Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Symposium on Eric Schliesser’s “Adam Smith. Systematic Philosopher and Public Thinker” - 2ο μέρος

Χατζής Αριστείδης, Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος, Θεοχαράκης Νίκος, Τέγος Σπύρος, Schliesser Eric

16 Απριλίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 83:04 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 344

Το συμπόσιο με αφορμή το βιβλίο του Eric Schliesser, Adam Smith, Systematic Philosopher and Public Thinker, OUP, 2017 που πραγματοποιήθηκε στο Ολλανδικό ινστιτούτο την 17η Απριλίου 2018 είχε ως στόχο την ανάδειξη του πλουραλισμού και της διεπιστημονικής προσέγγισης παρά τον συμβατικό χαρακτήρα μιας αγιογραφικής επαινετικής βιβλιοκρισίας. Κατά συνέπεια δόθηκε έμφαση σε διαφορετικές πτυχές του βιβλίου, επιστημολογία, ιστορία της επιστήμης, οικονομία, δίκαιο, πολιτική θεωρία, ζητήματα μεθοδολογίας στις επιστήμες του ανθρώπου και τις κοινωνικές επιστήμες, πάντα με άξονα αναφοράς το έργο του Adam Smith. Κατ’αυτόν τον τρόπο αναπτύχθηκαν με κριτικό τρόπο οι εικονοκλαστικές διαστάσεις ενός πρωτότυπου έργου μέσα από εξίσου πρωτότυπες ρητορικά και εννοιακά απόπειρες αποτίμησής του.

Χατζής Αριστείδης Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ

Ο Αριστείδης Χατζής είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διδάκτωρ Δικαίου & Οικονομικών (Law & Economics) του University of Chicago και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ).

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967. Τελείωσε το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Π.Σ.Π.Θ.) το 1985 και σπούδασε νομικά από το 1985 έως το 1989 στο Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ. Συνέχισε σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδάζοντας Ιστορία Θεσμών, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου στο Α.Π.Θ. (1989-1993) και Θεωρία του Δικαίου και Οικονομική Ανάλυση του Δικαίου στη Νομική Σχολή του University of Chicago (LL.M. 1994). Το 1999 έλαβε το διδακτορικό του (με τίτλο An Economic Theory of Greek Contract Law) υπό την επίβλεψη των Καθηγητών Νομικής και Δικαστών Richard A. Posner (chair) και Frank H. Easterbrook, και του Καθηγητή Οικονομικών William M. Landes. Ο R.A. Posner είναι ο νομικός με τον μεγαλύτερο αριθμό αναφορών στην ιστορία της Νομικής Επιστήμης.

Το Νοέμβριο του 2000 εξελέγη Λέκτορας, το Μάιο του 2005 Επίκουρος Καθηγητής, τον Απρίλιο του 2011 Αναπληρωτής Καθηγητής και τον Ιανουάριο του 2018 Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης (πρώην ΜΙΘΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει, ως επισκέπτης καθηγητής, στη Νομική και τη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ καθώς και στο ΠΜΣ "Δίκαιο & Οικονομία" του Πανεπιστημίου Πειραιώς ενώ από το 2006 είναι μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ.

Είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 1992 και του American Bar Association από το 1994.

Το Σεπτέμβριο του 2001 εξελέγη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της European Association of Law & Economics (επανεξελέγη για δεύτερη θητεία το 2003) ενώ το 2002 ήταν ο τοπικός οργανωτής του 19ου ετήσιου συνεδρίου της. Τον Ιούνιο του 2005 εξελέγη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Society of European Contract Law και τον Ιανουάριο του 2006 μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του European Network for Better Regulation. Από τον Οκτώβριο του 2017 είναι Fellow του Institute for Research in Economics and Fiscal Issues (IREF). Είναι επίσης μέλος των Επιστημονικών Συμβουλίων του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη.

Από τον Μάρτιο του 2014 μέχρι τον Μάιο του 2016 ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ). Από τον Νοέμβριο του 2019 είναι μέλος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021".

