Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συνεδρία Ι: "Γιατί να επιλέξω την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό;"

Μασουράκης Μιχάλης, Mamer Eric, Sorsa Piritta, Nimac Ivan, Καραμούζης Νίκος, Παλαιολόγος Γιάννης

24 Μαΐου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 69:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 828
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ανάκαμψη της βιομηχανίας και η δημιουργία υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ, είναι καίριο ζητούμενο, για τη μετάβαση της χώρας σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.  Στην Ευρώπη, ο σχεδιασμός της νέας βιομηχανικής πολιτικής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με φιλόδοξους στόχους και κινητοποίηση σημαντικών επενδυτικών πόρων. Στην Ελλάδα, όμως η έξοδος από την κρίση έχει έκδηλη προϋπόθεση την υλοποίηση ευρύτατου πλέγματος πολιτικών που θα ανατρέψουν τα δεδομένα.

Η εκπόνηση του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου αποτελεί αναγκαίο στόχο και αντικείμενο διαλόγου μεταξύ των φορέων της επιχειρηματικότητας και της πολιτείας.
 
Ο ΣΕΒ στηρίζοντας την προσπάθεια αυτή και συμμετέχοντας ενεργά, διοργάνωσε Βιομηχανικό Συνέδριο στις 23-24 Μαΐου 2016 στην Αθήνα με θέμα “Η Ελλάδα πέρα από  την Κρίση. Ισχυρή Βιομηχανία για Καινοτομία, Ανάπτυξη και Δουλειές

Το Συνέδριο, εξετάζει τις προϋποθέσεις και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για μία βιομηχανική στρατηγική στην Ελλάδα.
 
Σημαντικοί άξονες του Συνεδρίου είναι οι ακόλουθοι:

Γιατί να επιλέξω την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό, όπου θα συζητηθούν η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές περιβάλλον, τα μαθήματα από την Ενιαία Αγορά και οι προκλήσεις για το μέλλον.  

Πώς θα επενδύσω στην Ελλάδα, με εντοπισμό των απαραίτητων παρεμβάσεων για τη γεφύρωση του επενδυτικού χάσματος που αφήνει η κρίση και την αντιμετώπιση των αιτιών και συνεπειών της, ως θεμέλιος λίθος της οικονομικής επανεκκίνησης.

Πού θα επενδύσω με επίκεντρα το νέο υπόδειγμα της κυκλικής οικονομίας, ως ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη και το ρόλο των δυναμικών παραγωγικών κλάδων της οικονομίας. 

Στο συνέδριο πήραν μέρος  ανώτατα στελέχη κορυφαίων βιομηχανικών επιχειρήσεων της Ελλάδας, εμπειρογνώμονες από μεγάλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτείας.



Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει την εισηγητική ομιλία και τις τοποθετήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της 1ης Συνεδρίας της εκδήλωσης:
 
Συνεδρία Ι: "Γιατί να επιλέξω την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό;"
 
Γίνονται μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα; Αποδομώντας βολικούς μύθους και αναζητώντας στοχευμένες παρεμβάσεις για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας.
 
Γιατί ενώ βελτιώνονται οι δείκτες ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, οι επενδύσεις δεν έρχονται; Η σημασία των θεσμών και της πολιτικής σταθερότητας
στην προσέλκυση επενδύσεων.
 
Τελικά τι αναζητούν οι μεγάλοι επενδυτές στη χώρα μας και τι είδαν σε αυτήν όσοι πήραν το ρίσκο να επενδύσουν στα χρόνια της κρίσης;
 
Εισαγωγή: Μιχάλης Μασουράκης, Chief Economist, ΣΕΒ
 
Συμμετέχοντες
 
Eric Mamer, Director, Competitiveness and European Semester, DG GROW,
European Commission
Piritta Sorsa, Head of Division, Country Studies, OECD
Ivan Nimac, Head of Trade and Competitiveness, World Bank
Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος Δ.Σ., ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.
 
Συντονισμός: Γιάννης Παλαιολόγος, Δημοσιογράφος, "Η Καθημερινή"
 

Μασουράκης Μιχάλης Chief Economist, ΣΕΒ

Ο Μιχάλης Μασουράκης είναι Chief Economist στο ΣΕΒ.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975). Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο American University, Washington DC (MA, 1979) και στο Graduate Center of the City University of New York (PhD, 1983).

Διετέλεσε Λέκτορας Οικονομικών στο Hunter College, New York (1981-1983), Οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (1983-1987), Οικονομολόγος στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (1987-1996) και Σύμβουλος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (1994-1996).

Στην περίοδο 1988-1996 διετέλεσε Αναπληρωματικό Μέλος στην Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διετέλεσε, επίσης, Μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την περίοδο 2000-2004. Διετέλεσε Ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Μελετών στην Alpha Bank στην οποία εργαζόταν από το 1996.

Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Mamer Eric Director, Competitiveness and European Semester - DG Grow, EUROPEAN

Ο Eric Mamer έχει εργασθεί από το 1994, σε πλήθος διαφορετικών θέσεων και σε πολλούς τομείς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το πρόγραμμα PHARE (στήριξη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη), ως εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου της Επιτροπής για τη διοικητική μεταρρύθμιση (Neil Kinnock), ως συνεργάτης του Επιτρόπου Προϋπολογισμού (Michaele Schreyer), στη Γενική Διεύθυνση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ (επικεφαλής της μονάδας επικοινωνίας), στη ΓΔ Επικοινωνίας (επικεφαλής της μονάδας ανάλυσης των μέσων ενημέρωσης), κ.ά. Από το 2012 έως τις αρχές του 2016, ήταν deputy head of cabinet για τον Επίτροπο Günther H. Oettinger, την πρώτη φορά στο χαρτοφυλάκιο eEnergy, στη συνέχεια, στον τομέα ψηφιακή οικονομία και κοινωνία.

