Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συνδυάζοντας Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες με Ανθρωπιστικές & Κοινωνικές Επιστήμες και Τέχνες: Νέοι ορίζοντες και ευκαιρίες στους τομείς έρευνας και εφαρμογών - Θερινό Σχολείο 2016

Θωμόπουλος Στέλιος

8 Ιουλίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 45:40 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 761
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, συνεχίζοντας μία μακρά παράδοση, διοργάνωσε από 4 έως 15 Ιουλίου 2016 Θερινό Σχολείο προσανατολισμού και ενημέρωσης, που απευθύνεται σε πτυχιούχους και τελειόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου καλύπτουν τις παρακάτω θεματικές περιοχές:

  • Περιβάλλον – Ενέργεια – Ασφάλεια
  • Προηγμένα Υλικά, Μικρο – Νανοτεχνολογία & Διατάξεις
  • Βασική Έρευνα στις Φυσικές Επιστήμες
  • Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
  • Επιστήμες Ζωής
  • Νέες Τεχνολογίες και Πολιτιστική Κληρονομιά.

Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου πραγματοποιήθηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες από Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού  και του ΕΚΕΦΕ ''Δ''. Επίσης στο πλαίσιο του Θ.Σ. πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του κέντρου και πρακτική εξάσκηση σε επιλεγμένα εργαστήρια.

Περίληψη της ομιλίας:

Μέχρι σχετικά πρόσφατα οι τομείς Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ακολουθούσαν ανεξάρτητη ερευνητική αλλά και εφαρμοστική πορεία από τις λεγόμενες «ουμανιστικές επιστήμες», όπως η φιλοσοφία, η τέχνη, οι κοινωνιολογία και η ψυχολογία, αλλά και τις τέχνες. Η ραγδαία όμως αύξηση της υπολογιστικής ισχύος ανά χρηματική μονάδα με ταυτόχρονη μείωση υπολογιστικής χωρικής πυκνότητας, η εξάπλωση του διαδικτύου και η επανάσταση των κοινωνικών δικτύων έχουν αλλάξει τα δεδομένα και οι διαφορετικές αυτές πορείες φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να συγκλίνουν δημιουργώντας νέες και συναρπαστικές προοπτικές στην έρευνα και τις εφαρμογές. Η μοντελοποίηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, της διαδικασίας της νόησης, και του εγκεφάλου, η κατανόηση της πληροφορίας από μηχανές, η οντολογική οργάνωση της πληροφορίας, η μηχανική μάθηση και διαλογικά συστήματα, τα τρισδιάστατα γραφικά και η διαδραστική παιχνιδοποίηση, είναι μερικές από τις τεχνολογίες που έχουν άμεση ανάγκη από τις ουμανιστικές και κοινωνικές επιστήμες και τις τέχνες, προκειμένου να αντλήσουν τεκμηριωμένη γνώση και εμπειρία και να την κωδικοποιήσουν στους τομείς εφαρμογής τους και παράλληλα, και αναδραστικά, να δημιουργήσουν νέα γνώση στους ίδιους τους πρωτογενείς τομείς αυτών των επιστημών. Για την επιτυχημένη υλοποίηση των εφαρμογών και υπηρεσιών θέσης απαιτείται πρωτογενής έρευνα σε διάφορους επιστημονικούς τομείς, ανάπτυξη και υλοποίηση μιας σειράς τεχνολογιών, μαθηματικών μοντέλων και αλγορίθμων για τον ακριβή προσδιορισμό της θέσης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, την ανάπτυξη ενσωματωμένων συστημάτων και ολοκληρωμένων συστημάτων υλικού και λογισμικού για την υλοποίηση και δοκιμή των εφαρμογών και υπηρεσιών σε πραγματικές συνθήκες, αλλά και την ανάπτυξη προσομοιωτών συμπεριφοράς για την αμφίδρομη προβολή της θέσης από τον πραγματικό κόσμο στην εικονική πραγματικότητα και αντίστροφα για την δημιουργία διαδραστικών εφαρμογών και υπηρεσιών επαυξημένης πραγματικότητας μέσω web ή κινητών. Η ομιλία αποσκοπεί να παρουσιάσει τις δραστηριότητες του Εργαστηρίου Ολοκληρωμένων Συστημάτων γύρω από την μοντελοποίηση και προσομοίωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και φυσικών φαινομένων, την δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων και ρεαλιστικών διαδραστικών χαρακτήρων, την συμμετοχική και διαδραστική παιγνιδοποίηση και πλοήγηση, και να συνοψίσει τις τρέχουσες ερευνητικές δραστηριότητες του εργαστηρίου γύρω από τα παραπάνω θέματα, να σκιαγραφήσει τις ερευνητικές περιοχές και προβλήματα που αποτελούν πεδία ερευνητικού ενδιαφέροντος για το εργαστήριο και εν γένει της ερευνητικής κοινότητας του χώρου, και να υπογραμμίσει τις συνεργικές ευκαιρίες έρευνας στους τομείς Π&Τ, τις ουμανιστικές & κοινωνικές επιστήμες, και τέχνες.

Θωμόπουλος Στέλιος Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"

Ο Στέλιος Χ. Α. Θωμόπουλος έχει δίπλωμα Ηλεκτρολόγου-Μηχανολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και Μεταπτυχιακό (M.S.) Διδακτορικό (Ph.D.) τίτλο από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Buffalo, NY. Έχει συγγράψει ή συμμετάσχει στη συγγραφή πάνω από 150 δημοσιεύσεων σε έγκριτα περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και βιβλία με πάνω από 750 ετεροαναφορές. Είναι κάτοχος της Πατέντας ΗΠΑ με αριθμό 5,978,495. Έχει υπηρετήσει σαν Σύμβουλος στην Αεροπορία και το Ναυτικό των ΗΠΑ, στο Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Ερευνών και Υπουργείο Άμυνας, και την βιομηχανία της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Είναι ιδρυτής της Intelnet Inc., της πρώτης εταιρίας στις ΗΠΑ που προσέφερε ολοκληρωμένες βιομετρικές λύσεις για έλεγχο ταυτότητας στη βιομηχανία και τις ένοπλες δυνάμεις παγκόσμια. Υπηρέτησε ως ο πρώτος Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διοικητικό Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency Joint Communication Board). Ο Δρ. Θωμόπουλος είναι Συντονιστής και Τεχνικός Υπεύθυνος του έργου OPTI-TRANS που χρηματοδοτήθηκε από της Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Πρόγραμμα Galileo. Έχει συντονίσει και συμμετάσχει σε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Εθνικά και των ΗΠΑ. Έχει χρηματίσει Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος την περίοδο 1998-2003, όπου και παραμένει σήμερα σαν Διευθυντής Έρευνας και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Ολοκληρωμένων Συστημάτων.

Σχετικές ομιλίες