Έχει τιμηθεί με υποτροφίες και ακαδημαϊκά βραβεία, εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, έχει διδάξει και έχει δώσει πλήθος διαλέξεων, σεμιναρίων και ομιλιών σε συνέδρια στην Ευρώπη, στη Βόρειο Αμερική, στην Αφρική, στη Μέση και την Άπω Ανατολή. Συμμετείχε σε επιτροπές του Αμερικάνικου Δικηγορικού Συλλόγου καθώς και στο διάλογο για τη σύνταξη του Ευρωπαϊκού Αστικού Κώδικα. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του European Review of Contract Law.

Τα βιβλία του Φιλελευθερισμός και Επιχειρήματα Ελευθερίας, κυκλοφόρησαν το 2017 και οι Θεσμοί το 2018, από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Είναι επίσης ο επιμελητής του διεθνούς συλλογικού τόμου Law and Economics: Philosophical Issues and Fundamental Questions (London/New York: Routledge, 2015). Το βιβλίο του The Noblest Cause: The 1821 Greek War of Independence θα κυκλοφορήσει στις Η.Π.Α. το 2022 και σε ελληνική μετάφραση τον Νοέμβριο του 2021, με τίτλο Ο Ενδοξότερος Αγώνας: Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 (Εκδόσεις Παπαδόπουλος).

Είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας Καθημερινή και του Protagon, έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες και έντυπα στην Ελλάδα και σε μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης (New York Times, Financial Times, Wall Street Journal, Washington Post, CNBC, Korea Herald κ.α.) ενώ έχει παραχωρήσει συνεντεύξεις σε πλήθος ελληνικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και διεθνή μέσα ενημέρωσης (ενδεικτικά Al Jazeera, BBC, Bloomberg News, Daily Telegraph, Economist, Euronews, Financial Times, FT Deutschland, Guardian, Hürriyet, NRC Handelsblad, National Public Radio, New York Times, Times του Λονδίνου, Politico, Reason, Spiegel, Southern California Public Radio, Time, Voice of America, Wall Street Journal, Yomiuri Shimbun, Αυστραλέζικη, Βελγική, Γαλλική, Γερμανική, Ισπανική, Ιρλανδική, Ιταλική, Καναδική, Κινεζική, Κορεάτικη, Ολλανδική, Ρωσική, Σουηδική, Τουρκική, Φινλανδική Κρατική Τηλεόραση και Ραδιοφωνία, κ.α.).

Συμμετέχει ως μέλος σε διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις όπως: American Economic Association, American Law & Economics Association, American Political Science Association, American Society for Political & Legal Philosophy, European Network for the Philosophy of the Social Sciences, Federalist Society for Law & Public Policy, International Economics & Philosophy Society, International Society for New Institutional Economics, World Interdisciplinary Network for Institutional Research, κλπ.

Είναι επίσης μέλος της American Civil Liberties Union (ACLU) και της Amnesty International και υποστηρίζει το φιλανθρωπικό έργο της Oxfam.

Προσωπική ιστοσελίδα του Αριστείδη Χατζή

Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ

Ο Κωνσταντίνος Α. Παπαγεωργίου είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η σχέση του δικαίου με την πολιτική και την ηθική, ο Φιλελευθερισμός και ο Ρεπουμπλικανισμός, καθώς και η δυνατότητα εναρμόνισης της ελευθερίας και της δικαιοσύνης στη δημοκρατία. Όταν του δίνεται η ευκαιρία γράφει για θέματα που αφορούν τη θεωρία και πράξη της τέχνης. Μέσα στο 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ισότητα και αλληλεγγύη. Το τελευταίο του βιβλίο είχε τον τίτλο Οι πρόσφυγες και τα καθήκοντά μας απέναντί τους (Πόλις, 2017).

