Αγγελίδη Χριστίνα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
10/07/2011
Διάρκεια
00:27:23
Εκδήλωση
Διεθνές Συμπόσιο: "Το Βυζάντιο στην Ιστορική Συνέχεια"
Χώρος
Συνεδριακό Κέντρο Δελφών
Διοργάνωση
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
Κατηγορία
Ιστορία
Ετικέτες
Κωνσταντινούπολη, Βυζάντιο, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Η ομιλία αποσκοπεί σε μια πρώτη προσέγγιση της εργογραφίας Κωσταντινουπολιτών λογίων που καταπιάστηκαν με την περιγραφή της πόλης τους κατά τον 19ο αιώνα. Ως δείγματα αυτής της ενασχόλησης με τον πολεοδομικό πλούτο της Κωνσταντινούπολης, βυζαντινής Βασιλεύουσας και πρωτεύουσας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, επιλέχθηκαν τρία μείζονα έργα: «Κωνσταντινιάς», έργο του πατριάρχη Κωνσταντίου Α´, στη δεύτερη, επηυξημένη ἐκδοση του 1844, «Κωνσταντινούπολις» του Σκαρλάτου Βυζαντίου, δημοσιευμένη το 1851, και «Βυζαντιναί μελέται», του Αλεξάνδρου Πασπάτη (έτος κυκλοφορίας 1877). Παρά τις διαφορές τους ως προς τη διάρθρωση του υλικού, τον αριθμό και τον τύπο των μνημείων που περιλαμβάνουν, τα τρία έργα στηρίζονται στην αντίληψη για την ενότητα (ρωμαϊκή, βυζαντινή και οθωμανική) της πολεοδομικής ιστορίας της Κωνσταντινούπολης και τη μέθοδο εργασίας που είχε εισαγάγει ήδη τον 16ο αιώνα ο Pierre Gilles με το σύγγραμμά του για την Κωνσταντινούπολη: μελέτη των γραπτών πηγών, επιτόπια έρευνα και ταύτιση, περιγραφή των ρωμαϊκών, βυζαντινών και οθωμανικών μνημείων. Αναλύονται ιδιαίτερα η ιστορική συγκυρία την εποχή της συγγραφής κάθε ενός από τα τρία έργα σε σχέση με τις αλλαγές που σημειώθηκαν στην οθωμανική αυτοκρατορία τον 19ο αιώνα και τις εκφάνσεις της εθνικής συνείδησης, όπως αποτυπώνονται στους προλόγους και το περιεχόμενο των έργων.
Η Χριστίνα Αγγελίδη σπούδασε στη Φιλοσοφικἠ Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Paris-I και την Ecole Pratique des Hautes Etudes. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εργάσθηκε στο Collège de France και στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Από τον Ιανουάριο του 2011 είναι επίτιμη Διευθύντρια Ερευνών του ίδιου Ινστιτούτου. Δίδαξε Βυζαντινή Φιλολογία και Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Τμήμα Ιστορίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει επίσης διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα, σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια. Είναι μέλος πολλών οργανωτικών επιτροπών διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και επιστημονικών συλλόγων.
Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται ζητήματα κοινωνικής ιστορίας, παιδείας και λογιωσύνης, αγιολογίας και ιστοριογραφίας. Έχει συγγράψει τρεις μονογραφίες και δημοσιεύσει περί τα 80 επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή βυζαντινολογικά περιοδικά, θεματικούς και αφιερωματικούς τόμους. Επιμελήθηκε την έκδοση πολλών τόμων του επιστημονικού περιοδικού «Σύμμεικτα» του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών και Πρακτικών διεθνών συνεδρίων.