Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συμπεριληπτικά μουσεία σε συμπεριληπτικές κοινωνίες. Όραμα, αίτημα, πράξη

Μούλιου Μαρλέν

28 Ιουνίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:26:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 299
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Πόσο έχει βελτιωθεί η προσβασιμότητα των μουσείων για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής τα τελευταία 20 χρόνια; Τι έχουμε μάθει από τα προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί στα ελληνικά μουσεία; Πώς συμμετέχουν οι αισθήσεις στη μουσειακή εμπειρία; Μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο ανοιχτού, συμπεριληπτικού μουσείου; Σε ποιο βαθμό μπορούμε να σχεδιάσουμε για όλους;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που συζητήθηκαν στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την Τρίτη 28 Ιουνίου 2022.

Αρχαιολόγοι, μουσειολόγοι, παιδαγωγοί με εμπειρία στην ειδική αγωγή, αρχιτέκτονες-σχεδιαστές και ειδικοί στην πολιτισμική επικοινωνία παρουσίασαν μεθόδους και λύσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί στα ελληνικά μουσεία (χρήση απτικών αντιγράφων και μοντέλων, ηχητικές ξεναγήσεις, κτλ.) και προσπάθησαν να διαμορφώσουν αρχές σχεδιασμού ή επανασχεδιασμού εκθέσεων, που να λαμβάνουν εξαρχής υπόψη τις ανάγκες ατόμων με αισθητηριακά προβλήματα. Απώτερος στόχος η δημιουργία νέων μορφών μουσειακής εμπειρίας, που θα αξιοποιούν τις δυνατότητες της πολύ-αισθητηριακής πρόσληψης.

Οι ομιλίες της ημερίδας έγιναν στο Μουσείο Κανελλοπούλου (Θεωρίας 12, Πλάκα) με ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική. Ακολούθησε παρουσίαση εφαρμογών για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι).

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με αφορμή το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "ToMiMEUs: Towards a Multisensory and Inclusive Museum for Individuals with Sensory Disabilities", στο οποίο συμμετέχει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Διοργάνωση:
Νίκος Παπαδημητρίου (Μουσείο Κανελλοπούλου) – Μαρίνα Πλατή (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης) – Ελένη Μάρκου (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης)

Μούλιου Μαρλέν Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ

Η Μάρλεν Μούλιου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονική Υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μουσειακών Σπουδών στο ΕΚΠΑ. Είναι συντονίστρια των δραστηριοτήτων Δημόσιας Αρχαιολογίας στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής ανασκαφής στον Μαραθώνα. Από το 2016 είναι μέλος της Κριτικής Επιτροπής για το Ετήσιο Βραβείο του Ευρωπαϊκού Μουσείου και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ακαδημαϊκού Δικτύου για την Πολιτιστική Κληρονομιά (UNIVERSEUM). Το διάστημα μεταξύ 2010 και 2016 υπηρέτησε ως Γραμματέας και Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Συλλογών και Δράσεων των Μουσείων Πόλεων (ICOMCAMOC). Υπήρξε επίσης συν-συντονίστρια του διεθνούς προγράμματος του CAMOC “Migration: Cities/(Im)migration and Arrival Cities”. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μουσειολογία (MA, PhD) στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ στην Αγγλία. Έχει εργαστεί ως αρχαιολόγος – μουσειολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού (Τμήμα Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, 1997-2013). Η έρευνά της εστιάζει στην κοινωνική αξία των μουσείων, στην αρχαιολογία των μουσείων, στις πολιτικές των μουσείων πόλεων και στις αστικές αφηγήσεις, στη συμμετοχική ερμηνεία των μουσείων, στα ιστορικά μουσεία-σπίτια, στα πανεπιστημιακά μουσεία, στον επαγγελματισμό και στην εκπαίδευση, στη διαπίστευση των μουσείων, στην αρχαιολογική εθνογραφία και στις τοπικές κοινότητες. Είναι ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού Τετράδια Μουσειολογίας και του CAMOCnews.

Σχετικές ομιλίες