Θεοχαράκης Νίκος Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ

Ο Νίκος Θεοχαράκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του και διδάκτωρ οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Cambridge. Έχει διατελέσει Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας και του Διδακτορικού Προγράμματος Οικονομικών Επιστημών (UADPhilEcon) του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει τρία βιβλία (δύο ως συν-συγγραφέας με τον Γιάνη Βαρουφάκη) και υπηρετεί ως μέλος του συντακτικού / συμβουλευτικού συμβουλίου αρκετών διεθνών επιστημονικών περιοδικών της ιστορίας της οικονομικής σκέψης. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής στο Υπουργείο Οικονομικών. Σήμερα υπηρετεί ως Επιστημονικός Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΠΕ – του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Βασικοί ερευνητικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι η Πολιτική Οικονομία, η Ιστορία της Οικονομικής Σκέψης και η Πολιτική Οικονομία της Εργασίας.

Τέγος Σπύρος Λέκτορας Νεότερης Φιλοσοφίας, Τμήμα Φ.Κ.Σ, Πανεπιστήμιο Κρήτης

O Σπύρος Τέγος είναι Λέκτορας Νεότερης Φιλοσοφίας στο τμήμα Φ.Κ.Σ. του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η διδακτορική του διατριβή με τίτλο Ἠ έννοια των κοινωνικών συναισθημάτων (φιλία, συμπάθεια, οίκτος) στη νεότερη πολιτική φιλοσοφία᾽ (Πανεπιστήμιο Παρίσι 10) αφορά τη νεότερη φιλοσοφική (ηθική και πολιτική) ανθρωπολογία. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Harvard, Center for European Studies ενώ κατείχε θέσεις επισκέπτη ερευνητή στα πανεπιστήμια του Princeton, Center for Hellenic Studies και Εδιμβούργου, Institute for Advanced Studies in the Humanities. Oι ερευνητικές του εργασίες έχουν δημοσιευτεί  σε ελληνικά, γαλλικά, αγγλόφωνα και ιταλικά επιστημονικά και συλλογικούς τόμους. Εργάζεται ερευνητικά γύρω από τις γαλλικές επιρροές (θέατρο, λογοτεχνία, φιλοσοφία) του 17ου αιώνα στη σκέψη των David Hume και Adam Smith καθώς και την πρόσληψη τους στη γαλλική ηθική και πολιτική φιλοσοφία στο μεταίχμιο της Γαλλικής επανάστασης.

Schliesser Eric Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο του Amsterdam

Ο Δρ. Eric Schliesser (1971) είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στη Σχολή Κοινωνικών και Συμπεριφορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ (UvA).

Η έρευνα του Eric Schliesser (PhD, The University of Chicago, 2002) περιλαμβάνει μια ποικιλία θεμάτων, που κυμαίνονται από τις οικονομικές στατιστικές στην κλασική Βαβυλώνα, την ιστορία των φυσικών επιστημών και τον ξεχασμένο φεμινισμό του 18ου αιώνα (άνδρες και γυναίκες), την ιστορία της πολιτικής θεωρίας και τις υποθέσεις που χρησιμοποιούνται στη μαθηματική οικονομία. Το ενδιαφέρον του Schliesser για την επιρροή της Σχολής Οικονομικών του Σικάγου έστρεψε όλο και περισσότερο την έρευνά του προς μελέτη της μεθοδολογίας και του πολιτικού ρόλου των οικονομολόγων ως εμπειρογνωμόνων.

Μεταξύ άλλων έχει εργαστεί στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών, το Πανεπιστήμιο του Λέιντεν και το Πανεπιστήμιο της Γάνδης. Έχει δημοσιεύσεις για τους Newton, Huygens, Spinoza, Berkeley, Hume, Adam Smith και Sophie De Grouchy. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνεται και η μονογραφία του, Adam Smith: Systematic Philosopher and Public Thinker (OUP, 2017). Έχει επεξεργαστεί πολυάριθμους τόμους που περιλαμβάνουν (μεταξύ άλλων) τους Newton and empiricism (OUP, με τον Zvi Biener, 2014), Sympathy, a History of a Concept (OUP, 2015), Ten Neglected Classics of philosophy (Oxford, 2017). Αυτό το διάστημα εργάζεται σε μια μετάφραση και κριτική έκδοση των Letters of Sympathy της Sophie de Grouchy (μαζί με τον Sandrine Berges). Διατηρεί το καθημερινό blog Digressionsnimpressions.

Σχετικές ομιλίες