Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συνεδρία Ι: «Πρέπει η Ελλάδα να Κάνει Τώρα το Ψηφιακό Άλμα; Το Όραμά μας για μία Ψηφιακή Ελλάδα»

Lacy Peter, Σαμπατακάκης Κυριάκος, Μπλέτσας Μιχάλης, Pilat Dirk, Ταφύλλης Ιωάννης, Τσαμάζ Μιχάλης, Σρόιτερ Αντώνης

12 Μαΐου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 100:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 538
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις εναρκτήριες ομιλίες και 7 συνεδρίες από το το Συνέδριο με θέμα: «Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας- Ο δρόμος για την Ανάπτυξη», το οποίο διοργάνωσε ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (11 & 12 Μαΐου 2017), με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ομιλητών.

Κύριος στόχος του συνεδρίου ήταν να προσδιοριστεί ο απαιτούμενος Οδικός Χάρτης και οι προϋποθέσεις, προκειμένου η χώρα μας να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής και να πετύχει τη μετάβασή της σε μια ανταγωνιστική ψηφιακή οικονομία. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ειδικής μελέτης που εκπόνησε η εταιρεία Accenture, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, σχετικά με την ψηφιακή ωριμότητα της Ελλάδας, την κατάταξή της στο διεθνές οικονομικό πεδίο, καθώς και δέσμη προτάσεων  πολιτικής για το τι πρέπει να γίνει, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.  

Lacy Peter Global Managing Director - Growth, Strategy & Sustainability, Accenture

Ο Peter Lacy είναι διευθύνων σύμβουλος για την ανάπτυξη, τη στρατηγική και τη βιωσιμότητα και μέλος του ΔΣ της Accenture Strategy. Είναι επίσης μέλος του Global Leadership Council της Accenture και κατευθύνει τη σχέση της Accenture με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Πρόγραμμα Digital Transformation of Industries.

Ο ρόλος του επικεντρώνεται στην ανάπτυξη στρατηγικής, με επίκεντρο την ανάπτυξη, τα κέντρα καινοτομίας και τις συγχωνεύσεις και εξαγορές (M & A). Ειδικεύεται σε ζητήματα αειφορίας σε τομείς όπως η κυκλική οικονομία, το stakeholder management και τα θέματα εμπιστοσύνης σε τομείς όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, οι εξορύξεις, η ενέργεια και τα καταναλωτικά αγαθά.

Συνεργάζεται με τους Διευθύνοντες Συμβούλους και ανώτερα στελέχη αρκετών εταιρειών που ανήκουν στο Fortune 500, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οργανώσεων του δημόσιου τομέα. Ειδικεύεται στην ανάπτυξη και τη στρατηγική, εστιάζοντας σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, καθώς και σε ζητήματα διακυβέρνησης και δεοντολογίας. Στο παρελθόν, εργάστηκε για πολλά χρόνια στο χώρο της dotcom.

Έχει Εργαστεί για την McKinsey (την εταιρεία και το think tank), την Academy of Business in Society, όπου ήταν ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής.

Έχει ζήσει και εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα, όπου πρόσφατα ηγείτο της διεπαγγελματικής ομάδας στρατηγικής της Accenture Strategy για την Ασία και τον Ειρηνικό.

Προεδρεύει διάφορων ομάδων εργασίας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και ίδρυσε την YGL Task Force για την Κυκλική Οικονομία και τα Βραβεία Κυκλικής Οικονομίας της WEF YGL. Έχει επιμεληθεί τέσσερις φορές για το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τη μεγαλύτερη μελέτη παγκοσμίως σχετικά με τη στάση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην αειφορία και ήταν από τους πρώτους που υπέγραψαν την πρωτοβουλία Principles for Responsible Management Education  των Ηνωμένων Εθνών.

Έχει ως έδρα του το Λονδίνο. Το τελευταίο βιβλίο του “Waste to Wealth – the Circular Economy Advantage” δημοσιεύθηκεαπό την Palgrave σε 7 γλώσσες.

Σαμπατακάκης Κυριάκος Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Accenture Α.Ε. - Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής

Ο Δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Accenture, της μεγαλύτερης εταιρείας consulting στην Ελλάδα, με ευθύνη για την ΝΑ Ευρώπη.

