Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συμμετοχικός σχεδιασμός στο οικόπεδο Βερανζέρου Μενάνδρου και Ξούθου

Πετεινάκη Μαρία

21 Μαρτίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 15:31 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 843
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Μπορούμε να ενθαρρύνουμε και να διασφαλίσουμε την συμμετοχή των πολιτών στις δημόσιες διαδικασίες;
Πώς μπορούμε να διευκολύνουμε τη μετάβαση προς νέους τρόπους συμμετοχικής  διακυβέρνησης;
 
Επιστημονικές μέθοδοι, τεχνολογικές εφαρμογές και κοινωνικές εξελίξεις επιτρέπουν και διευκολύνουν τη συμμετοχή μας στα κοινά όσο ποτέ άλλοτε. Δίνουν τη δυνατότητα σε κοινωνικές συλλογικότητες να συνεργαστούν, να συνδιαμορφώσουν, να συναποφασίσουν λύσεις για κοινές προκλήσεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το ζητούμενο που προκύπτει είναι πώς η δημιουργικότητα και η καινοτομία που απελευθερώνεται από τη συμμετοχή των πολιτών μπορεί να ενθαρρυνθεί, να θεσμοθετηθεί και να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα “από την πλατεία της γειτονιάς έως το Σύνταγμα της χώρας”.
 
Σκοπός της Διεθνούς  αυτής Συνάντησης ήταν η ανταλλαγή πρακτικών από κοινωνικά εγχειρήματα στην Ισλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αίγυπτο και την Ελλάδα και η από κοινού διερεύνηση ενός θεωρητικού πλαισίου για τη μετάβαση της πολιτικής προς νέες μορφές διακυβέρνησης που εξασφαλίζουν τη συμμετοχή των πολιτών.
 
Η ημερίδα αποτελεί μέρος του έργου «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ» που υλοποιούν οι οργανισμοί κοινωνίας των πολιτών CulturePolis, PlaceIdentity και Scify. Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα του Ιωνικού Κέντρου.
 
Το έργο συγχρηματοδοτείται  από το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
 
Στην εισήγησή της, στο πλαίσιο της ημερίδας, η αρχιτέκτων Μαρία Πετεινάκη παρουσίασε ένα εγχείρημα αστικού σχεδιασμού που είχε σαν στόχο την διάπλαση του οικόπεδου Μενάνδρου, Βερανζεου και Ξούθου.  Σκοπός ήταν  η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, η δημιουργία ενός πυρήνα αναζωογόνησης της περιοχής και η μείωση εγκληματικότητας. Μέσα από την πολύπλευρη επικοινωνίας και διαδραση με τους κατοίκους της γύρω περιοχής (ερωτηματολόγια, συναντήσεις με τους κατοίκους  σχεδιάστηκε μια βιώσιμης πρότασης με βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα η οποία και παρουσιάστηκε στον Δήμο.

Πετεινάκη Μαρία αρχιτέκτων
Αρχιτέκτων, συνιδρύτριατου ODDworks architecture lab. Αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειάς της με τα κοινά και την πόλη, την οργάνωση αστικών πολιτιστικών εκδηλώσεων, δράσεων, συμμετοχικά εργαστήρια σχεδιασμού, επανενεργοποίηση γειτονιών, τοπικοποίηση, απο-ανάπτυξης, οικολογικές πολιτικές. Κάποιες από αυτές τις ενέργειες έχουν βρει επαγγελματική διέξοδο με την ομάδα atathens που εστιάζεται στον εναλλακτικό τουρισμό στην Αθήνα και στην ίδια την πόλη.

Σχετικές ομιλίες