Μιχαλά Λίνα
Τσίμαρης Παντελής
Βατοπούλου Αναστασία
Γεωργόπουλος Νεοκλής
Ροΐδη Στυλιανή
Σολδάτου Αλεξάνδρα
Σπηλιάδης Αναστάσης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
20/04/2024
Διάρκεια
01:34:21
Εκδήλωση
Breaking Bad News στη Μαιευτική και Γυναικολογία
Χώρος
Ξενοδοχείο Stratos Vassilikos
Διοργάνωση
Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Διάγνωσης και Θεραπείας του Εμβρύου
Α΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Αλεξάνδρα"
Κατηγορία
Γυναικολογία
Ετικέτες
Μαιευτική, Γυναικολογία, γυναικολογική ογκολογία, παιδική γυναικολογία, εφηβική γυναικολογία, εμβρυομητρική, γυναικολογικός καρκίνος, ασθενής, ψυχολόγος, γυναικολόγος ογκολόγος, ογκολόγος, απλασία μήτρας, καρυότυπος ΧΥ, μεταμόσχευση μυελού των οστών, παιδική κακοποίηση, ασυμφωνία φύλου, εφηβεία, προγεννητικός έλεγχος, περιγεννητική απώλεια, πρόωρο νεογνό
Οι εξελίξεις στην ειδικότητα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας τα τελευταία 20 χρόνια είναι εντυπωσιακές. Οι γνώσεις μας γύρω από τις επιμέρους εξειδικεύσεις έχουν αυξηθεί ενώ η τεχνολογία, που πλέον χρησιμοποιείται αφορά τεχνολογία αιχμής. Ένα θέμα το οποίο σπάνια συζητείται στα συνέδρια και σεμινάρια των εξειδικεύσεων είναι η ανακοίνωση των “δυσάρεστων νέων” στην γυναικολογική ή μαιευτική ασθενή.
Η ανακοίνωση της διάγνωσης μίας κακοήθειας, είναι επίπονη, καθώς η νόσος θα έχει συνέπειες στο προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής της γυναίκας, ενώ ενδέχεται να ακολουθήσουν επώδυνες θεραπείες και ενίοτε ακρωτηριαστικές χειρουργικές επεμβάσεις. Παρά το γεγονός ότι μία τέτοια ανακοίνωση και η συμβουλευτική που ακολουθεί είναι στο καθηκοντολόγιο του γυναικολόγου ογκολόγου, δυστυχώς δεν αποτελεί σύνηθες μέρος της εκπαίδευσής του.
Στον τομέα της μαιευτικής, έναν χώρο συνυφασμένο με κατεξοχήν ευχάριστη και ελπιδοφόρο έκβαση, η επικοινωνία μίας δυσάρεστης διάγνωσης, τόσο όσον αφορά την εξέλιξη της κύησης, όσο και την αρτιμέλεια και την υγεία του εμβρύου, είναι συχνά δυσχερής.
Αλλά και στον χώρο της παιδικής και εφηβικής γυναικολογίας, η διάγνωση μίας συγγενούς διαμαρτίας ή διαφορετικής φυλετικής διαμόρφωσης, μπορεί να έχει αρνητικούς συνειρμούς για την ταυτότητα του φύλου και τη μελλοντική ικανότητα γονιμότητας του κοριτσιού, καθιστώντας την επικοινωνία της κατάστασης δυσχερή, στο κορίτσι και την οικογένειά της. Τέλος, εξίσου δυσχερής, θα είναι και η ενημέρωση και διαχείριση της οικογένειας παιδιού με υποψία σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί η αντιμετώπιση των σωματικών τραυμάτων, παράλληλα με την επούλωση των ψυχικών συνεπειών.
Τα τμήματα Γυναικολογικής Ογκολογίας, Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ σε συνεργασία διοργάνωσαν την ημερίδα “Breaking Bad news” ή πώς να επικοινωνούμε τα δυσάρεστα νέα στις ασθενείς η επίτοκες και τους συγγενείς τους.
Η ημερίδα απευθύνεται στους συναδέλφους Μαιευτήρες-Γυναικολόγους, τις μαίες και το νοσηλευτικό προσωπικό με στόχο την ενημέρωση όλων για την καλύτερη διαχείριση του ευαίσθητου αυτού μέρους του έργου τους.
ΣΥΝΕΔΡΙΑ IΙ: Breaking Bad News στην Παιδική και Εφηβική Γυναικολογία
Προεδρείο: Ζέρβας Ι., Μιχαλά Λ., Τσίμαρης Π.
Το κορίτσι με απλασία μήτρας
Βατοπούλου A.
Κορίτσι αντιμέτωπο με διάγνωση καρυότυπου ΧΥ
Γεωργόπουλος N.
Οι γυναικολογικές συνέπειες της μεταμόσχευσης μυελού
Ροΐδη Σ.
Υποψία κακοποίησης της εφήβου
Σολδάτου Α.
Διαχείριση του εφήβου με ασυμφωνία φύλου
Σπηλιάδης Α.
Ο Παντελής Τσίμαρης, MD, PhD, IFEPAG, είναι Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ειδικός Παιδογυναικολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντής του Τμήματος Παιδικής Εφηβικής Γυναικολογίας του Ομίλου «ΙΑΣΩ», Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Παιδικής Εφηβικής Γυναικολογίας Ελλάδας και Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας.
Η Αναστασία Βατοπούλου, MD, PhD, IFEPAG, είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Μαιευτικής –Γυναικολογίας & Παιδικής-Εφηβικής Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γενική Γραμματέας της Eurapag και Αντιπρόεδρος της PAG Greece.
Η Αλεξάνδρα Σολδάτου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε με Άριστα το 1997. Ακολούθως ειδικεύθηκε στην Παιδιατρική στο University of lowa Hospitals and Clinics, στην lowa των Η.Π.Α. Το 2002 στο τέλος της ειδικότητας, έλαβε το δίπλωμα American Boards of Pediatrics. Ακολούθως, μετεκπαιδεύτηκε στο τμήμα Πρωτοπαθών Ανοσοανεπαρκειών και Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Great Ormond Street Hospital στο Λονδίνο. Η διδακτορική της διατριβή εκπονήθηκε στο Εργαστήριο της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου Ελπίδα-Μαριάννα Βαρδινογιάννη, με το οποίο διατηρεί επιστημονική συνεργασία.
Υπηρετεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2004 με πλήρη κλινικά καθήκοντα επιμελήτριας Παιδιατρικής αρχικά ως Επιστημονικής Συνεργάτης (Π.Δ 407/80) της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής και ακολούθως ως μέλος Δ.Ε.Π στη Β’ Παιδιατρική Κλινική. Είναι μέλος εθνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και εταίρος (Fellow) της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP). Από το 2015, συνεργάζεται εντατικά με την ομάδα της Εταιρείας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού – ΕΛΙΖΑ στην ανάπτυξη και εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης της κακοποίησης και παραμέλησης του παιδιού για επαγγελματίες υγείας. Το 2017 επισκέφθηκε το Yale Child Abuse Program με υποτροφία του U.S Department of State. Έχει πολλές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Ο Αναστάσης Σπηλιάδης είναι Ψυχολόγος, PhD C., MSc, Οικογενειακός Ψυχοθεραπευτής MSc, Υπεύθυνος εκπαίδευσης Academy of Medical Royal Colleges.