Sorsa Piritta Head of Divisions, Country Studies, OECD
Από το 2008, η Piritta Sorsa είναι επικεφαλής του Country Studies Division στο Economics Department του ΟΟΣΑ με αντικείμενο την επίβλεψη εργασιών χώρα στην Αυστραλία, το Βέλγιο, την Κολομβία, Ελλάδα, Ινδία, Νορβηγία, Ρωσία και Σλοβενία. Προηγουμένως ήταν σύμβουλος και Ανώτερος οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ. Μεταξύ του 1985 και του 1994, εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.
Nimac Ivan Head of Trade and Competitiveness, WORLD BANK GROUP

Αυστραλιανής και Κροατικής καταγωγής, ο Ivan Nimac, είναι επικεφαλής του Vienna Office, Trade and Competitiveness Global Practice του Ομίλου της World Bank από 2010, διευθύνοντας μια ομάδα τεχνικών εμπειρογνωμόνων που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε κυβερνήσεις της Ευρώπης, της κεντρικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας και της Υποσαχάριας Αφρικής.

Διαθέτει εικοσαετή επαγγελματική εμπειρία. Ξεκίνησε την καριέρα του ως δικηγόρος και πριν την ένταξή του στην Παγκόσμια Τράπεζα, υπηρέτησε σε σημαντικές θέσεις ευθύνης στην Αυστραλία και την Κροατία.

Καραμούζης Νίκος Πρόεδρος, Grant Thornton - Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς

Ο Νικόλαος Καραμούζης είναι Πρόεδρος της Grant Thornton Φορολογικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, με τριακονταετή πορεία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Eurobank και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Επιπλέον, διετέλεσε Υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Πρόεδρος της ΕΤΕΒΑ, Διευθύνων Σύμβουλος της Geniki Bank και Σύμβουλος Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, Διευθυντής στη Διεύθυνση Συναλλάγματος στην Τράπεζα της Ελλάδος, Υποδιοικητής στην ΕΤΒΑ και Σύμβουλος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Cleveland των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει διατελέσει επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των εταιρειών ΟΤΕ, Μυτιληναίος και CHIPITΑ, Πρόεδρος της Global Finance και Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ. Είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2013 κατείχε τη θέση του Καθηγητή στο Τμήμα Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής Διοικητικής. Έχει διδάξει στο παρελθόν στο Pennsylvania State University, στο Case Western Reserve University, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Deree College. Είναι μέλος του Advisory Board της διαΝΕΟσις. Έχει εκτεταμένο ερευνητικό, συγγραφικό και επιστημονικό έργο, με δημοσιεύσεις σε τόμους, συλλογικές εκδόσεις και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει δώσει μεγάλο αριθμό διαλέξεων, ομιλιών και παρουσιάσεων σε συνέδρια και εκδηλώσεις.

Παλαιολόγος Γιάννης Δημοσιογράφος

Ο Γιάννης Παλαιολόγος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Είναι δημοσιογράφος στο Inside Story και αρχισυντάκτης άρθρων γνώμης στην εφημερίδα Η Καθημερινή. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από όπου έλαβε πτυχίο Πολιτικής, Φιλοσοφίας και Οικονομικών και μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης ειδικών εκδόσεων στην εφημερίδα City Press (2006-2009) και ως διευθυντής στην εφημερίδα Free Sunday (2009-2012). To 2014 εκδόθηκε το βιβλίο του The Thirteenth Labour of Hercules με θέμα την ελληνική κρίση (Portobello Books, Λονδίνο). Ακολούθησε η ελληνική έκδοση (Εκδόσεις Εστία). Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Wall Street Journal, ενώ έχει συνεισφέρει άρθρα σε άλλα διεθνή μέσα, όπως οι Financial Times και το Politico Europe, και τα περιοδικά Time και New Republic. Το 2012 ήταν ο πρώτος νικητής του ελληνικού διαγωνισμού οικονομικής δημοσιογραφίας της Citi για ρεπορτάζ του με θέμα τις διαπραγματεύσεις για το PSI. Εκπροσώπησε την Ελλάδα ως Marshall Memorial Fellow για την περίοδο 2015-2016. Το 2008-9, ήταν συν-σεναριογράφος των σατιρικών σκετς «Ελλάδα είσαι Πρέζα» και της παράστασης «Μαμά Ελλάδα 2», που έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό και ευρείας κάλυψης από το διεθνή Τύπο.

Σχετικές ομιλίες

Παρουσίαση Έρευνας για τη Συνεισφορά της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελληνική Οικονομία (με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά) 01:29:57

Φεβ 23, 2023

Παρουσίαση Έρευνας για τη Συνεισφορά της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελληνική Οικονομία (με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά)

Δεσύπρη Αθηνά Brandt Jakhelln Lajla Βέττας Νίκος Danchev Svetoslav Borchgrevink Aage Najmowicz Alexandrina Clarke Jennifer

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική (με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά)

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 2η ενότητα: Εκπαίδευση - Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Χωροταξία 01:44:04

Σεπ 29, 2014

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 2η ενότητα: Εκπαίδευση - Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Χωροταξία

Τραυλός Νικόλαος Καλογήρου Γιάννης Τσακανίκας Άγγελος Κομνηνός Νίκος Εμμανουηλίδης Παύλος Γιαννακούρου Γεωργία Κορρές Γεώργιος

Γλώσσα: Ελληνική