Χριστοδουλάκης Νίκος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
11/06/2012
Διάρκεια
48:25
Εκδήλωση
Διάλεξη του Καθηγητή Νίκου Χριστοδουλάκη
Χώρος
Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος
Διοργάνωση
Τράπεζα της Ελλάδος
Κατηγορία
Οικονομία
Τις «θεωρίες πεπρωμένου» που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι «ανίατη περίπτωση» και ότι θα εγκαταλείψει το ευρώ, όπως εγκατέλειψε στο παρελθόν τη Λατινική Νομισματική Ένωση και τον Κανόνα του Χρυσού, θέτει στο στόχαστρο ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το LSE κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη.
Στην εργασία του με τίτλο «Κρίση και Κατάρρευση στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου: Πεπρωμένο ή ολέθρια σφάλματα;» - η οποία παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδος στις 11 Ιουνίου 2012 - ο κ. Χριστοδουλάκης εξετάζει τα διδάγματα από τη χρεοκοπία του 1932, αποδομεί μηχανισμούς και ιστορικές αναλογίες και απορρίπτει την απευθείας αντιπαραβολή της χρεοκοπίας του 1932 με τη σημερινή συγκυρία.
Υπενθυμίζοντας τη φράση του Χέγκελ «Αυτό που μας διδάσκει η Ιστορία είναι ότι λαοί και κυβερνήσεις δεν διδάσκονται από την Ιστορία, ούτε ενεργούν με βάση τα διδάγματά της», ο κ. Χριστοδουλάκης υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη να χάνει πάντα, αλλά μόνο όταν κάνει λάθη και δεν διδάσκεται από αυτά.
Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1952. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1975) και συνέχισε τις σπουδές του με μεταπτυχιακό και διδακτορικό (1984) στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ήταν παρών στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1974. Εργάστηκε σε τεχνικές εταιρίες και δίδαξε σε ΤΕΙ, στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, στο London Business School και στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο Καρόλου της Πράγας, στο Ινστιτούτο Tinbergen του Άμστερνταμ και στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.
Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας (1993-1996) και οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού (1996). Από το 1996 ως το Μάρτιο του 2000 ήταν Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη διαχείριση του Δημόσιου Χρέους (περίοδος κρίσιμη για την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη). Στη συνέχεια διετέλεσε Υπουργός Ανάπτυξης στο διάστημα 2000-2001 και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο διάστημα 2001-2004.
Είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Research Associate στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics.
Έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες και άρθρα για θέματα οικονομικής πολιτικής, διακυμάνσεων και ανάπτυξης σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά. Έχει γράψει αρκετά βιβλία που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.