Στη θέση αυτή βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο του 2003, έχοντας ηγηθεί πολλαπλών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε θέματα στρατηγικής, business transformation, τεχνολογίας, operations και ψηφιακής επιχειρηματικότητας σε μεγάλες επιχειρήσεις. Από το 2003 μέχρι το 2008, είχε την ευθύνη στην Accenture παγκοσμίως για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ενώ τώρα είναι υπεύθυνος των πελατών του κλάδου Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Πριν να έρθει στην Ελλάδα, εργάσθηκε επί σειρά ετών στην Andersen Consulting στη Ζυρίχη καθώς και σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στην Ελβετία.

Είναι απόφοιτος των Πανεπιστημίων Yale, Dartmouth και Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Μπλέτσας Μιχάλης Διευθυντής Πληροφορικής, Media Lab, ΜΙΤ

Ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ όπου και εργάζεται από το 1996. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της προσπάθειας «Ένα Λάπτοπ Ανά Παιδί» (OLPC) όπου και είχε κεντρική συνεισφορά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του πρωτοπόρου φορητού υπολογιστή «ΧΟ», καθώς και της συνδεσιμότητας του στο διαδίκτυο. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη διαδικτυακή ασφάλεια, τα ασύρματα δίκτυα, την αυτοματοποίηση του εντοπισμού των ψευδών ειδήσεων και τη δημιουργία αποτελεσματικών υπολογιστικών υποδομών μηχανικής μάθησης υψηλής απόδοσης. Έχει υλοποιήσει δίκτυα ευζωνικής πρόσβασης βασισμένα σε τεχνολογίες αιχμής συμπεριλαμβανομένης μιας από τις πρώτες δοκιμαστικές πλατφόρμες ADSL καθώς και ποικίλες ασύρματες τεχνολογίες. Έχει πολυποίκιλη συμβουλευτική και επιχειρηματική εμπειρία παράλληλα με εκτεταμένη κοινωφελή δραστηριότητα. Έχει υπάρξει σύμβουλος κυβερνήσεων σχετικά με ζητήματα πολιτικής που αφορούν στην τεχνολογία και εμπειρογνώμων τεχνικών θεμάτων για αξιωματούχους ανώτατου επιπέδου. Έχει συν-ιδρύσει 2 εταιρείες και έχει διατελέσει διευθυντής και σύμβουλος σε πλήθος εταιρειών. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Pilat Dirk Deputy Director, Directorate for Science, Technology and Innovation, OECD

Ο Dirk Pilat είναι Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Επιστημών, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του ΟΟΣΑ. Υποστηρίζει τον Διευθυντή της STI στην επίβλεψη των εργασιών του ΟΟΣΑ για την καινοτομία, τη δυναμική των επιχειρήσεων και της παραγωγικότητας, την επιστήμη και την τεχνολογία, την πολιτική της ψηφιακής οικονομίας, την πολιτική για τους καταναλωτές, καθώς και των στατιστικών στοιχείων που σχετίζονται με καθέναν από αυτούς τους τομείς. Βοηθά επίσης να διασφαλιστεί η συμβολή στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων του Οργανισμού για την υποστήριξη και την ανάπτυξη καλύτερων πολιτικών για καλύτερη ζωή.

Προσχώρησε στον ΟΟΣΑ τον Φεβρουάριο του 1994 και έχει εργαστεί σε πολλά πολιτικά ζητήματα από τότε, συμπεριλαμβανομένων της καινοτομίας, του ρόλου των ψηφιακών τεχνολογιών για την οικονομική ανάπτυξη, της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής καινοτομίας, των αγορών εργασίας, της μεταρρύθμισης των κανονιστικών ρυθμίσεων, των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας, της παραγωγικότητας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και της καινοτομίας στον τομέα της υγείας. Ήταν ένας από τους συντονιστές της έκθεσης του ΟΟΣΑ για το 2015 “ The Innovation Imperative – Contributing to Productivity, Growth and Wellbeing”, που συγκεντρώνει αναλύσεις πολιτικής για την καινοτομία από όλα τα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ.

Ήταν υπεύθυνος για την επιτροπή επιστημονικής και τεχνολογικής πολιτικής του ΟΟΣΑ από το 2006 έως τον Ιανουάριο του 2009 και για την Επιτροπή Βιομηχανίας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας από τον Φεβρουάριο του 2009 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Πριν από την ένταξή του στον ΟΟΣΑ, διετέλεσε ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Groningen, όπου επίσης απέκτησε το διδακτορικό δίπλωμα στην Οικονομία, μελετώντας την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

Ταφύλλης Ιωάννης Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Ο Γιάννης Ταφύλλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δεσκάτη Γρεβενών.

