Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συμπόσιο "Performance making”- 1ο μέρος

Βόβολης Θάνος, Furse Anna, Γαϊτανάρος Γρηγόρης, Ζυγούρη Μαίρη, Λεγάκης Πάρις

16 Ιουλίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 64:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1251
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το συμπόσιο "On Performance making” διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με το Frances Rich School of Fine & Performing Arts του Deree - The American College of Greece, υπό την επιμέλεια της Ana Sanchez Colberg  (Head of Theatre Arts & Dance, DEREE – The American College of Greece) και του Θάνου Βόβολη (Σκηνογράφου, Faculty, Theatre Arts & Dance, DEREE – The American College of Greece).
 
- Τι εννοούμε ακριβώς όταν μιλάμε για Performance Making, αν ξεκινήσουμε με την προϋπόθεση ότι αποτελεί ένα διαφορετικό τρόπο παραγωγής από το συμβατικό  θέατρο, και το εικαστικό, μουσικό  ή διεπιστημονικό έργο;
 
- Είναι η Performance μια  εναλλακτική  στην καπιταλιστική μορφή παραγωγής που πλέον κυριαρχεί στην Τέχνη; 
 
- Βασίζεται η Performance  σε μια εναλλακτική οικονομία, εναλλακτική αισθητική, εναλλακτικό κοινό και εναλλακτικό περιεχόμενο;

 
Σ’ αυτά τα ερωτήματα επιχειρούν να απαντήσουν οι ομιλητές του διημέρου Συμποσίου, που πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Ιουλίου 2016 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, μέσα από τις τοποθετήσεις τους και με την προβολή εικόνων και video.
 
Συντονιστές: Anna Furse, Θάνος Βόβολης

Artists Provocateurs: Γρηγόρης Γαϊτανάρος, Μαίρη Ζυγούρη, Πάρις Λεγάκης

Βόβολης Θάνος Σκηνογράφος - Ενδυματολόγος Επιμελητής της Ελληνικής Εθνικής Συμμετοχής, PQ 2015

Ο Θάνος Βόβολης είναι σκηνογράφος και ενδυματολόγος. Η δουλειά του περιλαμβάνει πάνω από 80 θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα, Σουηδία, Ισλανδία, Ισπανία και Ρουμανία. Η καλλιτεχνική του έρευνα αφορά στο προσωπείο στο Αρχαίο Δράμα και στο Ευρωπαϊκό Θέατρο του 20ου Αιώνα. Επισκέπτης Καθηγητής στο Dramatic Institute - Στοκχόλμη, 2007-2010, συνιδρυτής του Independent Performing Arts Festival page_31- Αθήνα και Επιμελητής της Ελληνικής εθνικής εκπροσώπησης στη διεθνή έκθεση Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015. Διδάσκει Σκηνογραφία και Ενδυματολογία στο Frances Rich School of Fine and Performing Arts, Deree  -  The American College of Greece. Εκθέσεις του έχουν παρουσιαστεί στο Λονδίνο, Βερολίνο, Στοκχόλμη, Γκέτεμποργκ, Αθήνα, Μαδρίτη, Μέριδα, Σεβίλλη και στους Δελφούς.

Furse Anna Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου

Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου διετέλεσε διευθύντρια στο τμήμα Θεάτρου και Performance μέχρι το 2015. Είναι για 15 χρόνια υπεύθυνη για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Performance Making’ – ένα εργαστηριακό πρόγραμμα μελέτης, έρευνας και πρακτικής στο οποίο συμμετέχουν χορευτές, καλλιτέχνες του θεάτρου και εικαστικοί καλλιτέχνες. Έχει διατελέσει καλλιτεχνική διευθύντρια του Blood Group (1980 - 86) και του Paines Plough (1990 - 95). Είναι  συν-διευθύντρια της διεπιστημονικού ερευνητικού κέντρου «The Centre of the Body» και ιδρύτρια της ομάδας «Athletes of the Heart». Η βραβευμένη καριέρα της στο επαγγελματικό θέατρο καλύπτει 33 χρόνια ως καλλιτεχνική διευθύντρια, συγγραφέας και επιμελήτρια. Το βιβλίο της «Theatre in Pieces Politics, Poetics and Interdisciplinary Collaboration (Methuen 2011)» είναι μια πρωτοποριακή ανθολογία θεατρικών πειραματικών κειμένων.

