Κολίσης Φραγκίσκος
Οικονομίδης Ιωάννης
Βιδάλης Τάκης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
08/04/2016
Διάρκεια
42:01
Εκδήλωση
Athens Science Festival 2016
Χώρος
Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων
Διοργάνωση
SciCo
British Council
Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση
INNOVATHENS
Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ)
Κατηγορία
Βιολογία, Τεχνολογία
Ετικέτες
Athens Science Festival, βιολογικές εφαρμογές, βιοτεχνολογία, ενέργεια, τρόφιμα, φάρμακα, αειφορία, βιοηθική
Η ραγδαία εξέλιξη των βιολογικών εφαρμογών και της βιοτεχνολογίας επηρεάζει σημαντικά όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως την ενέργεια, τα τρόφιμα, τα χημικά, τα φάρμακα και εν γένει την υγεία του ανθρώπου και δείχνει να δίνει διεξόδους και λύσεις τόσο σε τεχνολογικά θέματα όσο και σε θέματα οικονομίας και αειφορίας. Όμως συχνά εμφανίζονται αντιδράσεις και αμφισβητήσεις από την κοινωνία στην εφαρμογή συγκεκριμένων βιοτεχνολογικών επιτευγμάτων, που εγείρουν θέματα ασφάλειας και ηθικής (βιοηθική) σε ατομικό, κοινωνικό όσο και σε επίπεδο περιβάλλοντος. Πόσο έτοιμοι είμαστε να χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια αυτές τις τεχνολογίες προς όφελος της κοινωνίας;
Κείμενο από το Πρόγραμμα του Athens Science Festival
O Φραγκίσκος Κολίσης είναι μέλος της IUPAC και άλλων επιστημονικών εταιρειών και επιστημονικών Επιτροπών, διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Βιοτεχνολογίας, διευθυντής του Τομέα Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διεργασιών και μέλος του Δ.Σ της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου. Οι ερευνητικές του δραστηριότητες έχουν προσελκύσει χρηματοδοτήσεις πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και Εθνικές πηγές, έχει πλέον των 150 δημοσιεύσεων, 200 συμμετοχές σε συνέδρια.
Ερευνητικά αντικείμενα: Βιοτεχνολογία Ενζύμων, Βιοκατάλυσης σε μη-συμβατικά συστήματα με ένζυμα και καταλυτικά αντισώματα, Μεταβολική Μηχανική, Βιοπληροφορική, Συστημική και Συνθετική Βιοτεχνολογία.
Ο Τάκης Κ. Βιδάλης αποφοίτησε από το Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εκπόνησε και Διδακτορική Διατριβή στο συνταγματικό δίκαιο. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και εμπειρογνώμων για τη βιοηθική στην Ε.Ε. Διδάσκει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βιοηθική" του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 40 ειδικές μελέτες κυρίως σε θέματα δημοσίου δικαίου, βιοδικαίου και φιλοσοφίας του δικαίου. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στο πεδίο του δικαίου των νέων τεχνολογιών (ειδικά της έρευνας) και στο πεδίο της ιατρικής ευθύνης.