Φοίτησε στo Tμήμα Ιπτάμενων της Σχολής Ικάρων και στη συνέχεια απέκτησε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Essex της Αγγλίας, με εξειδίκευση στην ανάλυση και σχεδίαση πληροφοριακών συστημάτων υψηλών απαιτήσεων.

Υπηρέτησε στην Ελληνική Αεροπορία για εικοσιπέντε έτη, αρχικά ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών και στη συνέχεια ως επιτελής και επικεφαλής του φορέα για τη σχεδίαση και ανάπτυξη της υποδομής των Πληροφοριακών Συστημάτων που υποστηρίζουν το επιχειρησιακό έργο της Αεροπορίας.

Διετέλεσε Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Λογισμικού των Ιπταμένων RADAR AWACS του NATO στη Γερμανία.

Στη διάρκεια της καριέρας του στην Αεροπορία του απονεμήθηκαν πέντε τιμητικές διακρίσεις.

Εργάστηκε ως πολιτικό προσωπικό στο ΝΑΤΟ και ειδικότερα στο Στρατηγείο Νοτιοκεντρικής Ευρώπης, με την ιδιότητα του Αρχιμηχανικού και Συμβούλου Πληροφορικής, έχοντας την ευθύνη για τη σχεδίαση και υλοποίηση πληροφοριακών συστημάτων μεγάλης κλίμακας. Επιπλέον, ανέλαβε την υλοποίηση εκτενών προγραμμάτων εκπαίδευσης σε χώρες του προγράμματος «Σύμπραξη για την Ειρήνη», για υποδομές και τεχνολογίες αιχμής στον τομέα Διοίκησης και Ελέγχου.

Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως Σύμβουλος και Τεχνικός Διευθυντής σε εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού.

Παρακολούθησε εξειδικευμένη εκπαίδευση σε διαχείριση έργων, προηγμένη διαχείριση διάρθρωσης, ποιότητας και τεκμηρίωσης, και ανασχεδιασμό επιχειρησιακών διαδικασιών στην Αγγλία, στο μοντέλο ωρίμανσης δυνατοτήτων (Capability Maturity Model) στις ΗΠΑ, και τη διαχείριση συμβάσεων στη Γερμανία.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Δήμου Λαρισαίων και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Είναι παντρεμένος με την Αφροδίτη Κολονίτσιου και έχει δύο κόρες και έναν γιό.

Τσαμάζ Μιχάλης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος ΟΤΕ

Ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ είναι, από το Νοέμβριο του 2010, επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, κορυφαίου τηλεπικοινωνιακού παρόχου στην Ελλάδα και την ΝΑ Ευρώπη.

Υπό τη διοίκησή του, ο Όμιλος ΟΤΕ εξυγίανε τα οικονομικά του, δημιούργησε νέες πηγές εσόδων, και μετασχηματίστηκε σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας με τον πελάτη στο επίκεντρο και την COSMOTE ως ενιαία εμπορική μάρκα για τα προϊόντα του Ομίλου σε σταθερή, κινητή, internet και τηλεόραση. Η υγιής χρηματοοικονομική του θέση, επιτρέπει στον Όμιλο ΟΤΕ να εφαρμόζει ένα εκτεταμένο, πολυετές, σχέδιο επενδύσεων σε δίκτυα οπτικών ινών, κινητής νέας γενιάς, υπηρεσιών πληροφορικής και συνδρομητικής τηλεόρασης εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές της χώρας. Η στρατηγική του Ομίλου εστιάζει πλέον στον ψηφιακό του μετασχηματισμό και την προσαρμογή στα δεδομένα που δημιουργεί η νέα ψηφιακή εποχή.

Από το 2001, ο κ. Τσαμάζ κατείχε σειρά θέσεων ευθύνης στον ΟΤΕ, επιβλέποντας την πορεία των διεθνών θυγατρικών του Ομίλου. Έχει διατελέσει μέλος Διοικητικών Συμβουλίων θυγατρικών του ΟΤΕ και της COSMOTE στο εξωτερικό και μέλος του ΔΣ της ΕΕ, στην Μεγάλη Βρετανία. Κατέχει, επίσης, τη θέση του Προέδρου του ΔΣ της Telekom Romania Communications. Είναι μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ από τον Ιούλιο 2016 ενώ από το Νοέμβριο του 2016 έχει οριστεί Επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφιακής Οικονομίας. Πριν την ένταξή του στον ΟΤΕ, ο κ. Τσαμάζ είχε αναλάβει διαδοχικά υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις στους τομείς του Marketing και των Πωλήσεων, αλλά και Γενικής Διεύθυνσης σε πολυεθνικές εταιρείες όπως η Vodafone και η Philip Morris.

