophy of Epictetus", Oxford 2007.
Εκπαίδευση:
Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης: DPhil Φιλοσοφία, 1983.
Brandeis University (USA): MA στη Φιλοσοφία, µε Διάκριση, 1977.
Duke University (USA): BS στα Μαθηµατικά και τη Φιλοσοφία, Magna cum Laude, 1972.
Πρώην Θέσεις:
• New College, Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης: Φιλοσοφία Λέκτορας, 1980-1984.
•Πανεπιστήµιο του Χάρβαρντ, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, Research Fellowship, 1987-1988.
•Princeton University, Research Fellowship, το φθινόπωρο, 1989.
•Πανεπιστήµιο του Σίδνεϊ, Επισκέπτης Ερευνητής, την άνοιξη, 1993.
•Πανεπιστήµιο Κύπρου: Επισκέπτης Καθηγητής, Άνοιξη 2004.
Διακρίσεις Ακαδηµαϊκής Έρευνας:
(Α) Πανεπιστήµιο του Χάρβαρντ, Research Fellowship, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, 1987-88.
(Β) Πανεπιστήµιο του Princeton, Seeger Research Fellowship στη Φιλοσοφία και Ελληνικές Σπουδές, το φθινοπωρινό εξάµηνο του 1989.
(Γ) Πανεπιστηµίου του Σίδνεϊ, Research Fellow, Φεβρουάριος-Μάιος, 1991.
Διεθνείς Ακαδηµαϊκές Διακρίσεις:
• Το 1997, έλαβε το Henry Ford Εθνικό Βραβείο για την Διατήρηση Ευρωπαϊκής Κληρονοµιάς για καινοτόµο διατήρηση και διάδοση της ευρωπαϊκής φιλοσοφικής κληρονοµιάς µέσω του έργου Αρχέλογος.
• Το 1998 έλαβε την Αναγνώριση Αριστείας Ιδρύµατος Möbiusγια τις πρωτοποριακές µεθόδους τεχνητής νοηµοσύνης στην παρουσίαση των αφηρηµένων ιδεών µέσω της τεχνολογίας των υπολογιστών.
Ερευνητικά Προγράµµατα:
• Συναίσθηµα και Brainstorming (2012-15)
Είναι Επιστηµονικός Υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, C2Learn, που χρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση
• Αρχέλογος (1991-σήµερα)
Διευθύνει τα προγράµµατα Αρχέλογος, τα οποία ξεκινήσαν µε τη συνεργασία διακεκριµένων κλασικών φιλοσόφων διεθνώς. Οι Αναλύσεις Επιχείρηµα των έργων του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη δηµοσιεύονται από τον Αρχέλογο, στη διεύθυνση: www.archelogos.com
Πήρε το Διδακτορικό του το 1996 από το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα ενδιαφέροντα του περιλαμβάνουν Υπολογιστική Όραση, Ρομποτική, Οπτική Αντίληψη της Κίνησης και του 3Δ Χώρου, Ανάπτυξη Συμπεριφορών Ρομπότ με Χρήση Οπτικής Πληροφορίας, Γνωσιακά Συστήματα Όρασης, Οπτική Παρακολούθηση Πολλαπλών Στόχων, Πανοραμική Όραση, Δίκτυα Καμερών και Εναλλακτικούς Οπτικούς Αισθητήρες.
Προσωπική ιστοσελίδα του Αντώνη Αργυρού στον ιστότοπο του ΙΤΕ
Ο Αλέξανδρος Νούσιας είναι Δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, νέων μέσων επικοινωνίας και ανοικτών δεδομένων. Είναι Συνεργάτης Έρευνας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπεκοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, είναι συνιδρυτής του MyData Greece και ιδρυτικό μέλος της ελληνικής πρωτοβουλίας Creative Commons.
Σύμβουλος Νομικών Υπηρεσιών σε Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς, με εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων, Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ανοιχτών Δεδομένων, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού. Διακεκριμένος εισηγητής σε πλήθος και Ευρωπαϊκές χώρες.
Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Πνευματική Ιδιοκτησία από το Πανεπιστήμιο του Manchester και πτυχίου Νομικής από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Νομικός Υπεύθυνος των Creative Commons Ελλάδος, Νομικός Υπεύθυνος του Open Data Institute – Κόμβος Αθήνας και εργάζεται ως Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων σε Ευρωπαϊκά Κονσόρτια. Παράλληλα έχει πολλές Εισηγήσεις σε διάφορα Διεθνή Συνέδρια και fora ανά τον κόσμο. Από το έτος 2008 εργάζεται ανεξάρτητα και παρέχει σε Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς πλήρεις νομικές υπηρεσίες.
Ο Γιώργος Γιαννακόπουλος είναι συνιδρυτής και CEO της SciFY καθώς και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Εργαστήριο Μηχανικής Γνώσης και Λογισμικού (SKEL) του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος".
Απόφοιτος Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, πήρε το διδακτορικό του στην Τεχνητή Νοημοσύνη από το ΤΜΠ & ΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ασχολείται ερευνητικά (μεταξύ άλλων) με την επεξεργασία φυσικής γλώσσας, τη μηχανική μάθηση, την εξόρυξη δεδομένων, το σημασιολογικό ιστό, τα προσαρμοστικά συστήματα και τη βιοπληροφορική. Έχει εργαστεί σε πληθώρα ερευνητικών έργων (OntoSum, OKKAM, SYNC3, NOMAD, SemaGrow), είναι ο οργανωτής της κοινότητας MultiLing (Multilingual Multi-document Summarization) και των αντίστοιχων workshops (TAC 2011, ACL 2013). Παράλληλα έχει εργαστεί πάνω από 15 χρόνια στη βιομηχανία της πληροφορικής.
Η Λήδα Αρνέλλου είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με ειδίκευση στην Επικοινωνία της Επιστήμης και πτυχιούχος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 2002 έως το 2007 συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούσαν στις άτυπες μορφές εκπαίδευσης, στην ανάλυση εκπαιδευτικού υλικού, και στη Δημόσια Εικόνα της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Είναι μέλος της Μονάδας Έρευνας και Τεκμηρίωσης για την Ανάλυση, τον Σχεδιασμό και την Εφαρμογή Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του δικτύου ESCONET (European Science Communication Network). Έχει αρθρογραφήσει για το περιοδικό Science Illustrated και ήταν για δύο χρόνια ραδιοφωνική παραγωγός της εκπομπής «What’s Up Doc?» με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα στην Ελλάδα. Από το 2007 ήταν υπεύθυνη λειτουργίας της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, ενώ έχει επίσης συμμετάσχει και στην παραγωγή δύο ντοκιμαντέρ Ιστορίας της Επιστήμης του Ιδρύματος Ευγενίδου. Σήμερα εργάζεται στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη διαδραστικών εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο εργαστήριο SKEL του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος".