Τροχόπουλος Γιάννης
Χούκλη Μαρία
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
06/04/2016
Διάρκεια
74:12
Εκδήλωση
Καταθέσεις Πολιτισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος (κύκλος εκδηλώσεων λόγου)
Χώρος
Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Κεντρικού Καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος
Διοργάνωση
Τράπεζα της Ελλάδος
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
Καταθέσεις Πολιτισμού, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκης Βέροιας, Ίδρυμα Bill and Melinda Gates, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Η τρίτη κατά σειρά εκδήλωση του κύκλου ομιλιών και συζητήσεων «Καταθέσεις Πολιτισμού» στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν μία συζήτηση μεταξύ του Διευθύνοντος Συμβούλου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Γιάννη Τροχόπουλου, και της δημοσιογράφου Μαρίας Χούκλη με θέμα: «Συμμετέχοντας στην ανάπτυξη μιας αλληλέγγυας κοινωνίας: η μεταμόρφωση της Βιβλιοθήκης της Βέροιας, 1955-2010»
Ο μετασχηματισμός της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας σε έναν φάρο πολιτισμού, με αποτέλεσμα τη βράβευσή της το 2010 από το διεθνούς βεληνεκούς Ίδρυμα Bill and Melinda Gates,ήταν η αφορμή για τη συζήτηση μεταξύ των δύο διακεκριμένων συνομιλητών για τη συμβολή της αλληλέγγυας κοινωνίας σε αλλαγές που βελτιώνουν τη ζωή μιας κοινότητας.
Αυτογνωσία, αξιολόγηση, σκληρή δουλειά, ομαδικό πνεύμα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τις δεξιότητες των άλλων, όραμα και πειθαρχία ήταν μερικές από τις λέξεις που συνθέτουν τη συνταγή για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος, αλλά και ενός μεγαλύτερου, όπως είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώνεται σύντομα.
Αρθρώνοντας αντισυμβατικό λόγο, ο κ. Τροχόπουλος αμφισβήτησε τους λόγους ύπαρξης βιβλιοθηκών που δεν αλληλεπιδρούν με το κοινό, αλλά και την άκριτη αισιοδοξία που αποτρέπει από την ανάληψη δράσης, ενώ στο τέλος μίλησε για την ταπεινότητα που πρέπει να διακρίνει τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από μεγάλα επιτεύγματα.
Η συζήτηση επεκτάθηκε, όπως είναι φυσικό, και σε ευρύτερα ζητήματα, όπως η διαχείριση των πολιτιστικών αγαθών και οι προϋποθέσεις για την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και δεξιοτήτων ενός κοινωνικού συνόλου.
Ο Γιάννης Τροχόπουλος υπηρέτησε ως Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας από το 1990 έως το 2012. Τον Αύγουστο του 2010 του απονεμήθηκε το ετήσιο βραβείο “Access to Learning” του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates για λογαριασμό της Βιβλιοθήκης. Το 2011, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δημιούργησε και έθεσε σε εφαρμογή ένα πρωτότυπο πανελλήνιο πρόγραμμα με τίτλο “Future Library”. Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Είναι Συντονιστής της Διοργάνωσης "Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου". Είναι κάτοχος Πτυχίου Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακού διπλώματος M.Lib από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας.
Η Μαρία Χούκλη γεννήθηκε στις Σέρρες. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε ως δικηγόρος επί δύο χρόνια. Το 1987 αρχίζει να εργάζεται στην ΕΤ3, αργότερα δουλεύει σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και το 2000 επιστρέφει στην κρατική τηλεόραση. Παρουσίασε εκπομπή για βιβλία ("Για μια θέση στο ράφι"), και την εκπομπή "Ομιλείτε Ελληνικά;" η οποία ασχολήθηκε με τη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας. Το 2007 εξελέγη συντονίστρια του τηλεοπτικού ντιμπέιτ πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Δούλεψε και στο ραδιόφωνο ως εκφωνήτρια. Μέχρι το καλοκαίρι του 2010 ήταν η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ΝΕΤ. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2010 ανακοινώθηκε η ένταξή της στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1 ως παρουσιάστρια του κεντρικού καθημερινού δελτίου ειδήσεων του σταθμού. Έχει εκλεγεί "Δημοσιογράφος της χρονιάς" για πολλές συνεχόμενες χρονιές.