Ο κ. Τσαμάζ έχει πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του New Brunswick του Καναδά.

Σρόιτερ Αντώνης Δημοσιογράφος

Ο Αντωνης Σροιτερ γεννηθηκε τον Σεπτεμβριο του 1974 στην Αθηνα. Ειναι αποφοιτος της Σχολης Αναβρυτων, και τελειοφοιτος του τμηματος Ελληνικου Πολιτισμου, του Πανεπιστημιου Πατρων. Ομιλει Αγγλικα και Γερμανικα. Ειναι παντρεμενος, και πατερας δυο παιδιων.

Ξεκινησε την δημοσιογραφια απο την εφημεριδα Απογευματινη, το 1993. Παραλληλα συνεργασθηκε με περιοδικα (Status, klik, Crash, Avantage, Know Whow, Forum, περιοδικό της Ευρωπαικής Επιτροπής στην Ελλάδα). Εργασθηκε ακομη στην οικονομικη εφημεριδα Ισοτιμια, σε εταιριες επικοινωνιας και σε ραδιοφωνικους σταθμους. Παρακολουθησε σεμιναρια Επικοινωνιας και Νεων Τεχνολογιων στα Μεσα Ενημερωσης, στην Αθηνα και τις Βρυξελλες.

Το 2006 ανελαβε αρχισυντακτης στην εφημεριδα Πρωτο Θεμα. Το 2008 ξεκινησε παραλληλα τη συνεργασια του με τον τηλεοπτικο σταθμο Αlpha TV, αρχικα ως σχολιαστης και στη συνεχεια ως παρουσιαστης του κεντρικου δελτιου ειδησεων. Απο το 2009 ως σημερα, ειναι ο κεντρικος παρουσιαστης του δελτιου ειδησεων του Alpha TV, αλλα και παρουσιαστης της εβδομαδαιας εκπομπης ερευνας, “Αυτοψια”. Εχει καλυψει ως κεντρικος παρουσιαστης εξι εκλογικες αναμετρησεις και εχει συμετασχει σε τεσσερα ντιμπειτ πολιτικων αρχηγων.

Το 2017, τιμηθηκε με δημοσιογραφο βραβειο “Μποτση”, την ανωτερη Εληνικη τιμητικη διακριση, στον χωρο της δημοσιογραφιας. Το 2016, ερευνα του Reuters και του πανεπιστημιου της Οξφορδης, ανεδειξε το δελτιο ειδησεων του Αlpha, την πρωτη και κυρια πηγη ενημερωσης, των Ελληνων τηλεθεατων.

Σχετικές ομιλίες

Συνεδρία V: «Πώς Μπορούμε να Αλλάξουμε το Κράτος με Εργαλείο την Ψηφιακή Διακυβέρνηση; Διαφάνεια / Αποτελεσματικότητα / Ανταποδοτικότητα» 69:20

Μαϊ 12, 2017

Συνεδρία V: «Πώς Μπορούμε να Αλλάξουμε το Κράτος με Εργαλείο την Ψηφιακή Διακυβέρνηση; Διαφάνεια / Αποτελεσματικότητα / Ανταποδοτικότητα»

Garcia Moran Francisco Δρυμιώτης Ανδρέας Θεοδωράκης Γρηγόρης Σπινέλλης Διομήδης Τζωρτζάκης Παντελής Σαράφογλου Μαρία

Γλώσσα: Αγγλική, Ελληνική

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 2η ενότητα: Εκπαίδευση - Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Χωροταξία 01:44:04

Σεπ 29, 2014

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 2η ενότητα: Εκπαίδευση - Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Χωροταξία

Τραυλός Νικόλαος Καλογήρου Γιάννης Τσακανίκας Άγγελος Κομνηνός Νίκος Εμμανουηλίδης Παύλος Γιαννακούρου Γεωργία Κορρές Γεώργιος

Γλώσσα: Ελληνική

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 3η ενότητα: Αναπτυξιακοί κλάδοι της οικονομίας 01:34:42

Σεπ 29, 2014

Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: προτάσεις πολιτικής. 3η ενότητα: Αναπτυξιακοί κλάδοι της οικονομίας

Μασουράκης Μιχάλης Βλάχος Γιώργος Σιγάλα Μαριάννα Χρήστου Ευάγγελος Μπρας Ιωάννης Γράτσος Γεώργιος Διακουλάκη Δανάη Στάθης Ευάγγελος

Γλώσσα: Ελληνική