Γαϊτανάρος Γρηγόρης Δικηγόρος, Συγγραφέας, Σκηνοθέτης

Ο Γρηγόρης Γαϊτανάρος γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) και χορό (IFPRO, Παρίσι), με μεταπτυχιακά στο art & design (Middlesex University of London) και τη δημιουργική γραφή (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο). Εργάζεται ως δικηγόρος και είναι ο ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής Face the Fact Co. (www.facethefact.gr). Η δημιουργική του πορεία ξεκίνησε χορογραφικά, με συμμετοχές σε θεατρικά φεστιβάλ (Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου 2011, Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2013, κ.α.) και συνεχίστηκε σκηνοθετικά και συγγραφικά, με παρουσία σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου και δημοσιεύσεις σε λογοτεχνικά περιοδικά. Έχουν βραβευτεί τα εξής έργα του: When One Faces Two, βραβείο καλύτερης πειραματικής ταινίας, LGFF 2019, Good Boy, βραβείο καλύτερου σεναρίου μυθοπλασίας μικρού μήκους, LGFF 2020 και The First End, βραβείο καλύτερου σεναρίου μυθοπλασίας μικρού μήκους, SRFA Cannes 2020. Είναι ο συγγραφέας της συλλογής διηγημάτων Μια ντουζίνα στα δύο, η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος (2021).

Ζυγούρη Μαίρη Performer

Είναι απόφοιτος της ΑΣΚΤ με MA στις Καλές Τέχνες από το Chelsea College of Art and Design, Λονδίνο. Οι δράσεις και οι παραστάσεις της επικεντρώνονται σε θέματα σχετικά με τους μηχανισμούς της εξουσίας, την παρακολούθηση, τη λογοκρισία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Οι εξαιρετικά χορογραφημένες παραστάσεις της, πολύ συχνά, παρουσιάζονται σε δημόσιους χώρους προκαλώντας το κοινό να εμπλακεί με την καλλιτέχνιδα. Το συλλογικό σώμα που προκύπτει από την συνύπαρξη του καλλιτέχνη με τους θεατές/συμμετέχοντες καθιστά τους δεύτερους σε κύριους ερμηνευτές σε μια κοινωνική τελετουργία, της οποίας ο χαρακτήρας βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε μία εκδήλωση, μία πορεία και ένα συλλογικό παιχνίδι. Η Μαίρη Ζυγούρη βραβεύτηκε από την AICA (Διεθνής Ένωση Κριτικών Τέχνης, Ελληνικό Τμήμα), 2012.

Λεγάκης Πάρις Πολυμεσικός καλλιτέχνης

Ο Πάρις Λεγάκης είναι πολυμεσικός καλλιτέχνης, ακτιβιστής και θεωρητικός που ερευνά πώς η τέχνη μπορεί να είναι ωφέλιμη για την κοινωνία και πώς μπορεί να επηρεάσει την πολιτική. Έχει ταξιδέψει σε διαφορετικά μέρη στον κόσμο διεξάγοντας επιτόπιες έρευνες και πειραματίζεται με διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές κοινωνικής εμπλοκής (social engagement) που στοχεύουν να αποκαλύψουν διαφορετικές οπτικές της καθημερινής ζωής και να προωθήσουν την ιδέα της κοινωνικής αλλαγής. Έχει γράψει το μανιφέστο Claim your Anger, on politics and political art και έχει αναπτύξει την δική του μεθοδολογία Irregular Temporary Interaction (I.T.I). Το 2009 αποφοίτησε από την Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Performance Studies (MA), όπου και τιμήθηκε για Outstanding MA Work και στο Bauhaus University της Bαϊμάρης, Public Art and New Artistic Strategies (MFA), Γερμανία. Η έρευνά του εστιάζει στην έννοια της μνήμης και των συναισθημάτων, τα γεωπολιτικά και κοινωνικά όρια, τη γλώσσα και τη μετάφραση.

Σχετικές ομιλίες